Břízu pozná každý. Istockphoto.com

Břízu pozná každý. | Istockphoto.com

Připravte se na břízu. Listy vyrazí již brzy, pomohou s lupy i zánětem močových cest

Bříza bělokorá patří mezi rostliny, které využívaly již naše babičky. Má totiž mnoho přínosů pro zdraví. Na březovou vodu ale zapomeňte.

Břízu v české přírodě najdete všude, roste na skalách i v lesích, na místech, kde je vody dostatek, i tam, kde zaprší jen občas. Je totiž nenáročná na podmínky. Díky její bílé kůře, která jí dala i jméno, ji pozná každý. Na jaře o ní dobře ví alergici, které dokáže potrápit svým silným pylem. Už se ale zapomíná, že je to také skvělá léčivka, přičemž můžete použít její pupeny, mladé listy i kůru.



Pupeny se logicky sbírají na jaře, dělá se z nich například tinktura, která pomáhá při osteoporóze, při nemocech slinivky břišní a sleziny. Zajímavější jsou mladé listy, které jednoduše uzavřenou dlaní stáhnete z větvičky proti směru růstu. Sbírají se na jaře. Lze je konzumovat syrové, jen tak do salátku nebo rozprostřené na novinách usušit. Správně usušené listy jsou stále zelené, ale lámavé.

Čaj čistí organismus

Z usušený listů se připravuje čaj, jehož pití má silné močopudné účinky, čistí organismus, pomáhá zlepšit funkci ledvin i od zánětu močových cest. Má též potopudné účinky, s potem odchází z těla chloridy a další soli. Snižuje hladinu špatného cholesterolu. Pití čaje pomáhá zlepšovat stav pleti, ulevuje od akné. Na přípravu čaje potřebujete jednu polévkovou lžíci usušených listů, kterou přelijete čtvrt litrem vroucí vody. Nechte 10 minut odstát, přeceďte a vypijte. Čaj připravujte vždy čerstvý.

Listy lze využít i k přípravě koupelí, které ulevují od revmatismu a artrózy. Odvar z listů pomáhá i při kožních obtížích, například při různých vyrážkách a ekzémech. Pleťovou vodu připravíte přelitím tří polévkových lžic třemi deci horké vody. Nechte louhovat přes noc a poté přeceďte přes plátýnko. Pleťová voda bude účinnější, smícháte-li břízu s květem sedmikrásky. Voda vydrží v lednici tři dny. Léčí i plísňová onemocnění či drobná poranění kůže.

Kůru naložte do oleje

K léčbě kožních obtíží i nemocí kloubů lze použít i kůru stromu, zejména v pozdějších měsících roku, v případě, že jste si nestačili nasušit jarní listy. Kůru naložíte do olivového oleje, z kterého pak uděláte obklad a přikládáte na postižené místo. Tradiční využití břízy je při léčbě lupů, problémů s mastnou pokožkou hlavy i vypadávání vlasů. Oplach se připravuje stejně jako pleťová voda. Tekutinu lze na vlasy i jen tak nastříkat a nechat uschnout.

Březovou vodu nechte stromu

Používání mízy z břízy se v posledních letech rozmohlo, protože březová voda je univerzální prostředek pro zlepšení zdraví. Obsahuje totiž organické kyseliny, enzymy, vápník, magnesium, železo a další cenné látky. Její klasické využití je v péči o vlasy a vlasovou pokožku, pomáhá však i při žaludečních obtížích, pročišťuje ledviny, urychluje metabolismus, podporuje imunitu a pomáhá s detoxikací. Ženy ocení její příznivý vliv na menstruační cyklus a plodnost, muži zase podpůrnou funkci při léčbě prostaty.

Pokud všechny tyto účinky chcete vyzkoušet na vlastní kůži, březovou vodu si raději kupte v prodejně se zdravou výživou. Její sběr v přírodě totiž není jen tak, abyste do stromu mohli navrtat dírku a tuto vzácnou tekutinu sbírat, potřebujete povolení majitele lesa. Pokud jej nemáte, porušujete lesní zákon a zákon na ochranu přírody a krajiny. Za to můžete dostat vysokou pokutu.

Máte-li strom na zahradě, o povolení žádat nemusíte. Návodů, jak z břízy mízu dostat, najdete na internetu mnoho. Po odebrání je třeba strom správně ošetřit, protože hrozí jeho úhyn. Štěpařským voskem se rána zacelí a na otvor se nalepí kousek kůry jako náplast.

Doporučujeme

Články odjinud