6
Fotogalerie

Svátek maminek provoní květiny

Druhá květnová neděle bude i letos patřit všem maminkám. Svátek s dlouholetou tradicí tentokrát připadne na třináctého května a slavit se bude ve více než čtyřiceti zemích světa.

U nás se maminkám za laskavou péči děkuje už od roku 1914, a to zásluhou Alice Masarykové, tehdejší předsedkyně Červeného kříže, která tento svátek poznala během svých pobytů v západní Evropě a Spojených státech amerických. 

Po celém světě

Nejen ty české, ale také maminky z Austrálie, Rakouska, Belgie, severní Ameriky a většiny evropských zemí oslaví svůj svátek ve svěžím jarním období. V některých krajích je tomu ale naopak – například v Indonésii se slaví v zimních měsících.

DM0708.jpg
Netradiční kytice pro tradiční svátek

V Norsku, Izraeli nebo třeba Slovinsku či Bulharsku slaví den matek ještě na začátku března, stejně jako Maďaři, Litevci, horkokrevní Španělé a Portugalci. Ve Španělsku navíc tradičně vzpomínají a oslavují také Marii, matku Ježíše. Ale třeba v Etiopii čekají maminky na svůj svátek až na konec období dešťů, zato pak slaví s celou rodinou celé tři dny.

DM0704.jpg
Pohled na barevné květy probudí dobrou náladu 

Květiny jako poděkování

Způsob jak poděkovat se u nás od roku 1914 příliš nezměnil. Usmát se, obejmout a dát sladkou pusu je to nejmenší, co pro svou maminku v tento den můžete udělat. Pokud přidáte krásnou květinu, její oči se jistě rozzáří.

Co víc ženu potěší, než když dostane květiny od dětí? Je to jedinečná příležitost jak poděkovat za všechno, co pro vás dělá. I ona potřebuje obejmout, odměnit a potěšit se. Poděkovat květinou je ten nejběžnější způsob, jak říct mám tě rád.  

Krása v klasice 

Mezi stálice Dne matek patří lilie, růže, gerbera, ale také karafiát. Lilie v květomluvě vyjadřují nevinnost, ale i nezištnou lásku, která je maminkám vlastní. K oslavě jsou proto jako stvořené. Zkombinujte je s dalšími maminčinými oblíbenci a úspěch je zaručen.  

DM0703.jpg
Kopretiny vytvoří s gerberami veselou kytičku 

Jestli jste mamince nikdy nedarovali gerbery, tak teď je čas to napravit. Květy hýřící barvami a sametové okvětní lístky ji potěší, a to zejména ve smíšených kyticích s pryskyřníky a zlaticí, kopretinou nebo plamenkou, gloriózou, karafiáty a stračkou.  

Budiž slunce

V květnu se už všichni začínají těšit na léto, tak proč své mamince nedopřát hřejivé slunce s předstihem? Zkuste třeba letní kytici ze žlutých třapatek a hnědých černuch, slunečnici v pestorbarevném květinovém límci hortenzií nebo jejich další modré či bílé variety.  

DM0705.jpg
Vodopád zlatavé barvy zkrátí čekání na léto 

Řezané hortenzie jsou k dostání pouze ve vybraných květinářství, ale jako hrnkové je dostanete takřka kdekoliv. Zkuste kytičku řezaných hortenzií doplnit bohatou rostlinou v květináči a máte originální dárek.  

DM0719.jpg
Hortenzií potěšíte každou ženu

Dárek, který vydrží 

Pokojové rostliny jsou stále oblíbenější. Kdykoliv se maminka zadívá na kvetoucí krásu v barevném květináči, připomene si radost, kterou jste jí tímto dárkem udělali. Pokud nevíte, jakou rostlinu vybrat, sáhněte například po begónii. 

K dostání je po celý rok, dlouho kvete a vybrat si lze z velkého množství odstínů barev. Určitě se mezi nimi najde i ten maminčin oblíbený. Nezapomeňte ji však upozornit, že begónie špatně snáší přímé slunce.  

DM0723.jpg
Netradičně naaranžované begónie působí velmi křehce

Naopak pro Calandivu nepředstavuje slunce žádný problém. Této plnokvěté pokojové rostlině, která si za krátkou dobu získala značnou popularitu v mnoha evropských zemích, se bude dařit téměř kdekoliv. Je to jedna z nejúspěšnějších rostlinných novinek za poslední léta, pochází z rodu Kalanchoe, na péči není vůbec náročná.

Svěží listy samy naznačují, že rostlina nepotřebuje příliš vody, zálivka jednou týdně je dostačující. Nejžádanější jsou červeně, růžově, žlutě a bíle kvetoucí. Minimální doba květu je pět týdnů a péče o ni je velmi jednoduchá. V bytě či venku, klasická nebo moderní, světlá místnost nebo tmavší koutek, barevná Calandiva se bude cítit všude doma.  

Zdroj: HKK

Doporučujeme

Články odjinud