Skleník v zimě

(Inzerce) Přestože je zima, padá sníh a teploty jsou stále pod bodem mrazu, musíme začít myslet na jaro. Zima je proto vhodná k provádění údržby skleníku. Také je třeba průběžně skleník chránit před sněhovou nadílkou.

Údržba skleníku v zimě 

Během zimy se může zahrádkář oddávat odpočinku a v teple domova pozorovat zasněženou zahradu. To je však jen jeden pohled a dlužno dodat, že značně zkreslený. Zima je čas oprav, údržby a příprav na jarní sezónu. Pokud máte na zahradě skleník, můžete provádět drobné opravy. Například opravy spár, dotažení šroubů, výměnu prasklých skel nebo poškozených okapů, údržbu otevíračů dveří a oken, kontrolu teploměru a další činnosti. 

H 7-4,5 DSC02507 Valach.JPG

Sníh na střeše skleníku 

Sníh za oknem vyvolává vzpomínky na ladovskou zimu a příjemné pocity. Někdy se však tyto pocity mohou obrátit ve velké obavy. To v případě, když je sněhu zkrátka příliš. Jestliže sněží, je třeba dbát zvýšené opatrnosti s ohledem na konstrukci skleníku. Ne každý skleník má bytelnou konstrukci, jako mají např. pozinkované skleníky, a vydrží přívaly sněhu. O skleník je tedy nutné pečovat. Sníh se musí průběžně odstraňovat jak ze střechy, tak i z bočních stěn. Jestliže má váš skleník větší sklon bočních stěn, může tlak sněhu způsobit prasknutí skla i na boku. 

Promrzlá zem 

Přestože teplota zeminy ve skleníku bude i za velkých mrazů vyšší než na volném prostranství, neměli byste promrzání podcenit. Jakmile se začne blížit jaro a vy se už budete těšit na první výsev, tak možná zjistíte, že to není možné. Země může být velmi promrzlá a její regenerace tak potrvá mnohem déle, než když o ni budete pečovat i v zimě. A co taková péče obnáší? Není to příliš složité. Pořiďte si černou fólii nebo netkanou textilii. Tím pak přikryjte zeminu ve skleníku a na jaře si budete moci užít čerstvé zeleniny mnohem dřív, než je obvyklé. 

M 7,5 Kemeter DSC01525 .JPG

Když už skleník dosluhuje 

Během zimní údržby můžete zjistit, že váš skleník už má svá nejlepší léta za sebou. Zvýšenou péčí možná dosáhnete prodloužení jeho životnosti ještě o jednu sezónu. Co ale v případě, že ani tato resuscitace nebude mít požadovaný efekt? Pak je čas poohlédnout se po skleníku zcela novém. Na trhu je dnes již velký výběr skleníků v různých cenových relacích, ale také bohužel v různé kvalitě. O tom ale až příště.

Autor: František Kladiva, LIMES Litomyšl s.r.o.

Doporučujeme

Články odjinud