Vitaminy A,C, E a K1, organické kyseliny a stopové prvky obsažené v plodech rakytníku podporují imunitní systém, jsou vhodné při rekonvalescenci a mají vysoké biostimulační účinky.

Vitaminy A,C, E a K1, organické kyseliny a stopové prvky obsažené v plodech rakytníku podporují imunitní systém, jsou vhodné při rekonvalescenci a mají vysoké biostimulační účinky.

Plody sklízejte, když jsou vybarvené pěkně do oranžova, ale pevné. 

Plody sklízejte, když jsou vybarvené pěkně do oranžova, ale pevné. 

Setkat se můžete i se žlutými plody.

Setkat se můžete i se žlutými plody.

Za dávku zdraví zaplatíte nejspíše pár škrábanci.

Za dávku zdraví zaplatíte nejspíše pár škrábanci.

Chcete-li, aby váš keř plodil, pamatujte na to, že potřebujete jak samčí, tak i samičí rostlinu.

Chcete-li, aby váš keř plodil, pamatujte na to, že potřebujete jak samčí, tak i samičí rostlinu.

Rakytník pochází ze střední Asie, kde roste ve stepích, krasových oblastech i říčních údolích. Sibiřské typy jsou vysoce mrazuvzdorné, snášejí teploty kolem minus padesáti stupňů Celsia. 

Rakytník pochází ze střední Asie, kde roste ve stepích, krasových oblastech i říčních údolích. Sibiřské typy jsou vysoce mrazuvzdorné, snášejí teploty kolem minus padesáti stupňů Celsia. 

Plody sklízejte, když jsou vybarvené pěkně do oranžova, ale pevné. 
Setkat se můžete i se žlutými plody.
Za dávku zdraví zaplatíte nejspíše pár škrábanci.
Chcete-li, aby váš keř plodil, pamatujte na to, že potřebujete jak samčí, tak i samičí rostlinu.
6
Fotogalerie

Jak sklízet rakytník a na co všechno ho použít?

Každý, kdo pěstuje rakytník, vám potvrdí, že jeho sklizeň není úplně snadná. Dá se vůbec toto ovoce, které v sobě skrývá vitaminy, karoten, třísloviny i stopové prvky, sklidit snadno a rychle? A na co všechno jeho plody můžeme použít?

Rakytník: sklizeň je náročná a vyžaduje trpělivost

Zatímco pěstování rakytníku komplikované není, u sklizně se můžete pořádně zapotit. Rostlina má drobné plody s kratičkými stopkami, které hustě obrůstají větvičky s trny. Je tedy jasné, že k plodům se člověk hned tak nedostane.

Česáčky ani hřebeny se u rakytníku neosvědčily a stříhání celých větviček k otrhávání doma oslabuje keř a zmenšuje příští sklizeň. Možná jste se dočetli, že nejlépe se sklízí plody přemrzlé, a sice setřásáním do nádob: U nás ale nepanují tak velké mrazy a peckovičky zůstávají díky vysokému obsahu olejů měkké i v zimním období, takže ani tento způsob nám nepomůže. Nezbývá, než se vyzbrojit trpělivostí, počítat s rukama obarvenýma oranžovou šťávou a zvyknout si na občasný píchanec. Rakytník obsahuje obrovské množství vitamínu C, a v zimě se nám tak za naše úsilí odmění.

Recepty z rakytníku

Vlastností rakytníků využívalo tibetské, mongolské a indické lidové léčitelství po celé generace. Kromě zmíněného céčka obsahují jeho plody i vitaminy A, E a K1, organické kyseliny a stopové prvky. Díky tomu podporuje imunitu a pomáhá při rekonvalescenci, a proto se používá na výrobu šťáv, elixírů, ale třeba i medu.

Rakytníkový likér: elixír života

  • Smícháme jeden váhový díl usušeného, rozemletého rakytníku a tři váhové díly destilátu (vodka, koňak, líh).
  • V uzavřené lahvi necháme louhovat tři týdny, občas protřepeme a po scezení dáme do menších tmavých lahviček. 
  • Lihový extrakt se užívá po patnácti kapkách třikrát denně.

    Rakytníkový sirup: zdravá pochoutka pro děti 

  • Smícháme jeden kilogram vylisované šťávy a jeden a půl kilogramu cukru.
  • Přidáme jednu lžičku kyseliny citronové.
  • Po rozpuštění cukru ve studené šťávě plníme do lahví a uložíme v chladu a temnu. 

Rakytníková šťáva bez cukru: pro diabetiky

Vylisovanou neslazenou šťávu plníme do sklenic se šroubovacím uzávěrem a při teplotě osmdesát pět stupňů sterilujeme půl hodiny.  

Rakytníkový med

Sušené rozemleté plody smícháme s včelím medem a užíváme po lžičkách. Medem lze sladit čaj.  

VIDEO BONUS: V rakytníku je nejvíce vitamínu C. Jak ho ale běžnou konzumací dostat do těla? 

 

 
 

Doporučujeme

Články odjinud