Ručně vyráběné dárky, které ještě stihnete do Vánoc | Foto: iStock

Foto: iStock

Ručně vyráběné dárky, které ještě stihnete do Vánoc

Už máte většinu dárků doma, ale chybí vám ještě pár drobností, kterými byste udělali lidem kolem sebe radost? Vytvořte je. Máme pro vás ty nejzajímavější tipy z Pinterestu, které zvládnete ještě do Vánoc.

Oblíbené snímky přeneste na podtácky. Darujete tak i vzpomínky na krásně společně strávené okamžiky. (Pro podrobnější návod klikněte na obrázek a pak na Pinterestu ještě mnohdy na odkaz na obrázku tam.)

Pokračování 2 / 34

Podtácek z pryskyřice, do které zalijete vylisované květy. Krásný a velmi elegantní dárek. Přitom práci s epoxidovou pryskyřicí zvládne i začátečník.

Pokračování 3 / 34

Zábavný dárek, který lze upgradovat podle potřeby. Z iniciály může být věšák, dekorace na dveře nebo jen do bytu. Může být jednoduše či bohatě zdobená.

Pokračování 4 / 34

Pro lidi, kteří tráví hodně času v kuchyni, ale recepty neumějí zpaměti, se hodí praktický držák na tablet. Na nalakované dřevěné prkénko stačí přidělat poličku a zezadu podpěrku, která bude držet prkénko ve svislé poloze.

Pokračování 5 / 34

Každý kuchař by měl mít ve své kuchyni stojánek na kuchařku, pokud vás nezaujalo prkénko, máme pro vás elegantnější variantu. Jedná se o krásný DIY dárek.

Pokračování 6 / 34

A tady je další dárek pro kuchaře – vlastnoručně potištěné utěrky. Základem jsou čisté, jednobarevné utěrky a barvy na textil. Pak už si jen najdete pěkný vzor, který můžete přenést na utěrku, a hurá do práce.

Pokračování 7 / 34

Obdarovaného určitě potěší i tahle krabička na koření, drobnosti nebo třeba recepty. Buď si najdete pěknou dřevěnou krabičku, kterou nalakujete, nebo v podstatě jakoukoliv krabičku, kterou otapetujete tapetou v dekoru dřeva. Nakonec přilepíte starou ohnutou lžíci jako držátko.

Pokračování 8 / 34

Baví vás upcycling? Pusťte se do výroby servírovacího tácu ze starého mělkého šuplíku. Prkno ohladíte, aby nemělo ostré rohy, madla připevníte jako na obrázku a nakonec svrchu nalepíte tabulovou tapetu.

Pokračování 9 / 34

Tyto papírové lucerny ve tvaru hvězdy jsou krásné a dokážou vytvořit opravdu sváteční atmosféru.

Pokračování 10 / 34

Jestli umíte háčkovat, popadněte háček a dárek pro své blízké uháčkujte. Podle autorky tohoto návodu je čepice hotová za hodinu a půl. Krásnou bambuli koupíte v galanterii.

Pokračování 11 / 34

Ze silnější příze můžete vytvořit i takový krásný podsedák. Jednoduchý čtverec bude hotový za pár desítek minut, ale radost udělá velikou, zejména když vytvoříte celou sadu.

Pokračování 12 / 34

Pokud se místo háčku kamarádíte se šicím strojem, můžete svým přátelům či rodině něco ušít. K výrobě této jednoduché nabírané polozástěry potřebujete pouze základní šicí dovednosti.

Pokračování 13 / 34

Dvacet minut stačí k ušití takové plátěné tašky, která se vejde do kabelky, ale unese i pořádný nákup.

Pokračování 14 / 34

Potěší i ručně šitý obal na diář, notes nebo třeba knihu.

Pokračování 15 / 34

Kosmetické taštičky se hodí vždycky, takže jsou u žen velmi oblíbené. Navíc jejich ušití je hodně jednoduché.

