15
Fotogalerie

Realizace zahrady aneb Zahrada na klíč: jak to probíhá?

Prostor kolem domu je cenný a kdo jej má, chce jej zvelebit, často s pomocí profesionální firmy. Co taková firma nabízí? Nebude to trvat nepřiměřeně dlouho? Bude to finančně únosné? Ptali jsme se za vás.

Rodinné domky se staly moderní záležitostí a pro většinu z nich je typická menší či větší zahrada. Nezáleží na tom, jak je rozlehlá, ale na tom, zda jste schopni ji založit a pečovat o ni. Pokud nemáte času nazbyt, na zahradě se tato skutečnost rychle projeví.

Zahrada Brno 9.jpg
Některé vysněné prvky mohou být pro laika příliš obtížné; foto: www.ZahradaBrno.cz

Pak se z místa odpočinku a radosti stává místo, které je vám na obtíž. Nucená starost o neprospívající zahradu, jež není podle vašich představ, nikoho bavit nebude. Existuje však dobré řešení.

Stačí si najít firmu, která se péčí o zahrady a jejich realizacemi zabývá. Firmu odbornou, v níž pracují profesionálové, již vám nabídnou takzvaně „zahradu na klíč“.  

Co si představit pod pojmem „zahrada na klíč“?

„Zahrada na klíč“ zahrnuje realizaci projektu zahrady od samého začátku (konzultace zákazníka se zástupcem firmy) až do konce (předání hotové zahrady). Jedná se o proces tvoření či spoluvytváření okolí rodinného domku.

Zahrada před úpravou 2.jpg
Výchozí situace: dům je hotový, zahradní plány se začínají společně s odborníky spřádat; foto: www.zahradadvoracek.cz

Zahrada po úpravě 2 - Kuřim.jpg
Konečná situace: takto vypadá realizace "zahrady na klíč", když je hotová; foto:
www.zahradadvoracek.cz

Firma úzce spolupracuje s majitelem, konzultuje s ním reálnost jeho představ a přání. Realizace může být komplexní nebo jen částečná, vše záleží na zákazníkovi, jeho požadavcích, ale samozřejmě také na jeho finančních možnostech.  

Jaký sortiment nabízených služeb můžete očekávat?

U větších firem bývá škála služeb hodně obsáhlá, většina z nich však nabízí tyto služby:

  • návrh a projekt zahrady, který je zdarma, samozřejmě jen v případě, že realizaci pak téže firmě zadáte

Zahrada před úpravou 1.jpg
Řekněme, že vaším snem je mít zahradu v japonském stylu; foto: www.zahradadvoracek.cz

  • terénní úpravy a modelace plochy (těžkou technikou)
  • montáž automatického závlahového systému
  • koupací i zahradní jezírka, vodní hry

Stavba jezírka, výsadba rostlin.jpg
Návrh je schválený a postupně se pracuje: jezírko je už hotové a na řadu přichází výsadba rostlin kolem něj; foto: www.zahradadvoracek.cz

  • stavba zídek, skalek, soliterních kamenů, stavby z přírodního kamene

Pokládání soliterního kamene.jpg
Při pokládání soliterního kamene musí častokrát pomoci technika; foto: www.zahradadvoracek.cz

  • stavba pergol a altánů
  • výsadba stromů, keřů a trvalek nejrůznějších velikostí
  • zakládání trávníku setého či kobercového
  • údržba zahrady
  • stavební práce (chodníčky, terasy)
  • truhlářské, elektrikářské či tesařské práce 

Japonský styl.jpg
Ano, jsme stále v České republice; foto: www.zahradadvoracek.cz

Jak realizace probíhá? 

Začnete tím, že zavoláte do vámi vybrané firmy, která požadované výkony provádí. Řeknete jim, co máte na srdci a uskuteční se první schůzka se zahradním architektem. Bude se konat na místě, kde bude realizace probíhat.

Zákazník by měl mít alespoň trošku jasno v tom, jak si budoucí zahradu představuje, a rozhodně musí být schopen říct, kdo a jak ji bude využívat. Zda má sloužit především k dětským hrám nebo jen k odpočinku či se na ní budou konat party a grilování.

Zákazník (klient) by měl udat veškerá svá přání, aby výsledek odpovídal jeho představám, jak estetickým, tak i finančním. Měl by se rozhodnout, zda chce mít na zahradě krb, pergolu, dětský koutek, bazén či cokoliv jiného.

S jeho požadavky pracuje architekt, který vytvoří takzvanou studii zahrady s návrhem na rozvržení jejího prostoru. Vypracovány bývají minimálně dva návrhy. Po konzultaci a případných dalších úpravách následuje odsouhlasení projektu majitelem. Zhotoví se návrh finální a vznikne i osazovací plán, kde už má každá konkrétní rostlina své místo.  

Smlouva je nutný základ  

Je li projekt úspěšně dokončen a majitel je s ním spokojen, sepíše se smlouva, v níž musí být udáno:

  • jaké práce firma provede a v jakém rozsahu
  • jak dlouho bude veškerá činnost trvat (od kdy do kdy)
  • jaké rostliny (vzrůst, kvalita, množství) se použijí
  • konečná částka, kterou za realizaci zaplatíte 

Když jsou uvedené formality hotovy, začne firma v daném termínu se zkrášlováním vaší zahrady. Počítejte s tím, že to nebývá práce jednoduchá, ale výsledky proměny se na druhou stranu brzy ukáží.

