32
Fotogalerie

Test křovinořezu Dolmar MS-245.4U

Čtyřtaktní benzinový křovinořez o objemu 24,5 cm³ jsme testovali důkladně: v různých typech terénů s pravidelně udržovaným i léta nesečeným porostem posekal v součtu plochu o rozloze více než 5000 m². Jak se s ním pracovalo?

Výrobce doporučuje Dolmar MS-245.4U jako stroj ideální pro práci na zahradě a soukromých pozemcích.

Místa, která jsme pro jeho testování vybrali, těmto podmínkám odpovídala, ale mezi sebou se výrazně lišila.

DSC_3074.JPG

Křovinořez v akci poprvé: pole, které léta zarůstalo

Začali jsme sečením pozemku, který dříve sloužil jako pole, ale už asi deset let není nijak využíván a spravován. Představte si nerovný terén s mnoha prohlubněmi, místy zarostlý bodláčím a náletovými dřevinami.

DSC_3045.JPG

DSC_3046.JPG

DSC_3047.JPG

Počátkem dubna na něm převažoval suchý starý porost, pod kterým se už začínala zelenat letošní tráva. Podle návodu jsme stroj složili, nic nechybělo. Přišroubovali jsme ochranný kryt i žací nůž, nalili olej, benzin a pustili se do několikahodinové práce.

Používá se běžný motorový benzin (Natural 95) a automobilový olej pro čtyřdobé motory – majitele stroje potěší jeho malá spotřeba, protože se nemísí s palivem, ale leje do samostatné nádržky. Spotřeba benzinu závisí na pracovních podmínkách a roztáčení motoru do nejvyšších otáček. V průběhu testování byla v souladu s naším očekáváním.

DSC_3058.JPG

DSC_3052.JPG

DSC_3083.JPG

DSC_3084.JPG


DSC_3061.JPG

DSC_3078.JPG

Před prací přizpůsobte stroj vlastní postavě, ušetříte tělo i síly

Základem pohodlné práce s křovinořezem je možnost jeho nastavení na konkrétní postavu, tedy správné vyvážení a vhodné nastavení popruhů. U kvalitních křovinořezů je tento požadavek už docela samozřejmý a Dolmar není výjimkou. 

DSC_4141.JPG

Zkušený sekáč si stroj nastaví intuitivně, začátečníkovi pomůže radou návod. Přizpůsobení stroje své postavě opravdu nepodceňujte: práci si zbytečně ztížíte a budou vás bolet záda. Testovaný model křovinořezu měl řidítková držadla, která jdou snadno seřídit, nebo sklopit do polohy pro transport. Stroj se tak velmi pohodlně nesl. 

DSC_4072.JPG

DSC_4062.JPG

Křovinořez v akci podruhé: neudržovaná zahrada s nálety bodláčí

I dalším terénem, na němž jsme křovinořez Dolmar testovali, byl pozemek nesečený několik roků. Suchý porost byl v porovnání s předchozím řidší, ale o to více bodláků a nepříjemných pichlavých silnějších rostlin na něm za dobu volného růstu bez omezení zdomácnělo.

Rozdíl byl také v tom, že zatímco na bývalém poli se dalo sekat naprosto bez omezení, tady jsme se museli pohybovat mezi vzrostlými stromy.

DSC_3087.JPG

DSC_3095.JPG

DSC_3089.JPG

DSC_3099.JPG

DSC_3090.JPG

Křovinořez v akci potřetí: zahrada s nerovnostmi a trávou pro králíky

Křovinořez si nepořizujete na anglický trávník, ale ne každý musí na zahradě bojovat s divokým starým porostem. Další zkušební místo jsme proto zvolili typičtější: udržovaná zahrada, na níž se tráva pravidelně nechává dorůst a následně se suší pro hospodářské účely.

Ač by se mohlo zdát, že proti výše popsaným kultivacím „pralesů“ bude toto sečení hračkou, nebylo to tak. Tráva už byla hodně vysoká, navíc velmi hustá, a pozemek nerovný, s občasnými prohlubněmi a krtičincemi.

DSC_4129.JPG

DSC_4130_1.JPG

DSC_4131_1.JPG

DSC_4134_1.JPG

Na rozdíl od první plochy, kdy naším cílem bylo posekat vše, co na ní vyrostlo, jsme tentokrát museli být opatrnější: vyhýbat se nejen vysokým stromům, ale i keřům a malým rostlinám, často zasazeným velmi blízko u sebe.

Křovinořez v akci počtvrté: zpátky na neudržovanou zahradu

Stejně jako se pachatel vrací na místo činu, vrátili jsme se i my na zahradu číslo dvě. Po původním porostu, v němž člověk nemohl mezi bodláky téměř projít, nebylo po jednom sečení a následném vyhrabání staré trávy ani stopy. Nově vzrostlou trávu nebylo obtížné posekat v celé zahradě na jeden zátah také díky tomu, že roste poměrně řídká.

PICT4593.JPG

PICT4600.JPG

PICT4601.JPG

PICT4621.JPG

PICT4591.JPG

PICT4622.JPG

PICT4625.JPG

Křovinořez v akci popáté, pošesté, posedmé...

S křovinořezem Dolmar jsme se ještě několikrát na popsaná místa vrátili. Po celou dobu testování jsme pracovali pouze s čtyřzubým nožem, který je standardní součástí výrobku. Jen s ním ovšem ten, kdo bude křovinořez běžně používat, nevystačí – přikoupení strunové hlavy bude nutností.

V návodu je uvedeno, že bychom měli nůž po třech hodinách používání vyměnit nebo nabrousit, ovšem v autorizovaném servisu. O jeho broušení v domácích podmínkách jsme se ani nepokoušeli, i když mnozí majitelé křovinořezů si tuto úpravu dělají sami.

DSC_4144.JPG

DSC_4147.JPG

Je jasné, že po určité době používání byl i námi používaný nůž ztupený. Jeho postupné obrušování je patrné na detailních fotografiích. Jediné, co jsme s ním udělali, bylo jeho otočení z jedné strany na druhou.

Hlukem neotravuje

Dolmar MS-245.4U dosahuje maximálního výkonu 0.71 kW při 7000 otáčkách za minutu. Čtyřtaktní motor má oproti dvoutaktnímu výhodu vyššího výkonu při nižších otáčkách. Z toho potom plyne i celková nižší hlučnost přístroje a menší vibrace.

Obojí jsme ocenili hlavně při déletrvajícím soustavném sečení, přesto doporučujeme nezapomínat na ochranu uší a na rukavice. Práce pak bude o to příjemnější a zvládnete posekat více plochy naráz.

Motor je pro křovinořez snad tou nejdůležitější částí. Musí vydržet ve všech běžných podmínkách, mít sílu sekat přerostlou trávu, snadno startovat, nepřehřívat se, mít tichý chod a minimální splodiny. V tomto nás Dolmar i přes nelehké testovací podmínky nezklamal.

DSC_3077.JPG

Na internetu se popisovaný křovinořez dá sehnat za cenu kolem osmi tisíc korun, což je podle nás za čtyřtakt dobrá cena. Na základě našeho testu ho můžeme doporučit všem zahrádkářům, kteří nemají zahrady jako podle pravítka.

Doporučujeme

Články odjinud