8
Fotogalerie

Reportáž: Holandsko, skvělé místo pro nákup i prodej květin

Dnes navštívíme světové centrum obchodu s květinami, jímž je květinová burza v Aalsmeeru. Nahlédneme, jak pracují obchodníci, ale půjdeme nakupovat i sami: květinový trh v Amsterdamu určitě stojí za pozornost.

Na aalsmeerské květinové burze doprovodíme květiny na jejich cestě k zákazníkovi a povíme si, co vše a v jakém čase musí absolvovat. Amsterdamské tržiště nás okouzlí obrovským výběrem cibulovin, hrnkových, řezaných i sušených květin. Nezapomeneme ani na orchideje: vedle sazenic jahod jich ve stánku najdeme víc než na výstavě v Čechách.

Zastavení první: burza květin v Aalsmeeru

Prohlídku tohoto mimořádně zajímavého „divadla“ si při návštěvě Holandska rozhodně nenechte ujít. Je totiž velmi pravděpodobné, že květiny ve váze na vašem stole či rostliny na parapetu zahájily svou pouť k zákazníkovi právě v Aalsmeeru.

hola_1.jpg
Řezané květiny na trhu v Amsterdamu

Na burze jsou diváci vítaní: celou halou vede ochoz – galerie, z níž mohou návštěvníci pozorovat úchvatné dění: prodej, přesun a rozvážení milionů květin a rostlin. Přes sklo lze sledovat i samotné obchodníky na burze. To vše za vstupné ve výši 5 euro. Musíte si ale přivstat, obchoduje se brzy ráno.

Úvodem trochu čísel

Společnost, obchodující s květinami, nese název FloraHolland. V jejích halách probíhá největší květinová aukce na světě. Celkový denní obrat je 16 milionů euro a prodá se zde 48 milionů řezaných květin a rostlin. Roční obrat činí neuvěřitelné 4 biliony euro se 12 biliony prodaných rostlin.

Na aukci FloraHolland proudí květiny a rostliny doslova z celého světa, najdete zde rostliny i z tak exotických končin, jako jsou Keňa, Etiopie, Izrael či Jižní Amerika. Po zobchodování na burze se díky perfektní organizaci během 24 hodin dostanou k zákazníkovi.

hola_2.jpg
Ruch v distribuční oblasti můžete pozorovat z galerie

Květiny z holandské burzy najdete v supermarketu v Düsseldorfu stejně jako v zahradním centru v Praze, v luxusním speciálním obchodě v Moskvě či krásném květinovém stánku v Londýně. Většina transportu probíhá dovozem po silnicích, na delší vzdálenosti pak letecky.

Burzou květin krok za krokem

Cestu k zákazníkovi rostlina zahajuje v pozdních odpoledních a večerních hodinách. Z celého světa jsou přiváženy ty nejkvalitnější a nejžádanější rostliny. Druhy, typy a barvy květin se vybírají podle momentálních módních trendů a poptávky zákazníků.

hola_3.jpg
Roztřídění květin podle druhů

Po přijetí na aukci jsou rostliny převezeny do několika chladících oblastí a roztříděny podle druhů (například všechny růže jsou tedy pohromadě). Teplota v místnostech se liší v závislosti na potřebách daného druhu. V časných ranních hodinách kvalitu rostlin kontrolují inspektoři.

hola_4.jpg
Aukční síň. Dražba zde probíhá sestupným způsobem: vyvolávací cena pomalu klesá a rostliny získá ten, kdo se první přihlásí

O šesté hodině ranní se otevírá burza. Do sálů, podobných aulám, se stupňovitě uspořádanými křesly, přicházejí kupující. Před očima jim přejíždějí vozíky s nabízenými rostlinami a na velké obrazovce před sebou si mohou přečíst potřebné informace o ceně a kvalitě daných rostlin.

Hned poté, co jsou rostliny prodány, putují do distribuční oblasti. Panuje v ní čilý, ale dobře organizovaný ruch, podobající se tomu v mraveništi. Úkolem tisícovky zaměstnanců je rostliny roztřídit a co nejrychleji dopravit ke spotřebiteli.

hola_5.jpg
Distribuční oblast křižují stovky vozíků, naložených plastovými kontejnery s květinami

Kolem poledního je již většina rostlin na cestě ke svému cílovému zákazníkovi. Podle vzdálenosti obchodu se na pultech objeví ještě týž den v odpoledních hodinách, nejpozději však další den ráno. A zatím na burze začíná další kolo obchodování. A tak to jde den za dnem a rok za rokem.

Zastavení druhé: květinový trh v Amsterdamu

hola_6.jpg
Květinové stánky: pastva pro oči

Květinový trh – Bloemenmarkt – najdete na nábřeží jednoho z mnoha amsterdamských kanálů – grachtů. Tisíce květů, připravených k prodeji, lákají k zastavení svou vůní i barevností. Nekonečnému množství cibulí vévodí obrovské a majestátní amarylisy.

hola_7.jpg
Záplava cibulovin

Hodnotíme-li množství nabízených cibulek, pak na plné čáře vítězí holandské tulipány. Z nabízených typů květů a barev si vybere opravdu každý. Pozadu ale nezůstanou ani milovníci orchidejí. Výběr je zde opravdu velký, rostliny kvalitní a ceny srovnatelné s tuzemskými.

hola_8.jpg
Orchideje na stánku

Co napsat závěrem? Jarní rozkvetlé Holandsko za návštěvu opravdu stojí. Každý zahradník a milovník rostlin zde pookřeje, načerpá inspiraci a pravděpodobně neodolá a obohatí svou zahrádku alespoň o několik cibulek. Pro příští jaro tedy přeji šťastnou cestu a dobrý nákup!

Doporučujeme

Články odjinud