12
Fotogalerie

Reportáž: Holandsko, balzám pro duši každého zahradníka

Holandské tulipány jsou pojmem, který má ve světě váhu. Pojďte se s námi dnes podívat do výkladní skříně nizozemských pěstitelů, jíž je rozkvetlý park Keukenhof. Kromě cibulovin zde ale můžete obdivovat i orchideje.

V následujících dvou článcích si vás dovolím pozvat na malý výlet do Holandska. Necháme se unést úchvatným pohledem na rozkvetlé cibuloviny a rododendrony v parku Keukenhof, navštívíme květinovou burzu v Aalsmeeru a nezapomeneme koupit alespoň malý suvenýr na květinovém trhu v Amsterdamu.

hol_1.jpg
Keukenhof – Zahrada Evropy 

O tom, že Holandsko nejsou jen cibuloviny, ale i orchideje, svědčí množství skleníků, které zahlédnete při průjezdu zemí. Jména firem, napsaná na jejich průčelí, znají čeští milovníci orchidejí důvěrně ze štítků, jež si přinesou domů společně se zakoupenou rostlinou.

hol_2.jpg
Vstupte do květinového ráje 

Jestli jste neviděli Keukenhof, neviděli jste Holandsko

Park Keukenhof je s rozlohou 32 hektarů největším květinovým parkem nejen v Holandsku, ale i v celé Evropě. Počet obdivovatelů, kteří každoročně zhlédnou tuto nádhernou rozkvetlou zahradu, se počítá na statisíce.

hol_3.jpg
V letošním roce se zřejmě počet návštěvníků přiblíží až 800 tisícům 

Každé jaro zde rozkvétá na sedm milionů cibulovin, především tulipánů. Najdete zde ale i narcisy, hyacinty, modřence a další. Cibuloviny jsou sázeny etážovitě do tří hloubek podle druhu. Seskupují se i podle doby květu – tak, aby rozkvétaly postupně.

hol_4.jpg
Skupina třiceti zahradníků sází cibulky ručně, aby byly správně usazeny a nedošlo k jejich poškození 

Po odkvětu všechny cibulky putují ze země ven, aby byly na podzim opět vráceny zpátky a cyklus sázení, kvetení a vyrývání mohl pokračovat. Zahradní architekti každoročně zpracovávají nové a nové desítky projektů rozmístění cibulí.

hol_5.jpg
Rozkvetlé rododendrony, azalky, sakury či vistárie umocňují nádheru cibulovin 

K Holandsku neodmyslitelně patří větrné mlýny, a tak jeden přístupný najdete i v keukenhofském parku. Přijedete-li ve správnou dobu, z jeho ochozu se budete moci pokochat nádherným pohledem na nekonečná pole, kde v charakteristických barevných pruzích kvetou pravé holandské tulipány.

hol_6.jpg
Tulipány se na polích, na něž je z větrných mlýnů úžasný výhled, pěstují pro cibulky, které se po odkvětu sklízejí a vyvážejí do celého světa 

Malý výlet do historie

Keukenhof v překladu znamená kuchyňská zahrada. Tomuto ryze praktickému účelu park také původně (v 15. století) sloužil. Tehdejší majitelka panství hraběnka Jakoba van Beieren zde pěstovala zeleninu a bylinky pro svou kuchyni.

hol_7.jpg
Holandské amarylisy jsou skutečně nepřehlédnutelné 

V podobě, jakou známe dnes, se park poprvé představil v roce 1949. Místní pěstitelé a vývozci cibulí zorganizovali za podpory starosty blízkého městečka Lisse tuto květinovou atrakci především jako reklamu pro své produkty. O tom, že se dobrý nápad skvěle ujal, se můžeme přesvědčit každé jaro na vlastní oči.

hol_8.jpg
V letošním roce park slaví 60 let od svého vzniku 

Praktické informace

Park Keukenhof leží u městečka Lisse, asi 30 kilometrů od Amsterdamu. Otevřeno zde bývá zhruba od poloviny března do poloviny května, v letošním roce se brány výstavy uzavřou ve čtvrtek 21. května. Vstupné činí 13,5 eur, pro skupinu více než 20 osob pak 11,5 eur.

hol_9.jpg
Pestrobarevnou nádherou květů se můžete kochat doslova na každém kroku 

Nechcete-li cestovat individuálně, navštivte některou z cestovních kanceláří. V jarním období je nabídka zájezdů do Holandska, tematicky zaměřených na květiny, opravdu široká. V rámci některých z nich můžete navštívit i populární květinové korzo v Noordvijku.

hol_10.jpg
Holandské tulipány znají pěstitelé na celém světě 

Orchideje v Keukenhofu najdete také

Orchideje najdete v pavilonu pojmenovaném po královně Beatrix. Společně s broméliemi a anturiemi zde uvidíte hybridní zástupce většiny běžných rodů, jako jsou Phalaenopsis, Cymbidium, Oncidium, Miltonia, Dendrobium či Vanda.

hol_11.jpg
Cymbidium 

Spíše než druhová rozmanitost vás ale zaujme neuvěřitelně zdravý vzhled, velikost a počet květů jednotlivých rostlin. Holanďané to se všemi svými kytičkami prostě umí. Velmi krásně a výstižně to popsal Karel Čapek ve svých Obrázcích z Holandska. A malou citací z této laskavé knížky si dovolím tento díl uzavřít.

hol_12.jpg
Phalaenopsis 

Copak o to (pravil závistivý zahradník v mém srdci), jim se to dělá. Kdybych já měl takovou hebkou rašelinnou prsť, kdyby mně napršelo tolik požehnané vláhy, kdybych já měl takovou měkkou zimu a ty kultury a ty peníze a vůbec, tak by mně to, holenku, taky bujelo o sto šest, nemyslíš? Člověče, pět set let zahradničení, to už je vidět i na těch kytkách.“

Doporučujeme

Články odjinud