12
Fotogalerie

Strom roku 2012: představujeme finalisty 7 až 12

Představujeme vám zbývajících šest finalistů ankety Strom roku 2012. Možná zjistíte, že některé z nich znáte, a pokud ne, může pro vás být výzvou najít si alespoň ten z nich, který roste ve vašem kraji, udělat si k němu výlet a vidět ho naživo.

Pro strom, který vás zaujme nejvíce (nebo i pro stromů několik), můžete hlasovat. Postup je popsaný v článku Souboj o Strom roku 2012 začíná právě dnes, zapojte se! Vítěz získá arboristické ošetření a postoupí do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku 2013.

Lípa bludičky Mokřinky

  • Královéhradecký kraj, Mokré, DMS STROM7

Stoletá lípa se vznešenou korunou je symbolem vesnice Mokré. V obci patří k nejkrásnějším stromům, a v roce 2010 se dokonce stala součástí obecního znaku a vlajky. Roste v místě, kde se nacházejí rozsáhlé mokřiny a kde podle pověstí žily bludičky vábící pocestné do bažin.

lipa-mokre_1.jpg
Lípa bludičky Mokřinky 

Snad právě pod touto lípou sedávají bludičky za horkých letních večerů i dnes a pozorují okolní krajinu. A že je bludiček ve vesnici hodně, zjistily děti při jejich hledání. Každou z nich namalovaly a zapsaly její příběh. Všechny příběhy pak vyšly knižně na důkaz, že si v Mokrém bludiček váží a že patří neodmyslitelně k životu jejich obce stejně jako lípy.

lipa-mokre_2.jpg
Její navrhovatelé: knihovna u Mokřinky a obec Mokré

Kaštan u kostela

  • Plzeňský kraj, Svojšín, DMS STROM8

Památný jírovec maďal již více než 150 let roste na mírném návrší mezi místní školou, farou a kostelem. Strom se stal díky svému umístění pamětníkem mnoha událostí, jak dokládají dobové fotografie. Kolem kaštanu každou neděli procházeli svojšínští obyvatelé na mše do kostela svatého Petra a Pavla.

svojsinksy-kastan_1.jpg
Kaštan u kostela 

Byl svědkem odchodu lidí z tohoto světa, když jej míjel smuteční průvod po cestě na hřbitov. Vytvářel kouzelnou kulisu fotografiím po biřmování i památečním školním snímkům. Mnozí starší obyvatelé si ještě vzpomínají, jak pod kaštanem sedávali o velkých přestávkách. Dnes je strom dětem neustálou inspirací v hodinách výtvarné výchovy.

svojsinsky-kastan_2.jpg
Jeho navrhovatelé: Sdružení za obnovu vesnice, ZŠ a MŠ Svojšín 

Körnerův dub

  • Karlovarský kraj, Dalovice, DMS STROM9

Tisíciletý Körnerův dub se řadí k nejstarším stromům na území naší republiky. Německý romantický básník Karl Theodor Körner, který se v roce 1811 léčil v nedalekých Karlových Varech, věnoval jemu i dalším dubům v dalovickém zámeckém parku báseň Lied die Eichen.

korneruv-dub_1.jpg
Körnerův dub  

Báseň dokonce dříve visela na kmeni dubu. Mladý básník podlehl válečnému zranění ve svých 22 letech. Majitelka zámku v Dalovicích, baronka Mathilde Riedl von Riedenstein, nechala v blízkosti dubu vytvořit Körnerovu bronzovou bustu k uctění jeho zásluh v boji proti Napoleonovi. V roce 1985 vypukl v dutině stromu požár, opakovaně dub hořel v roce 1994.

korneruv-dub_2.jpg
Jeho navrhovatelé: rodina Žampachova 
 

Stromy mají své životní příběhy stejně jako my, lidé. Seznamte se s nimi.

