Svatomartinská vína roku 2013 jsou vybrána: víme, jak budou chutnat

Svatomartinská vína roku 2013 jsou vybrána: víme, jak budou chutnat

Zbývá už jen několik dní a 11. listopadu od 11.00 hodin budeme moci ochutnat, jak se vydařila letošní Svatomartinská vína. Možná nevíte, že aby mohla získat toto označení, musí splnit kvalitativní požadavky a úspěšně tak projít hodnocením odborných komisí. 

 

Když se řekne Svatomartinské víno

Značka Svatomartinské byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již podeváté organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. 

 

 

Tentokrát byla značka Svatomartinské udělena 356 vínům 116 vinařství. Vinaři podle toho odhadují, že na trh dodají na 2 miliony lahví Svatomartinských vín. Tradičně nejvíce přihlášených i úspěšných vín bylo odrůdy Müller Thurgau – celkem 94. Z bílých vín nabídku Svatomartinských doplní ještě 41 Muškátů moravských a 22 vín odrůdy Veltlínské červené rané. 

Nejčastějším růžovým vínem je Svatovavřinecké, jedná se o 67 vín, zatímco u červených Svatovavřineckých bude možné vybírat z 23. Modrý Portugal naopak dominuje mezi červenými s 60 víny a nabídku doplňuje Modrý Portugal rosé s 15 víny. Letošní novinku Zweigetrebe rosé nabídnou vinaři v podobě 21 vín. Cuvée neboli směs více odrůd bude zastoupena 13 víny. 

 

O udělení značky Svatomartinské se letos ucházelo rekordních 436 vzorků vín, z nichž neprošlo 80. Díky přísnějšímu hodnocení, a tedy ještě většímu zaměření na kvalitu Svatomartinských vín, je procento vyřazených vín o něco vyšší, než tomu bývalo v předešlých ročnících (asi 18 procent). 

 

 

Celkový počet lahví dodaných na trh může ještě stoupat – současné odhady vycházejí z množství dosud objednaných jednotných záklopek na hrdla lahví. Vinaři však mají od šarží, kterým byla během hodnocení udělena možnost používat značku Svatomartinské, vyrobeno vína více, a mají tedy možnost záklopky ještě přiobjednat. 

„Hodnocení Svatomartinských vín letos zpřísnilo, a proto jsme mírné zvýšení počtu vyřazených vín očekávali. Vinaři ale zvládli vína připravit velmi dobře. Velká většina z nich splnila rostoucí požadavky na kvalitu, a Svatomartinských vín bude opět dostatek,“ komentoval výsledky hodnocení Svatomartinských vín Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu. 

Jak budou letošní Svatomartinská vína chutnat? 

Ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra, charakterizuje Svatomartinské ročníku 2013 takto: „V letošním roce budou díky počasí Svatomartinská bílá a růžová vína hravá, lehká se šťavnatou kyselinkou. U Mülleru Thurgau budou převládat tóny po broskvích s jemným muškátovými tóny, Veltlínské červené rané potěší svěžími ovocnými tóny po kdoulích a mandlích a Muškát moravský obohatí smysly o tóny tropického ovoce, muškátového oříšku a čerstvě mleté skořice.“ 

Mezi Svatomartinskými si rychle získala oblibu i růžová vína, čemuž odpovídá letošní rozšíření nabídky o odrůdu Zweigeltrebe. „Růžová Svatomartinská vína si ponesou nádech přezrálých třešní, višní, červeného rybízu, lesního ovoce a smetany. Obzvlášť se v letošním roce těším na svatomartinské rosé z nově povolené odrůdy Zweigeltrebe,“ komentuje Babisz. 

A jak hodnotí červená Svatomartinská, bez kterých si svatomartinskou husu umí představit jen málokdo? „Červená vína budou svěží a ovocitá s lehkou dochutí. Vůni a chuti u odrůdy Modrý Portugal dominují třešně, višně a bílý rybíz. Svatovavřinecké bude připomínat višňovou marmeládu, doplněnou o tóny lesního ovoce.“ 

Zdroj: www.svatomartinskevino.cz 

Doporučujeme

Články odjinud