Připravte se na ledovku: kyblík s lopatkou může nahradit ruční sypač

Polovina října je pryč. Ať chceme, nebo ne, zima se blíží a zanedlouho budeme muset řešit zledovatělé chodníky a příjezdové cesty. Pokud vám nevyhovuje nošení kbelíků s posypovým materiálem, mohla by vám přijít vhod novinka od Gardeny – ruční sypač.

Vejde se do něj přibližně 1,5 kg materiálu, takže jej využijete především k posypu menších ploch, jako jsou příjezdové a přístupové cesty nebo chodníky kolem domu. Protože nezabere příliš místa, může jej nechat stát po celou zimu v předsíni, a kdykoliv napadne sníh, budete připraveni.

Gardena ruční sypač_1.jpg Gardena ruční sypač_2.jpg
Sypač od Gardeny má záruční lhůtu 25 let  

Použití sypače je velmi snadné. Jeho největší předností je to, že během práce s ním se nezamažete – chodník posypete třeba v obleku těsně předtím, než vyrazíte do práce.

Dávkovací systém zaručuje rychlé rozmetání bez zbytečné námahy. Stačí jen pootočit dávkovací disk na krytu a vybrat otvor na sypání v závislosti na zvoleném materiálu, od hrubého štěrku až po jemný písek.

 

Sůl na chodníky nepatří!

Soli se při posypu chodníků snažte vyhnout. Škodí lidem, zvířatům i životnímu prostředí. Prosakuje do podzemních vod, dostává se do půdy a z ní do stromů, které potom chřadnou a hynou.

Podle odborníků Mojmíra Vlašína a Petra Ledviny z Ekologického institutu Veronica rozbory ukázaly, že do půdy přímo pod korunou stromu se vyhrnováním nasoleného sněhu, průsakem, posypem a rozstřikem břečky dostalo od 1,16 až do 4,7 kg soli na 1 m²!

Kromě štěrku, písku a drti doporučují k posypu použití ekologicky šetrného Ekogritu, který na jaře zametete a schováte na příští rok nebo jím zkypříte půdu.

 

 

Disk se otáčí pomocí velkého nastavovacího knoflíku, ovládat ho můžete i v tlustých zimních rukavicích. A jak je to s plněním? Sypač nejprve pomocí bajonetovému uzávěru otevřete.

Posypový materiál do sypače můžete buď nasypat, nebo přímo nabrat – je totiž navržen tak, že funguje i jako nabírací lopatka. Plnicí množství se přitom mění v závislosti na zvoleném materiálu: u písku je to 1,7 kg a u drtě 1,65 kg.

Foto: Gardena

Doporučujeme

Články odjinud