vytisknout velikost písma Sezona 2013: vypěstujte si okurky a papriky tradiční i netradiční

Chcete-li se letos pustit do pěstování okurek, paprik či papriček, neopomeňte se seznámit s novou nabídkou odrůd. Své pěstitele si jistě najde pro většinu Evropanů stále málo známá japonská okurka typu burpless, reprezentovaná odrůdou 'Avantgarde F1'. 

V čem tkví asijská popularita těchto jemných, úzkých a mírně svrasklých plodů, pro které je charakteristická tmavě zelená barva a výrazné bílé ostny? V porovnání s našimi polními salátovkami jsou křehčí, sladší, snadno stravitelné a mají tenčí slupku.

Konzumují se mladé, celé a bez loupání! Jedí se syrové, můžete je rovněž přidat na wok pánev a krátce s jinou zeleninou orestovat. Štíhlé plody jsou jemné a lahodné, mají vysoký obsah vitaminů i minerálů a plnější okurkovou chuť. Nepůsobí trávicí nebo žaludeční potíže ani pálení žáhy. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
'Avantgarde F1'; foto: Semo

Přesto, že tyto okurky jsou nepartenokarpické (to znamená, že pro vývoj plodu potřebují opylovače), tvorba semen je výrazně nižší než u polních typů. Rostliny odrůdy 'Avantgarde F1' mohou asi 2 až 3 centimetry od stopky hořknout, proto se doporučuje odstranit tuto část krčku ještě před konzumací.

Jak by měl vypadat doporučený řez? Do 3. až 4. nodu odstraňujte boční letorosty, do 4. až 5. zaštipujte boční letorosty už za 1. listem a odstraňujte odplozené boční letorosty.

'Sprint F1' je poloraná salátová odrůda okurky určená pro polní pěstování. Typická je pro ni vysoká plodivost a dlouhé období sklizně. Válcovité plody mají tmavě zelenou slupku a výborně se hodí do zeleninových i okurkových salátů a na obložené chlebíčky.

Klepněte pro větší obrázek
'Sprint F1'; foto: Vilmorin

Odrůda se vyznačuje vysokou odolností vůči plísni, potřebuje teplou a propustnou půdu bohatou na živiny a vodu. Výsev proveďte v květnu, protrhávání v červnu a sklizeň v období od července do září. Okurka 'Lemon', označovaná jako citronová, je středně raná okrasná odrůda velmi úrodné salátovky.

Klepněte pro větší obrázek
'Lemon'; foto: Vilmorin 

Rozhodně upoutá svým netradičním vzhledem, neboť se podobá citronu s tenkou žlutou slupkou. Plody se nejčastěji konzumují v syrovém stavu, využijete je do zeleninových salátů a k nakládání.

Papričky k jídlu i dekoraci

Poloranou až polopozdní kapii 'Ornela' můžete pěstovat ve skleníku a v teplejších oblastech i na poli. Její úzce trojúhelníkovité plody s vypouklou stopeční jamkou jsou v technické zralosti středně zelené, v botanické zralosti mění barvu na sytě žlutou. Dosahují průměrné hmotnosti 140 gramů. Tato odrůda je vhodná zejména ke konzervaci.

Klepněte pro větší obrázek
'Ornela'; foto: Moravoseed 

'Poseidon', tak se jmenuje velmi raný pálivý beraní roh vhodný pro studené rychlení i polní pěstování. Plody jsou v technické zralosti středně zelené, v botanické pak jasně sytě červené. Využijete je především ke konzervaci, a to v technické i botanické zralosti.

Klepněte pro větší obrázek
'Poseidon'; foto: Moravoseed 

Pokud holdujete pálivým papričkám, které plní rovněž okrasnou funkci, máte spoustu možností. Pro drobné pěstitele jsou určeny jak nízké odrůdy, vhodné pro pěstování v truhlících a na balkonech, a sice 'Figura', 'Kordara' a 'Foxta', tak i středně vysoká 'Gutera', kterou lze pěstovat na balkoně i na poli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
 'Figura' a 'Kordara'; foto: Moravoseed 
 

Plody všech uvedených nízkých odrůd jsou vzpřímené, malé a široce trojúhelníkovité. 'Figura' je má zbarveny červeně, 'Kordara' žlutě a 'Foxta' oranžově. Středně vysoká 'Gutera' plodí okurky svislé, dlouhé a úzké, které jsou v technologické zralosti tmavě zelené, v botanické zralosti červené.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
'Foxta' a 'Gutera'; foto: Moravoseed
 

Ranou dekorativní odrůdu kompaktního vzrůstu určenou k pěstování v nádobách představují 'Yvona' a 'Poupila' – tu lze pěstovat i ve volné půdě. První jmenovaná má plody velmi krátké, vzpřímené, úzce trojúhelníkovitého tvaru, nahloučené a silně pálivé, jejichž barva je v technologické zralosti středně zelená, v botanické červená. Poměr délky a šířky plodu je 3,2 : 1,2 centimetru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
'Yvona' a 'Poupila'; foto: Moravoseed  

Plody odrůdy 'Poupila' jsou krátké, vzpřímené, úzce trojúhelníkovité, nahloučené, se sladkou chutí. V technologické zralosti mají žlutou barvu, v botanické jsou jasně červené. Poměr délky a šířky plodu je 6,0 : 1,0 centimetru.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Máte-li dobrou loňskou zkušenost s některou bylinkou, není důvod, proč ji nepěstovat letos znovu. I na malém záhonku můžete vysadit více druhů, a mít tak bylinkovou zahrádku třeba jen metr čtvereční velkou. A pokud žijete v bytě bez zahrady, zkuste bylinkami osázet truhlík. Budou vám k radosti v době květu i k užitku v kuchyni po celou sezonu. 

6.  2.  2017 |
Lucky Bamboo - Šťastný bambus. Proč je populární a jak ho pěstovat

Lucky Bamboo - Šťastný bambus. Proč je populá…

Šťastný bambus je moderní květina a kdo ho nepěstuje, jako by nebyl. Málo se ale ví, že s klasickým bambusem nemá nic společného.

5.  2.  2017 |
Jak si vypěstovat papriky? Semínka zasijte už teď

Jak si vypěstovat papriky? Semínka zasijte už…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, je právě teď v únoru nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Poradíme vám, jak si vlastní sazeničky vypěstovat ze semínek.

10.  2.  2017 |
Co s ruličkami od toaleťáku? Vyrobte si květinový věnec

Co s ruličkami od toaleťáku? Vyrobte si květi…

Přemýšlíte, jak o víkendu na chvilku zabavit děti? Pusťte se s nimi do výroby netradiční jarní dekorace z prázdných ruliček od toaletního papíru. Květinový věnec zvládnete i s těmi nejmenšími.

včera |
Plíseň v bytě - jak se jí zbavit a proč je nebezpečná

Plíseň v bytě - jak se jí zbavit a proč je ne…

Plísně jsou mimořádně odolné a pokud se jich nezbavíte včas, zničí vám zařízení i zdraví. Přitom to začne tak nenápadně. Z páry, která se hromadí v bytě z vaření, praní či ze sprchování a která se nemá kam odpařit. Jak s ní co nejúčinněji zatočit?

9.  2.  2017 |