Recept (nejen) na první kuchyň

Recept (nejen) na první kuchyň

Stojíte ve svém novém prázdném bytě a přemýšlíte, čím začít? Nejlépe kuchyní! Vždyť jde o místo, které se stane centrem celého obytného prostoru i života vaší rodiny!

Aby se podařilo skloubit vaše přání a očekávání s funkčností a praktičností, měli byste si odpovědět na několik důležitých otázek.

Jaké jsou dispozice kuchyňského prostoru?

Umístění a tvar kuchyně hrají významnou, i když ne zcela prioritní roli – i na několika málo metrech čtverečních lze vykouzlit skvěle vybavený prostor plně odpovídající nárokům a potřebám vícečlenné rodiny. V poslední době jsou velmi oblíbené tzv. otevřené kuchyně, v nichž dochází ke skloubení kuchyňské části s obývacím pokojem. Toto řešení je zvláště praktické pro možnost kontaktu osoby, která připravuje pokrmy, s rodinou či přáteli, kteří právě pobývají v obývacím prostoru.

Hlavní kritérium: funkčnost

Jedním z hlavních kriterií zařízení kuchyně by měla být její funkčnost. Aby vše bylo pohodlně přístupné a nikde nepřekážela žádná dvířka, potřebujeme určitý minimální prostor. Obvykle se uvádí, že by kuchyň měla mít nejméně 180 cm na šířku a 360 cm na délku, ale samozřejmě lze zařídit i kuchyň menší.

Při navrhování pohodlné kuchyně je třeba zvážit způsob a místo uložení všech předmětů, které budeme k přípravě pokrmů potřebovat – tak, aby bylo vše pěkně po ruce a nemuseli jsme zbytečně běhat z místa na místo. Existuje několik možných způsobů uspořádání kuchyně.

Jednostranně i do L

Jednostranné, při němž jsou jednotlivé prvky seřazeny do linky za sebou, je výhodné pro úzké dlouhé prostory, kdy je možné protější stranu využít pro umístění pultového jídelního stolu. Nepříliš účelná je však tato varianta pro nutnost překonávat poměrně velké vzdálenosti při jednotlivých etapách přípravy pokrmů – hodně se nachodíme.

Naproti tomu při dvoustranném uspořádání bude zapotřebí pohybu mnohem méně – vše budeme mít prakticky v dosahu paží. Na jedné straně, ale nikdy ne vedle sebe, by měl být dřez a sporák, naproti pak skladovací a pracovní prostor.

Téměř ideálně se podle kuchyňských expertů jeví uspořádání zařízení do tvaru písmene L. Organizace přípravy pokrmů bude plynulá, vše je po ruce, nechybí ani možnost využít část pracovního prostoru pro servírování pokrmů.

Tip pro začátek:
Efektivní uspořádání kuchyně a její funkčnost má své zásady, ale vždy musí být šito na míru konkrétním potřebám. Při jejím řešení je dobré oslovit fundované odborníky, kteří mají více zkušeností a znají elementární pravidla pro její účelné fungování. Všestranný servis v této oblasti poskytuje svým zákazníkům např. firma Sconto nábytek. Kromě naplánování kuchyně na míru zpracuje také instalační plány, provede nákres kuchyně a vyměření přímo v bytě, přičemž odborné poradenství poskytuje zdarma. Zákazníkům firma poskytuje řadu dalších služeb, jako je doprava a montáž vyškoleným personálem, plánování kuchyní, či 10% novomanželská sleva.

Pro koho se bude vařit

Samostatně žijící mladý člověk, který se v bytě zdržuje jen sporadicky, snídá za pochodu, obědvá v zaměstnání, a v kuchyni si občas uvaří večeři, ocení spíše jednoduché spotřebiče jako varnou konvici, toaster nebo mikrovlnnou troubu a rozhodně ho neoslní velká pracovní plocha. Tu naopak ocení rodina s dětmi, která jistě využije také nákladnější elektrické spotřebiče, jako je myčka nádobí či indukční varná deska. Bude také potřebovat více prostoru pro odkládání kuchyňského náčiní a v neposlední řadě, zvláště, pokud má děti malé, bude mít vyšší nároky na bezpečnostní prvky zařízení kuchyně. Pozornost právě této stránce bude třeba věnovat zřejmě také při zařizování kuchyně pro seniory, kteří preferují pohodlí a co největší praktičnost bez moderních výstřelků.

Jak velká bude investice

Cenové hladiny kuchyňského zařízení a vybavení se obvykle pohybují v řádu desítek, ale někdy i stovek tisíc. Ten, kdo si však potrpí na poslední módní výstřelky věhlasných designerů, může počítat až s částkou přes milion.

Na cenu má samozřejmě opět vliv několik aspektů. Kromě již výše zmiňovaných, je to také materiál, barevnost a design. Trendy nadále zůstává klasika v podobě dřeva, nicméně moderní styl, v němž hraje prim kov, sklo a lesklý MDF povrch, se v současné době, zvláště mezi mladší generaci, těší opravdu velké oblibě. Neméně atraktivní (a to i cenově) však i nadále zůstává dřevotříska s fóliovou laminátovou povrchovou úpravou. I tyto materiály se však mnohem více než v minulosti kombinují se sklem, které dokáže celou sestavu odlehčit a provzdušnit.

Co se týče barevnosti – hodně záleží na vkusu a věku budoucích obyvatel kuchyně. V nabídce současného trhu je skutečně naprosto nepřeberná škála – od konzervativnějších tónů nejrůznějších druhů dřeva, které upřednostňuje spíše starší generace, až po pastelové odstíny či nyní velmi módní kombinaci červené a černé. Mělo by však platit, že koncepce a design zařízení by měly korespondovat s ostatním zařízením a stylem bytu.

Doporučujeme

Články odjinud