vytisknout velikost písma Sobota bude patřit chilli: přijďte fandit a ochutnat

Patříte k milovníkům pálivých, ostrých pokrmů? V tom případě si nenechte ujít Chilližrouta, což je Mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého. Druhý ročník této akce proběhne v sobotu 7. září 2013 od 13.30 hodin na brněnské přehradě – v areálu lodních sportů.

 

Jak Chilližrout vznikl

Chilližrouti, o.s. je sdružení hobby pěstitelů a konzumentů chilli. V roce 2012 se z důvodu absence soutěže v konzumaci pálivých pokrmů, která by měla srovnatelnou úroveň s těmito velmi populárními akcemi v zahraničí, rozhodli uspořádat vlastní a umožnit tak účastníkům poměřit síly v tomto neobvyklém klání. 

 

O mistrovský titul zabojuje pětatřicet odvážlivců, kterým budou v několika kolech předkládány omáčky nebo čerstvé chilli papričky o objemu fingerfood (na klobáse, chlebu, zelenině). Obsah kapsaicinu, tedy složky, která způsobuje horoucí blažený pocit nejen v ústech, bude mít v jednotlivých soutěžních kolech vzrůstající tendenci.

Co musí vítěz zvládnout 

V počátečním kole tak soutěžící ochutnají omáčku přibližně pětkrát pálivější, než je známé Tabasco, ve finálních kolech je bude čekat sousto pálivější, než je obranný pepřový sprej.

Na samotných účastnících pak bude, jak daleko se dostanou a kolik toho zvládnou (kdo nemůže dál, vypadává). Mimochodem – v loňském ročníku se do samotného závěru předem dané stupnice podařilo dojít pouze třem borcům, což svědčí o náročnosti celého klání.

Chillibraní: festival dobrého jídla a pití

V letošním ročníku si organizátoři akce, občanské sdružení Chilližrouti, kladou za cíl najít šampióna v pojídání pálivého, ale především seznámit širokou veřejnost s konzumací a pěstováním paprik i blahodárnými účinky chilli (nejen v lékařství).

Současně chtějí vytvořit každoroční festival dobrého jídla, pití a i přes mnohdy zkreslené názory lidí na pojídání pálivého, i zábavy na úrovni, k čemuž poslouží akce Chillibraní, která proběhne současně s mistrovstvím. Vstupné na Chillibraní a Chilližrouta je 20 Kč, děti do deseti let mají vstup zdarma.

Zdroj: Chillibraní

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. S pomocí v tento den natrhaných větviček, označovaných na památku panny a mučednice jako barborky, si svobodná dívka může předpovědět svatbu.

4.  12.  2016 |
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pě…

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

9.  12.  2016 |
Co dělat, aby vánoční kaktus kvetl včas a bohatě

Co dělat, aby vánoční kaktus kvetl včas a boh…

Vánoční kaktus patří k nejznámějším rostlinám, jež o svátcích zdobí svými květy naše domovy. Aby vykvetl včas, nepotřebuje na rozdíl od většiny ostatních druhů žádné komplikované rychlení.

17.  11.  2016 |
Netradiční adventní kalendář vytvoříte z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář vytvoříte z váno…

K vánočním svátkům patří i specifická rostlinná výzdoba. K druhům, které zdobí domácnost právě v prosinci, se bezesporu řadí oblíbená poinsettie neboli vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima).

22.  11.  2016 |
Vyrobte si adventní věnec: inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: inspirace tradiční…

Ještě jste si nestihli pořídit žádný adventní věnec? Zkuste si tedy vyrobit vlastní. Snažte se vyjít především z toho, co máte doma či na zahradě a v přírodě k dispozici.

7.  12.  2016 |