5
Fotogalerie

Recenze: Encyklopedie chorob a škůdců

Rok od roku vypadá situace na našich zahradách hůře: nejrůznější škůdci a choroby rostlin se objevují v čím dál větším množství a způsobují zahrádkářům značné škody. Co s tím? Prvním krokem je poznat nepřítele.

Encyklopedie chorob a škůdců (pevná vazba, formát 225 mm x 297 mm, 890 Kč), jež byla vydána v lednu 2008 (vydavatelství Computer Press), nám toto poznání umožňuje. Na 360 stranách přinášejí její autoři čtenářům podrobné informace o škůdcích i původcích rostlinných chorob a komplexní přehled o přístupu k ochraně rostlin.

Encyklopedie obal.jpg

O tom, že se jedná o rady těch nejpovolanějších, svědčí jména autorů: Kamil Hudec, docent na Katedře ochrany rostlin Fakulty agrobiologie a potravinových zdrojů Slovenské zemědělské univerzity v Nitře, a Ján Gutten, odborný poradce v oblasti ochrany rostlin.

Choroby a škůdci rostlin pod lupou

Za cíl si stanovili vytvoření publikace, jež by měla sloužit široké veřejnosti: zahrádkářům, zahradníkům, profesionálním pěstitelům zahradních a polních plodin a podobně.

Kniha je rozdělená na dvě části – všeobecnou, jež si klade za cíl pomoci pochopit podstatu a smysl ochranných opatření, a speciální, která obsahuje přehled všech důležitých chorob a škůdců.

Encyklopedie 2.jpg

V první části najdete jak základy preventivní, chemické a biologické ochrany rostlin, tak i často opomíjené poznatky týkající se pravidel správné aplikace pesticidů, popis rizik a nežádoucích účinků vznikajících při jejich používání.

Připojen je také stručný slovník odborných výrazů, které se v souvislosti s ochranou rostlin používají.

Encyklopedie 1.jpg

Jak rozpoznat jednu chorobu od druhé

Druhá část se zaměřuje na charakteristiku symptomů, na příčiny vzniku i vývoje poškození rostlin a na detailní popis možných ochranných opatření.

Důraz je kladen na prevenci a na možné omyly vznikající při určování chorob. Autoři proto pokaždé zmiňují znaky, jež odlišují danou chorobu od jí podobných, s nimiž by ji čtenář mohl snadno zaměnit.

Encyklopedie 3.jpg

Základem klíče při určování je rozsáhlá obrazová dokumentace, čítající 600 plnobarevných fotografií znázorňujících všechny běžné a důležité choroby a škůdce v různých vývojových stádiích a na různých částech rostlin. Uvedeny jsou i choroby a škůdci, kteří se dříve na územích České a Slovenské republiky nevyskytovali.

Encyklopedie obsahuje rovněž přehlednou tabulku registrovaných přípravků, jejich správných koncentrací a dávek, způsobů účinku i účinných látek, tedy ty informace, které by měl mít k dispozici každý zahrádkář.

Encyklopedie 5.jpg

Abychom věděli, kdy co chránit

Co oceníme zvláště my zapomnětliví, je kalendářní přehled výskytu škodlivých činitelů a biologické i chemické ochrany podle jednotlivých měsíců v roce, který nám včas připomene termíny nutné ochrany.

Po prostudování publikace možná i vás napadne to, co mě: kniha Encyklopedie chorob a škůdců potěší i zarmoutí současně. Potěší svým přínosem a nespornou kvalitou, zarmoutí uvědoměním si, s čím vším musí rostliny, které pěstujeme, a tedy i my, bojovat.

 

 

 

Doporučujeme

Články odjinud