 

Kobzova lípa

  • Zlínský kraj, Francova Lhota, DMS STROM10

Památná lípa je podle kronikářů Francovy Lhoty spjatá téměř s celou historií obce. Pověst vypráví, že ji v roce 1530 spolu s dalšími třemi lípami nechal zasadit Tristan Franc z Háje, když koupil Zbelovu Lhotu, kterou přejmenoval na Francovu Lhotu. Lípy rostly ve čtyřech koutech vsi a tři z nich postupně uschly.

lipa-francova-lhota_1.jpg
Kobzova lípa 

Zbyla jediná, která získala jméno Kobzova podle majitelů zdejšího gruntu. Rozlehlá dutina lípy prý vznikla v době turkotatarských vpádů, během nichž byla v roce 1663 obec vypálena. Několik vesničanů se chtělo zachránit ukrytím do koruny stromu. Tataři však rozdělali oheň a snažili se je vykouřit. Žár ohně byl tak velký, že kmen vertikálně praskl.

lipa-francova-lhota_2.jpg
Její navrhovatelé: Valašský deník (za čtenáře) 

Lípa svobody v Karviné

  • Moravskoslezský kraj, Karviná, DMS STROM11

Lípu svobody ve Starém Městě zasadily 28. října 1968 děti z místní základní školy k památce 50. výročí vzniku Československé republiky. Roste vedle pomníčku padlých obětí 1. světové války na náměstí Ondry Foltýna. Zdejší rodák, sedlák Foltýn, v 70. letech 18. století vyvolal nepokoje, díky kterým byly zrušeny Robotní patenty.

lipa-karvina_1.jpg
Lípa svobody v Karviné 

V současné době je život lípy v nebezpečí, protože části města, kde lípa roste, hrozí poddolování z důvodu těžby uhlí plánované od roku 2016. Půda by zde měla klesnout a místo by měla zaplavit voda. Obyvatelé Karviné založili sdružení bojující proti další těžbě uhlí a lípu chápou jako symbol svého úsilí.

lipa-karvina_2.jpg
Její navrhovatelé: Silvia Škulavíková za o. s. Občané Karviné proti těžbě 

Buk příběhů

  • Olomoucký kraj, Šumperk, DMS STROM12

V historickém centru Šumperka se nachází ulice Hanácká, dříve nazývaná Školní. V ní nechal textilní podnikatel Ignaz Seidl vystavět neorenesanční palác se stupňovitou zahradou plnou okrasných rostlin, keřů a stromů. Dominantou zahrady se stal buk lesní červenolistý, který si průmyslník vybral pro jeho pevnost, mohutnost, krásu i zajímavé zbarvení.

sumperk-dub_1.jpg
Buk příběhů 

O zahradu i buk v pozdějších letech pečovali také ostatní majitelé budovy. Od roku 1974 v bývalém paláci sídlí škola, která v jeho okolí vytvořila naučnou stezku. Žáci chodí do zahrady pracovat i malovat. Více než stoletý buk pozorují v různých ročních obdobích a starají se o něj.

sumperk-dub_2.jpg
Jeho navrhovatelé: SŠ, MŠ a ZŠ Hanácká 

Přečtěte si příběhy stromů 1 až 6!

Název stromuOkresObecKrajČíslo DMSDruhStáříVýškaObvod kmeneLokalita
Lípa bludičky MokřinkyRychnov n. KněžnouMokréKrálovéhradeckýDMS STROM7lípa evropská100 let23 m297 cmalej V Lípách
Kaštan u kostelaTachovSvojšínPlzeňskýDMS STROM8jírovec maďal150 let18 m330 cmu kostela
Körnerův dubKarlovy VaryDaloviceKarlovarskýDMS STROM9dub letní1000 let21 m887 cmzámecký park
Kobzova lípaVsetínFrancova LhotaZlínskýDMS STROM10lípa velkolistá400 až 500 let24 m630 cmseverní část obce zvaná Na Kobzi
Lípa svobody v KarvinéKarvináKarvináMoravskoslezskýDMS STROM11lípa44 let15 m169 cmčást Staré Město, nám. Ondry Foltýna
Buk příběhůŠumperkŠumperkOlomouckýDMS STROM12buk lesní červenolistý105 až 110 let17 m352 cmHanácká 3, školní zahrada

Foto: Lenka Grosmannová

Doporučujeme

Články odjinud