Pokračování 16 / 34

Stylový kousek do šatníku ovšem můžete vytvořit i bez šití. Pinterest je plný návodů na výrobu šátků a šál.

Pokračování 17 / 34

Ženy, ale i muže jistě potěší šperk v podobě kožených náramků. Lze udělat různě široký, podle počtu a síly kožených proužků.

Pokračování 18 / 34

Jestliže už jste někdy pracovali s drátkem, můžete letos vyrobit krásný a jednoduchý náramek.

Pokračování 19 / 34

Vlastnoručně vyrobený náramek v boho stylu, na němž vyniknou zajímavé barvy i vzory. S radostí jej bude obdarovaná nosit po celý rok.

Pokračování 20 / 34

Velkou parádu uděláte se zlatým sprejem. V podstatě jakýkoliv porcelán proměníte v designový kousek. Aby byly linie rovné, zakryjte před aplikací spreje ty části, které mají zůstat bílé.

Pokračování 21 / 34

Zlatá ale nevypadá dobře jen na porcelánu. Obyčejné dřevěné korále rázem vypadají jako luxusní šperky.

Pokračování 22 / 34

Vlastnoručně vyrobená mýdla patří k šikovným dárkům, které udělají vždy radost. Třeba i proto, že můžete zvolit vůni přesně podle preferencí obdarovaného. Výhodou je, že můžete použít připravenou směs, takže mýdla budete mít umíchaná opravdu za pár minut.

Pokračování 23 / 34

Také vlastnoručně vyrobenou svící můžete své blízké obdarovat. V kreativních potřebách koupíte základní sadu, svíci můžete vytvořit třeba v hrnečku, který pak bude sloužit k pití oblíbeného nápoje.

Pokračování 24 / 34

Jedlé dárky jsou ideálním dárkem pro kamarády. Pochutnají si a přitom na vás budou myslet. Můžete darovat nějakou z českých klasik, například utopence.

Pokračování 25 / 34

Ale třeba i pochutinu, kterou nikdy neochutnali. Například jablečné a karamelové máslo. Recept najdete na internetu, hotovo máte za chvilku a vaši blízcí na tento dárek zaručeně nezapomenou.

Pokračování 26 / 34

Zajímavým jedlým dárkem je vlastnoručně umíchaná voňavá sůl. Prostě zvolíte oblíbené koření, které nadrtíte a smícháte v doporučeném poměru.

Pokračování 27 / 34

Co takhle celou kazetu ochucených solí?

Pokračování 28 / 34

Ochucený olej je klasika, která ale potěší. Nejlepší je, že můžete vyrobit olej přesně podle chutí obdarovaného – z česneku, chilli, citronové trávy či bylinek.

Pokračování 29 / 34

Nakládané sýry jsou také oblíbeným jedlým dárkem. Češi znají naložený hermelín, ale to není jediný sýr, který lze takto připravit. Zkuste chuťově zajímavý sýr feta.

Pokračování 30 / 34

Také mozzarella je skvělá.

Pokračování 31 / 34

Zentangle je výtvarný směr, při kterém nepotřebujete umět příliš kreslit, protože si vymýšlíte vzory, které pak kreslíte libovolně na papír. Nejčastěji se používá jen tenký černý fix a papír, který se nerozpíjí. Tato jednoduchá kresba ovšem na zdi vypadá krásně.

Pokračování 32 / 34

Pokud znáte někoho, kdo má tak hektický život, že si musí jednotlivé úkoly zapisovat, darujte mu vlastnoručně vytvořenou zapisovací tabuli. Na dřevěnou desku nalepíte černou popisovací tabuli.

Pokračování 33 / 34

Ze samotvrdnoucí hmoty či kreativního betonu můžete vytvořit zábavné stojánky na šperky.

Pokračování 34 / 34

Krásný věšáček na šperky získáte nalepením zajímavých kamínků na bíle natřené prkno.

Doporučujeme

Články odjinud