V první fázi přijdou na řadu terénní úpravy, jako je srovnání pozemku, následuje postavení zídek, vyhloubení jezírka či usazení sběrné jímky na vodu. Končí se výsadbou stromů, keřů a trvalek, mulčováním kůrou a rozložením kamene. Pak se ještě založí setý či pokládaný trávník.

Zahrada Brno 1.jpg
7. červenec 2003: realizace zostra začíná, sledujte s námi krok za krokem; foto: www.ZahradaBrno.cz

Zahrada Brno 2.jpg
29. červenec 2003; foto: www.ZahradaBrno.cz

Zahrada Brno 3.jpg
11. srpen 2003; foto: www.ZahradaBrno.cz

Zahrada Brno 4.jpg
14. říjen 2003; foto: www.ZahradaBrno.cz

Zahrada Brno 10.jpg
18. srpen 2004: zhruba rok po realizaci; foto: www.ZahradaBrno.cz

Zahrada Brno 5.jpg
V takové zahradě se to relaxuje...; foto: www.ZahradaBrno.cz

Postupnou proměnu zahrady si nafoťte, jednak pro kontrolu, jednak abyste po čase viděli, jak velkou změnou prošla. Realizace může probíhat s vaší částečnou pomocí nebo přímo „na klíč“, kdy se o nic nestaráte a veškeré práce, na něž máte samozřejmě záruku, leží na bedrech firmy. Ta vám ve stanoveném termínu předá krásnou hotovou zahradu. 

Nemáte čas ani znalosti? Využijte nabízenou údržbu 

Předáním hotové zahrady spolupráce s firmou končit nemusí. Většina firem totiž nabízí i její následnou údržbu, a to hned několik typů:

  • pravidelnou, spojenou s údržbou trávníku
  • jarní a podzimní, v době, kdy zahrada potřebuje nejvíce péče
  • nárazovou, například když jste nemocní nebo chcete odjet na dovolenou  

Cena: kolik jste schopni do projektu dát  

Předem není nikdy možné přesně určit, kolik bude zahrada stát. Ceny se pohybují od deseti tisíc korun až po částku přesahují milion. Záleží na množství stavebních a terénních úprav, zda bude instalována závlaha a podobně.

V neposlední řadě hrají velkou roli i rostliny, které budou na zahradu použity. Stejný druh stromu může stát tři sta korun nebo také třináct tisíc – podle jeho velikosti. Cena je tedy pohyblivá, závislá na druhu zvolených prací, materiálů a rostlin.

Standardní realizace zahrady kolem rodinného domu (o rozloze zhruba pět set metrů čtverečních) vás obvykle přijde na sto až tři sta tisíc korun, ale na této ploše lze vytvořit i dílo přesahující milion.  

Jak dlouho realizace trvá? 

Délka trvání přeměny zahrady se liší podle náročnosti prováděných prací a její velikosti. Počítejte s tím, že hodně času zabere i samotný projekt. Není možné, aby architekt vytvořil návrh do druhého dne, protože, má-li být práce kvalitní, půjde jistě o více než jednu konzultaci se zákazníkem.

Zahrádka před.jpg
Úprava malinké zahrádky trvá jen několik dnů...; foto: www.zahradadvoracek.cz

Podobně tomu bude i u samotné realizace. Časově nejnáročnější jsou terénní úpravy a montáž závlahového systému. Tyto činnosti ovlivňuje také počasí a roční období, v němž se provádějí.

Zahrádka po.jpg
... ale nebudete se stačit divit; foto: www.zahradadvoracek.cz

V létě, kdy půda rychle vysychá, bude práce ubíhat rychleji a snadněji než za podzimních deštivých dnů. Malá úprava zahrady může být hotova do tří dnů, ale realizace zahrady, kterou chcete změnit od základů, potrvá od tří týdnů do tří měsíců.  

Zkusit to sám, nebo práci svěřit profesionálům?

Pokud máte čas a dostatek zkušeností, není problém založit či obnovit zahradu vlastním přičiněním. V dnešní době plné shonu však bohužel bývá volného času pomálu. Chybí- li vám stejně jako teoretické a praktické znalosti z oboru, je vhodnější obrátit se na profesionální firmu, která disponuje odborníky pro každou prováděnou práci.

Profesionál vám snadno zodpoví otázky typu jaká bude potřeba vody pro závlahu, kolik zaplatíte za vodu, zda není lepší studna, jaké výšky dorostou vysazené stromy, co vysadit na jižní stranu, kolik osiva je potřeba, jaké obrubníky jsou vhodné do trávníku, kdy vykopat jezírko a mnoho dalších.

Není tedy důvod dělat chyby navíc, kterými si zbytečně provětráte peněženku. 

Kde vzít informace a inspiraci?

Pokud se pustíte do této nelehké práce, budete potřebovat inspiraci. Některé firmy (například Zahrada Brno) nabízí i bezplatné poradenství – můžete se zeptat na věci, které vám nejsou jasné.

Mě osobně nabídka některých firem velmi mile překvapila. Jejich sortiment je komplexní, nemusí se proto zdržovat zadáváním některé z prací jiné firmě. Osvětu, jak taková realizace opravdu vypadá a funguje, mi poskytli tři odborníci na slovo vzatí působící ve firmách www.akirfas.cz, www.ZahradaBrno.cz a www.zahradadvoracek.cz – moc se mi líbila jedna věta pana Dvořáčka, která je odpovědí na to, co by měla zahrada splňovat: „My zahradu chápeme jako harmonizující místo relaxace a prodlouženou obývací část rodinného domu.“

Doporučujeme

Články odjinud