Připravte kaktusy na novou sezonu

Víte, jak vzbudit kaktusy ze zimního spánku a nastartovat je do nové sezony? Kvalitní, odborné rady, jimiž se můžete řídit, nám poskytl Martin Pour z Klubu kaktusářů.

Rostliny opatrně vyneste z míst, kde odpočívaly. Na zdravých exemplářích se postupně objeví poupata a nové ostny. První zálivku po zimě proveďte vlažnou vodou. 

Pozor, ať je nespálíte! 

Většina kaktusů má ráda co nejvíce světla a slunce. Jen dejte pozor na jejich popálení, a zejména na počátku vegetace jim raději trochu přistiňte. Stanoviště zvolte orientované na jih či jihovýchod. Kaktusům bude dobře na rozptýleném světle.

kaktus 2.jpg
Aby kaktusy kvetly, potřebují období odpočinku a po něm kvalitní péči

Většina běžně pěstovaných druhů dobře snáší naše počasí od jara až do podzimu, ovšem za předpokladu, že jsou chráněny proti nepříznivým povětrnostním vlivům. 

Víte, jak hnojit?  

Hnojení kaktusů závisí především na tom, v jaké zemině je pěstujete. Mělo by se hnojit velmi opatrně. Rostliny, které mají zbytečně mnoho živin, rostou rychle a jejich vzhled není kompaktní jako u rostlin v přírodě.

Většina kaktusářů má své vyzkoušené hnojivo. Soukromý tip profesionálního kaktusáře, Martina Poura (Klub kaktusářů při 1ZO ČZS Rakovník), zní: na jaře přihnojit Kristalonem Start a během vegetace Vuxalem. 

kaktus - ikona.jpg
S hnojením to nepřehánějte

Dešťovka se osvědčila  

K zálivce je vhodné používat dešťovou vodu. Pokud tuto možnost nemáte, musíte si vystačit s vodou z vodovodu, ale nechte ji několik dní odstát. Každá zálivka by měla přijít až po dokonalém vyschnutí zeminy. Neméně důležité je vyvarovat se přísunu vody za velkých veder, rostliny by se mohly poškodit. 

Nepřeháníte to s přesazováním? 

Přesazování kaktusů po zimě není vždy nutné. Přesazujte jen ty rostliny, které to opravdu potřebují (například když je kaktus o mnoho větší než květináč nebo vypadá nezdravě, neroste či chřadne).

kaktus 1.jpg
Každoročním přesazováním byste rostlině spíše ublížili

Nelze poradit návod na substrát použitelný pro různé druhy kaktusů, protože co pěstitel, to jiná rada. Někdo je pěstuje ve speciálně míchaných substrátech a rostliny neprospívají, jiný doporučuje nakopanou zeminu, do níž přidá trochu Agroperlitu, a rostou jako divé. Pokud nemáte možnost či chuť zkoumat vhodnost zeminy, doporučuji upřednostnit hotový substrát zakoupený v obchodě.  

Jak jste zimovali? 

Pokud jste kaktusům nezajistili vhodné podmínky k zimování, jako je skleník nebo prosklená terasa (teplota při zimování by se měla pohybovat kolem 12 °C), nabízelo se řešení přezimovat je v chladné a tmavé místnosti. Rostliny tak načerpají sílu k novému kvetení a růstu.

Návod na pěstování? 

Ferocactus wislizenii.jpg
Také vám učaruje Ferocactus wislizenii?

Každý pěstitel je patřičně hrdý na každý kvítek ze své sbírky. Stejně tak i pan Pour, který se nejvíce těší na Ferocactusy. A na konci našeho rozhovoru dodává, že byste skutečně marně hledali universální přesný návod na pěstování kaktusů, na ten si prý musí každý přijít sám.  

Doporučujeme

Články odjinud