7
Fotogalerie

Jak ošetřit poškozenou kůru stromů?

Jeden z našich čtenářů si před rokem pořídil zahradu, na níž se nachází vzrostlé, starší ovocné stromy. Některé z nich mají poškozený kmen – konkrétně se jedná o třešeň, višeň a meruňku. Protože cílem nového majitele je stromy zachovat, žádá o radu, jakým způsobem by měl poškozená místa ošetřit.

S dotazem a fotografiemi těchto stromů jsme se obrátili na Ing. Stanislava Bočka, Ph.D., odborného asistenta na Ústavu šlechtění a množení zahradnických rostlin Zahradnické fakulty Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Možná že podobný problém řešíte i vy a jeho odpověď vás bude zajímat. 

tresen_2.jpgvisen_2.jpgmerunka_2.jpg
Třešeň • Višeň • Meruňka

Třešeň a višeň

Ing. Boček předpokládá, že v případě třešně i višně se může jednat buď o mechanické poškození kmenů (odření), nebo o poškození mrazové. Vzhledem k tomu, že rány se celkem pěkně hojí, nedoporučuje žádné radikální zásahy.

Stromy by bylo vhodné přihnojit, čímž se urychlí proces jejich hnojení, a případně lze nožem, nejlépe zahradnickou žabkou, odstranit zbytky poškozené kůry, aby nebránila zarůstání ran kalusem (hojivé pletivo, které se vytváří při regeneraci ran na stromech).

tresen_1.jpgvisen_1.jpg
Detail poškození třešně a višně

Meruňka

Co se meruňky týče, jedná se o pahýl suché větvě, přičemž příčina vzniku tohoto poškození je neznámá. Zahradnické, respektive ovocnářské řešení nabízí dvě varianty. Jednou z nich je, že majitel může celý strom odstranit a místo něj vysadit strom nový.

Druhá možnost spočívá v odřezání pahýlu v místě větevního kroužku, ovšem s následným doufáním, že se rána ještě zatáhne. S ohledem na stáří meruňky a předpokládaný značný rozsah nekrotického pletiva se Ing. Boček domnívá, že tento způsob řešení už pravděpodobně nemá význam.

merunka_3.jpgmerunka_5.jpg
Na meruňce se kromě pahýlu dají najít ještě další zraněná místa

Doporučuje proto pahýl neodstraňovat a připomíná, že jeho ponecháním je možné alespoň vytvořit nebo zachovat prostor pro živočišné organismy včetně těch, které mohou být vaší zahradě užiteční.

Doporučujeme

Články odjinud