Sluneční hodiny může mít každý

Sluneční hodiny může mít každý

Sluneční hodiny sice dávno ztratily význam jako ukazatel času, už od dob renesance však jsou častým dekoračním prvkem fasád obytných i reprezentačních budov nebo zahrad.

Ozdobou exteriéru zůstávají dodnes a svědčí o tom řada zdařilých realizací. Jde přitom o působivé zařízení, které si poměrně snadno může pořídit každý. Sluneční hodiny můžete postavit prakticky z čehokoliv – fantazii se meze nekladou. Začít je možné třeba jen se skalničkami nebo jinými rostlinami vhodně uspořádanými kolem tyče vrhající stín. A právě na to je jaro ta nejvhodnější doba. Zahradní hodiny z květin, kamenů či dřev jsou nejlepší způsob, jak si budování vyzkoušet, aniž by případné omyly zanechaly trvalé následky.

Trocha teorie nikoho nezabije

Zdálo by se, že stačí zapíchnout do země či do jižní zdi nějakou tyč a označit, kam v určitých hodinách dopadá její stín – a pak už to jen nějak dozdobit. Jenže konstrukce slunečních hodin je přece jen trochu složitější. Aby byl výsledek nejen hezký, ale také funkční, je třeba brát v úvahu zákonitosti zdánlivého pohybu Slunce po obloze v průběhu celého roku.

Severní pól na vlastní zahradě

Tyč kolmo zaražená do země by po celý rok správně ukazovala pouze na severním pólu – což na první pohled není pro stavitele dobrá zpráva. Ve skutečnosti ale není nic snazšího, než si takový malý „severní pól“ udělat na zdi nebo na zahradě. Stačí tyč zapíchnout tak, aby směřovala přesně k severu (například k hvězdě Polárce na noční obloze, nebo tam, kam ukazuje kompasová střelka) a byla rovnoběžná se zemskou osou. V České republice tedy bude s vodorovnou plochou svírat úhel přibližně 50 stupňů. Další na řadě je ciferník. Opět lze poměrně snadno simulovat severní pól tím, že stín tyče bude dopadat na plochu, která je k ní kolmá. Pak už by stačilo na ní kolem tyče vyznačit kruh a rozdělit jej na 24 dílů.

Na zdi nebo na zahradě

Hodiny simulující severní pól jde postavit pomocí šikmé plochy umístěné na vhodné konzole. Někdy je to sice i dost působivé například v parkových úpravách. Ve většině případů ale stavitelé raději chtějí, aby stín ukazoval čas na svislé ploše (zeď) nebo na vodorovné ploše (zahrada). U nástěnných hodin je pak tyč s uvedeným sklonem pochopitelně upevněná do zdi svým horním koncem, u zahradních dolním. Plocha, na kterou se stín promítá, ale může mít z konstrukčních nebo estetických důvodů i jiný sklon, nebo je různě zakřivená – nejčastěji do oblouku kolem tyče. Pak už opravdu stačí jen vyznačit místa, kam stín dopadá v celé hodiny. Nesmíme přitom zapomínat, že sluneční hodiny neznají náš letní a zimní čas, ale ukazují „podle Boha“.

Ciferník

Nelze také zapomenut na to, že ve většině uspořádání se bude délka stínu v průběhu roku měnit. Hodinové označení proto má mnohde podobu čar či ploch mířících paprsčitě k místu upevnění tyče. Na těchto paprscích pak mohou být vyznačena místa, kde končí stín v různých obdobích roku. Jejich spojením tedy dostaneme nejen hodiny ukazující také měsíce, ale především působivý ciferník, který se už bude trochu podobat klasickým slunečním hodinám.

Sluneční kalendář

Zajímavou modifikací slunečních hodin jsou přístroje s tyčí na východní nebo západní stěně. Stín pak ukazuje měsíce, jde tedy o jakousi obdobu kalendáře. Takové zařízení se hodí jako dekorační prvek tam, kde jižní stěna domu není pro tyto účely k dispozici.

Nezapomínat na dobrý vkus

Pokud nejsme profesionální grafici nebo alespoň amatérští znalci výtvarných umění, mělo by při designu slunečních hodin platit, že méně je někdy více. Již samotné čáry hodin a ročních dob doplněné třeba strohými římskými číslicemi jsou působivé. Inspiraci lze najít také ve starých slunečních hodinách, je ovšem třeba mít přitom na paměti, že co vypadá dobře na knížecím paláci, může být na rodinném domku troch divné.

Hodiny s poselstvím

Naši předkové sluneční hodiny často zdobili nejrůznějšími nápisy či hesly – obvykle v latinském jazyce, který však dnes už není tak všeobecně známý, takže obsah vychutná málokdo. Pro inspiraci tu přinášíme překlady, častých témat vyskytujících se na starých přístrojích. Nic ovšem nebrání vymýšlet nové.

  • Užij dne
  • Jen jasné chvíle počítám
  • Čas kvapí, mysli na konec
  • Slunce je život, čas je neúprosný
  • Kterápak bude ta poslední?
  • Aby poslední hodina ti byla šťastnou, žij dobře

 

 

 

Doporučujeme

Články odjinud