Proč pěstovat na zahradě heřmánek

Kvetoucí heřmánek patří k létu: kdo má ale tolik času, aby si vyšel do luk a nadechoval se jeho vůně, jež těší duši a uzdravuje tělo? Najděte si proto na zahradě koutek, kde si heřmánek sami vypěstujete.

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla) neboli lékařský (synonymum Matricaria recutita) byl znám již v pravěkých kulturách jako uctívaná rostlina.

heřmánek 1.jpg
Voňavé květy i listy lze použít do směsí potpourri

V Egyptě byl pro své léčivé účinky zasvěcen slunci, stejně si ho vážili i staří Řekové. V zemích anglosaských patřil dokonce mezi devět posvátných bylin. Heřmánková vůně se tehdy inhalovala, šňupala, sušené listy sloužily jako kuřivo při záchvatech astmatu a nespavosti.

Můžeme se chlubit

Víte o tom, že český heřmánek je pokládán za nejkvalitnější? Má nejvyšší obsah léčivých látek v silici, droga je vhodná k užití vnitřnímu i vnějšímu.

Jistě znáte heřmánkový čaj, kloktadlo, nosní dětský olejíček, víte, že heřmánkové obklady a koupele mají zklidňující účinky. Použití v lékařství i v léčitelství je rozsáhlé.

Za chvíli bude pravý čas

Záhon na plném slunci s propustnou, lehkou půdou je vhodným místem pro výsev heřmánku. Od poloviny srpna do konce září můžete vysévat heřmánek tam, kde přicházejí noční mrazy už koncem října. V těchto oblastech rostliny do zimy dobře zakoření a první sběr pak uskutečníte už koncem jara.

V nížinách a suchých oblastech bude vhodnější termín výsevu od třetí říjnové dekády, přichází-li zima brzy a nebývá bohatá na sníh. Jarní výsevy nebývají povedené, semenáčky vzchází střídavě a porost je nerovnoměrný.

Při výsevu dejte pozor: k naklíčení potřebuje heřmánek světlo, proto nezasypávejte semeno; vysévejte je na povrch utužených řádků vzdálených od sebe asi patnáct centimetrů.

heřmánek na louce.jpg
Heřmánek najdete většinou na lukách a polích

Letnička, která vydrží

Heřmánek je rostlinou jednoletou, dokáže však přezimovat v přízemní růžici a vydrží na stanovišti tři roky. Ze staršího porostu lze doplnit chybějící rostliny rozdělením trsů na jaře či na podzim, případně můžete heřmánek v létě nařízkovat z postranních výhonů (řízky asi osmicentimetrové).

Porost udržujte v bezplevelném stavu – vlastně už příprava půdy by měla odpovídat tomu, že pomaleji se vyvíjející heřmánek potřebuje čistý, obdělaný záhon dobře zásobený živinami, třeba z vyzrálého kompostu.

Včasný sběr a rychlé sušení

Květy heřmánku sbírejte ihned po rozkvětu (postupně probírkou), aby se nezačaly rozpadat při tvorbě semen. Nepoškoďte si mateční rostlinu, měla by vám vydržet ještě příští dva roky!

Ve volné přírodě kvete heřmánek od června do podzimu vlastně nepřetržitě, v domácí kultuře může kvést o něco dříve. Nenechávejte při sběru stopku květu delší než dva centimetry, jinak se droga znehodnotí.
 

V slabé vrstvě (aby se nezapařily) sušte květy při teplotách třicet až čtyřicet stupňů. Ideální by byla sušička s regulací teploty – při pomalém sušení kvalita drogy dost klesá. Během sušení heřmánek neobracejte, neprotřepávejte, nechte ho v klidu!

Sušené květy mají mít bílé lístky, zelený kalich a stopku, vůně je příjemná. Špatně usušený heřmánek se drolí, mění barvu na zažloutlou a místo přirozené zelené se květní kalichy zabarví dohněda. Skladujte v suchu a ve tmě, tak, jak jste zvyklí skladovat sušené bylinky jiných druhů.

heřmánek 2 - sušený ve váze.jpg
Sušený vypadá dobře i ve váze

Doma se neztratí

Nálev z heřmánku použijte jako postřik na semenáčky jiných rostlin, má zvyšovat jejich kondici. V kompostu působí tento nálev jako urychlovač zrání. Heřmánek pěstovaný v blízkosti oslabených rostlin jim pomůže vzpamatovat se.

Pochybuji, že si budete z květů vařit domácí silné žlutohnědé barvivo, je to proces náročný na čas, místo i pomůcky, takže tato informace je spíš jen pro celkový přehled.

Jako v lázních

Odvar z heřmánku se přidává do koupelí pro osvěžení a relaxaci (příliš horká voda není vhodná). Heřmánkové zábaly odstraňují únavu a mírní záněty všeho druhu.

Chladným odvarem lze vyplachovat unavené a zanícené oči, v odvaru dost teplém koupejte ruce pro regeneraci a vybělení pokožky. Napařování obličeje pročistí a projasní pleť, odstraňuje stopy únavy.

Plavovlásky si mohou povařit květy heřmánku dvacet minut ve vodě a vzniklým odvarem oplachovat vlasy: ty zesvětlí a uchovají si světlou, přirozenou barvu.

Lidové léčitelství

Heřmánek je v této oblasti znám po celá staletí, dodnes je nepřekonaným favoritem. Odvar z květů používaný jako nápoj má posilující a zklidňující účinky (pro nespavce vhodnější než tablety na spaní), ekzémy a rány se ošetřují zábaly (obklady) či koupelemi.

Pobudete-li déle na slunci nebo ošlehá-li vás zimní horský vichr, pak je heřmánková koupel výborným zklidňujícím a léčivým prostředkem na poškozenou pokožku.

Kloktadlo na zánět v krku (dvojnásobné množství vnitřně léčí střevní koliky), výluh proti nadýmání, při žaludečních problémech či při zánětech dýchacích cest – všude pomůže heřmánek. Masti jsou často využívány při léčbě kožních onemocnění.

heřmánek 3.jpg
Heřmánek si nespletete se rmenem, budete-li si pamatovat, že heřmánek má duté květní lůžko, kdežto rmen vyplněné
 

Udělejte si sami

Čaj:

  • 10 gramů sušeného květu (asi deset zarovnaných kávových lžiček)
  • 250 ml vroucí vody

Po odstátí hodně teplý čaj pít proti pocení, při žaludečních potížích, proti nadýmaní, proti zánětům.

Výluh:

  • 10 gramů sušeného květu (asi deset zarovnaných kávových lžiček)
  • 250 ml vroucí vody

Nechat do vychladnutí, po scezení kloktat. Při dvojnásobném množství drogy lze vnitřně užívat proti střevní kolice.

Proti padání semenáčků jiných rostlin:

  • hrst čerstvých nebo 30 ml sušených heřmánkových květů
  • 1 l vroucí vody

Květy přelijte vodou, po deseti minutách sceďte, zchlaďte a stříkejte ohrožené rostliny.

  •  

Doporučujeme

Články odjinud