Svátek matek: tipy na květinové dárky

Na druhou květnovou neděli, tedy už na zítřek, připadá Svátek matek. Nezapomněli jste na něj?

Původ tohoto svátku, spojeného s kultem plodnosti, lze najít už ve starověkém Řecku, myšlenka pravidelných mezinárodních oslav ovšem vznikla daleko později, až ve dvacátém století.

den_matek_2.jpg
Srdíčkovým dárkem nic nezkazíte

U nás se slaví od roku 1923, nicméně jeho kontinuita byla přerušena v období komunizmu, kdy se upřednostňoval Mezinárodní den žen.

Pokud se rozhodnete svou maminku potěšit nějakým dárkem, jistě jí uděláte radost. Má-li ráda květiny, zkuste se inspirovat několika našimi tipy.

Květiny v kytici nebo květináči

Chcete být originální? V tom případě vsaďte na kytici, na které si oslavenkyně pochutná – a vy možná s ním.

Jestliže se dnes či zítra vypravíte do obchodního domu Ikea, můžete své mamince koupit guzmánii, kalanchoe nebo po jasmínu vonící gardénii za dobrou cenu i s květináčem – touto akcí se Ikea přidává k oslavě mateřství.

den_matek_1.jpg
Gardénie jasmínovitá (Gardenia jasminoides) pochází z oblasti Číny a Japonska. Do Evropy se dostala v osmnáctém století

Srdce jako symbol lásky

Je-li u vás zvykem něco vlastnoručně vyrobit, vyzkoušejte srdíčkové zápichy. Hotové jsou za malou chvíli a nadělají hodně parády zvláště v květináčích mezi kvetoucími rostlinami.

Hurá na výlet

Máte maminku, která miluje výlety? Vezměte ji do Státního zámku ve Slatiňanech na výstavu zámeckých rostlin. Druhy, jimiž se šlechta ve svém obydlí ráda obklopovala, si prohlédnete při prohlídce zámecké expozice.

Doporučujeme

Články odjinud