vytisknout velikost písma Sušení ovoce: začínáme vyrábět křížaly

Sušení ovoce patří k nejstarším a zároveň k nejzdravějším způsobům konzervace potravin. Původní sušení ve stínu nahradily moderní stroje. Jak tedy při sušení postupovat?

Podstata vychází z principu, na jehož základě se snižuje obsah vody a tlumí možnost růstu mikroorganizmů. Zároveň se v ovoci zachovává maximum vitamínů. Jsou to látky citlivé na světlo, vysokou teplotu a velmi rychle je ničí i vzdušný kyslík.

Teplota při sušení ovoce bys se měla pohybovat v rozpětí 30 až 600 C. Také doba sušení by měla být optimální. Znamená to individuální přístup ke každému ze sušených druhů ovoce, ale v podstatě by v ovoci mělo po usušení zůstat určité množství vlhkosti.

Odborníci hovoří zhruba o pěti procentech. Laik by tuto hranici mohl poznat podle vzhledu ovoce. Jakmile se zásadně začíná měnit vzhled, barva a pružnost ovoce, mělo by být sušení ukončeno.

Klepněte pro větší obrázek
Jablka jsou mezi křížalami nejběžnějším druhem ovoce a stále se těší oblibě. Při zácpě působí lehce projímavě a navozují pocit pohody ve střevech

Možnosti sušení:

  • Ve stínu v teplém prostředí (tady hrozí riziko, že se ovoce nebude sušit dostatečně rychle a začne plesnivět).
  • V klasické troubě (nejméně vhodná je plynová, špatně se u ní reguluje teplota, naopak horkovzdušná s ventilátorem je vynikající).
  • Na radiátoru, ústředním topení či kamnech (tato metoda je využitelná spíše v zimě).
  • V sušičce (ideální způsob zaručující profesionální výkon).
  • My doporučujeme rozhodně vhodné sušičky, trh jich nabízí v množství i sortimentu dostatek.

Co je dobré vědět při výběru sušičky ovoce:

  • Sušící síta by měla být zvnějšku neprůsvitná, aby si ovoce mohlo zachovat původní barvu.
  • Rozvod vzduchu urychluje dobu sušení.
  • Ventilátor rovněž urychluje dobu sušení.
  • Vhodným doplňkem sušičky bývá regulátor teploty.
  • Při nákupu zařízení se zajímejme o spotřebu el. energie.

Přečtěte si, jak jsme testovali sušičku Ezidri FD-500 Snackmaker, podle časopisu dTest nejlepší na našem trhu. 

Na čem a jak sušit?

V domácnostech bývá ovoce sušeno snad nejčastěji na plechu. Není to nejvhodnější způsob, protože plech neumožňuje vzduchu procházet ovocem. Také získaná kovová pachuť a ztráta původní barvy bývají důsledkem uvedeného způsobu sušení. Částečným zlepšením uvedených vlastností by mohlo být podkládání ovoce pergamenovým papírem. V žádném případě by se však ovoce nemělo sušit na potištěném papíru. Barvy obsahují zdraví škodlivé látky, které se v procesu sušení mohou dostat do ovocné struktury.

Při výběru ovoce musíme také dbát na několik zásad:

  • Mělo by být nejen čerstvé, ale i vyzrálé.
  • Vždy je dobře omyjeme a teprve potom krájíme na tenké plátky.
  • Jablka, hrušky, kiwi, banány, ale též větší peckoviny, by neměly být silnější než 5 mm.
  • Zmíněné peckoviny je dobré rozpůlit a vyjmout pecku.
  • Na sušící síto rovnáme ovoce v jediné vrstvě.
  • Dobře usušené ovoce bývá vláčné, ohebné, bez nadměrně vlhkých částí.
  • Správnost usušení poznáme, když je rozpůlíme a zmáčkneme – na řezu by se neměly vyskytnout vlhké kapičky.
  • Po usušení je možné produkty uskladnit ve sklenicích s dobrým uzávěrem, ale osvědčují se též plátěné pytlíky.
  • Sušíme hlavně švestky, meruňky, broskve, banány (suší se často předsmažený), ananas, višně, jablka, hrušky, třešně, borůvky, bezinky a šípky.

Hůře sušitelné jsou jahody, maliny, ostružiny.

Nebojte se zeleniny

Vhodným doplňkem zimní přípravy jídel může být sušená zelenina. Má stejné vlastnosti jako ta zmrazená. Sušit můžeme mrkev, petržel, pastinák, celer, papriku, rajčata (výtečná jsou nakládaná v olivovém oleji), natě, proslazenou dýni a další druhy. Fantazii se meze nekladou.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Máte-li dobrou loňskou zkušenost s některou bylinkou, není důvod, proč ji nepěstovat letos znovu. I na malém záhonku můžete vysadit více druhů, a mít tak bylinkovou zahrádku třeba jen metr čtvereční velkou. A pokud žijete v bytě bez zahrady, zkuste bylinkami osázet truhlík. Budou vám k radosti v době květu i k užitku v kuchyni po celou sezonu. 

6.  2.  2017 |
Co s ruličkami od toaleťáku? Vyrobte si květinový věnec

Co s ruličkami od toaleťáku? Vyrobte si květi…

Přemýšlíte, jak o víkendu na chvilku zabavit děti? Pusťte se s nimi do výroby netradiční jarní dekorace z prázdných ruliček od toaletního papíru. Květinový věnec zvládnete i s těmi nejmenšími.

18.  2.  2017 |
Jak si vypěstovat papriky? Semínka zasijte už teď

Jak si vypěstovat papriky? Semínka zasijte už…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, je právě teď v únoru nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Poradíme vám, jak si vlastní sazeničky vypěstovat ze semínek.

10.  2.  2017 |
Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslouží pozornost

Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslo…

Kdysi patřila k běžné květinové výzdobě oken městských činžáků, venkovských stavení a nechyběla ani v kancelářích. Většinou se o ni nikdo moc nestaral, a přece rostla jako z vody. Inu, voděnka.

19.  2.  2017 |
Plíseň v bytě - jak se jí zbavit a proč je nebezpečná

Plíseň v bytě - jak se jí zbavit a proč je ne…

Plísně jsou mimořádně odolné a pokud se jich nezbavíte včas, zničí vám zařízení i zdraví. Přitom to začne tak nenápadně. Z páry, která se hromadí v bytě z vaření, praní či ze sprchování a která se nemá kam odpařit. Jak s ní co nejúčinněji zatočit?

9.  2.  2017 |