7
Fotogalerie

Rozhovor s odborníkem: Mulčování chrání půdu pomocí přírodních materiálů

Mulč prospívá zahradě hned několika způsoby. Pokud netušíte, co mulčování přesně obnáší, nebo zjišťujete, jak poznat kvalitu, dozvíte se to z odpovědí odborníka Martina Hrkala.

Díky mulči se k plevelům nedostane světlo, a tím se omezí jejich růst. Povrch půdy bude současně chráněn před nadměrným vypařováním vody. Obojí znamená pro každého zahrádkáře významné ušetření času a práce. Ačkoli se o mulčování často mluví, ne všichni přesně vědí, co se pod tímto pojmem skrývá. Na vše kolem této činnosti jsme se proto zeptali Martina Hrkala z portálu Mulčovací-Kůra.cz.

Začněme obecně. Mohl byste čtenářům vysvětlit, co mulčování je?

Mulčování je ochrana povrchu půdy rozprostřením přírodních materiálů, jakými jsou kameny, kůra, štěpky a podobně.

mulč_1.jpg
Materiál sloužící k mulčování je přírodní, takže po čase je nutné doplnit ho

Co všechno lze mulčovat? Jaké existují výhody či naopak nevýhody?

Mulčovat můžete prakticky veškeré výsadby, jak velké skupiny, tak i samostatné (soliterní) rostliny. K výhodám patří hlavně ochrana povrchu půdy před nadměrným vypařováním vody a před zaplevelením výsadeb.

Nevýhod ani moc neexistuje. Snad jen, že někde se mulčuje obtížněji. Příkladem mohou být prudké svahy, na nichž občas dochází k sesunutí mulče. To je třeba řešit jinými materiály, jež zpevňují svah – kokosovými rohožemi, mulčovací textilií a podobně.

mulč_3.jpg
Po mulči se příjemně chodí a v případě deště bude vaše obuv ochráněna od bláta

Kdy pokládat mulčovací kůru a jak si předem připravit záhon?

Mulčovací kůra se umisťuje po výsadbě a zalití rostlin, ale můžete mulčovat i starší výsadby, které je však důležité předem důkladně odplevelit. Pro ještě větší ochranu půdy můžete použít mulčovací textilii a na ni pak nasypat kůru.

Nutné je myslet na to, že kůra je přírodní materiál, který bude pracovat, slehávat se a tlít. Proto ji na záhon dávejte v dostatečné vrstvě (přibližně deset centimetrů). Při použití mulčovací textilie můžete použít až o polovinu menší vrstvu kůry – a bude zachována stejná ochrana půdy.

mulč_4.jpg
Mulčovat lze nové i starší výsadby

Textilii můžete dávat před výsadbou a rostliny pak sázet do předem rozříznutých otvorů. Lze postupovat i obráceně: vysadit rostliny a textilii položit až pak a nařezat si ji podle potřeby. Na závěr pak přijde mulčovací kůra.

mulč_trvalky.jpg
Budete-li důkladní, můžete barvu mulče zvolit tak, aby se hodila k rostlinám

Při následných pracích na zahrádkách nemusíte tak často zalévat, protože kůra (případně i textilie) drží dlouho vlhkost. Při častých zálivkách by pak mohlo naopak docházet k zahnívání rostlin.

Jaké druhy mulčovací kůry existují? Kde se který nejlépe využije?

Kůru seženete v rozmezí od hrubě až po jemně drcenou. Hrubší lze použít u vzrostlejších rostlin, naopak jemnou používejte v trvalkových výsadbách, kde jsou rostliny malé a jemné.

mulč_2.jpg
Materiál k mulčování není drahý, ale pokud chcete ušetřit, lze ho získat i z domácích zdrojů

Hrubší kůra se pomaleji rozkládá a nemusí se tak často obměňovat, ale pro někoho je méně estetická. Jemná kůra vypadá lépe, ale zase se rychleji rozkládá a snáze ji odplaví větší příval vody nebo ji odvane vítr, proto se musí častěji doplňovat.

Optimální je kůra středně drcená a tříděná. U trvalkových výsadeb můžete jemnou kůru nahradit třeba jemnými oblázky. Ty zajistí stejnou funkci ochrany půdy jako kůra a vypadají velmi dobře.

mulč_5.jpg
Kameny v kombinaci s mulčem působí harmonicky

Mohl byste nám prozradit něco o barevné mulčovací kůře? V jakých barvách ji lze sehnat, kde ji nejlépe použít?

Barevná mulčovací kůra – či spíše barvená štěpka je dekorativní materiál vlastnostmi velmi podobný mulčovací kůře. Pevné dřevěné odštěpky stejnorodé velikosti se uměle dobarvují ekologickými trvanlivými barvivy, které vydrží v daném odstínu několik let.

Díky relativně velké barvené škále je možné dosáhnout zajímavých barevných kombinací vůči výsadbám, trávníku, přilehlé dlažbě a podobně. Nabízí se barva žlutá, tmavě hnědá, červená a oranžová.

mulč_červený.jpg
V současnosti můžete vybírat z několika barev mulčovací kůry

Na vašich stránkách zdarma zveřejňujete kontakty na výrobce a dodavatele mulčovacích kůr. Máte s některým z nich praktické zkušenosti?

Výborné zkušenosti máme s Okrasnou školkou ve Svrkyni – mulčovací kůra od nich je čistá, prakticky bez jiných příměsí (piliny, bláto, zemina), stejnorodé frakce i barvy.

Dodávají ji v relativně suchém stavu, bez zaplísnění, což je celkem neobvyklá záležitost. A na rozdíl od některých skladů volně ložené kůry mají zájem o každou zakázku, ať vezou kubický metr nebo plnou avii.

Děkujeme za rozhovor!

  • Postup pro použití mulčovací textilie si můžete prohlédnout zde.
  • Více o mulčování se dozvíte zde.
  • Jste-li zahradníci či prodejci mulčovací kůry, pošlete informace o své činnosti na tyto stránky, odkaz na vaši firmu rádi zveřejní.

Doporučujeme

Články odjinud