Růže v ohrožení

Růže v ohrožení

Letošní počasí přeje nejrůznějším rostlinným škůdcům. Pokud jste neměli čas a nezkontrolovali vaše růže, neváhejte. S velkou pravděpodobností na nich totiž najdete nejen rozvíjející se poupata. S čím vším se můžete setkat a jaký postup zvolit, aby růže mohly bez problémů růst a vykvést? 

Pavučinka nesignalizuje vždy jen pavouka

Škůdci se většinou drží na mladých listech na vrcholech výhonů. Pokud objevíte, že jsou jakoby spoutány malou pavučinkou, máte co dočinění s larvami obaleče růžového (Archips rosana). Po rozmotání lístků uvidíte zelenavé, asi centimetrové housenky. Můžete je likvidovat mechanicky, to znamená, že je rozmáčknete, ale bude třeba, abyste se této činnosti věnovali pravidelně. Druhou možnost představuje postřik vhodným insekticidem.  

Listy jako rolety

Lístky růží můžete také najít podélně svinuté. To je signál, že váš keř či stromek osídlila pilatka drobná (Blennocampa pusilla). Larvy, které můžete spatřit ve svinutých lístcích, požírají pletivo listů a mohou způsobit značné škody. Svinuté lístky včas odstraňte, larvy rozmáčkněte a aplikujte vhodný insekticid.  

Když výhony vadnou...

Pilatka drobná není bohužel jediná, s níž se mohou vaše cesty zkřížit. Nebezpečná je i pilatka dřeňová (Monophadnus elongatus) a pilatka prýtová (Ardis brunniventris). Napadení poznáte podle vadnoucích výhonků. Bělavé larvy rozlišíte podle toho, zda se provrtávají dření výhonů směrem dolů nebo nahoru.  

Co si s nimi počít? Napadené výhony odřízněte a spalte již v počátečním stádiu vadnutí. Řez veďte až do zdravého pletiva, abyste larvy odstranili. Rovněž můžete použít systémové insekticidy, ale v takovém případě je třeba mít s těmito jedovatými látkami zkušenosti. Mechanický způsob boje, který jsme popsali, je dostatečně účinný.  

Staré známé mšice

Nejčastějším škůdcem jsou mšice (Aphididae). Na listech i mezi nimi vytváří své kolonie, mladé lístky na vrcholcích výhonů se kroutí a jsou znetvořené. Nejrychlejší metodou, jak se mšic zbavit, je užití insekticidu.  

Opakovat a měnit

Ve všech popsaných případech platí, že použijete-li postřik, je třeba jej vícekrát zopakovat (každé tři čtyři dny). Jednotlivé prostředky po nějaké době střídejte, aby si proti nim škůdci nevytvořili odolnost, a pečlivě dodržujte informace uvedené v návodu.

Doporučujeme

Články odjinud