7
Fotogalerie

Přichystejte letničkám záhony

Odkvétající cibuloviny naznačují, že brzy přenechají místo v zahradě letničkám. Aby po celé léto dobře prospívaly, musíte pro ně na záhonech připravit ideální pěstební podmínky.

I když se letničky objeví v zahradě jen na omezenou dobu, neznamená to, že nepotřebují takovou péči jako například trvalky. Naopak: aby stihly zazářit v plné kráse, musí mít vhodné umístění a dostatek živin. Základem toho jsou dobře připravené záhony.

Jak založit nový záhon 

Letničky, až na výjimky, potřebují umístění na plném slunci. To je třeba zohlednit při výběru plochy pro nové záhony. Pro vyšší letničky zvolte místo chráněné před větrem, aby se vám vzrostlé rostlinky pod jeho náporem nelámaly nebo nerostly křivě.

letničky - kejklířka.jpg
Kejklířka patří k několika málo druhům letniček, jež dobře kvetou i v polostínu

Prostor určený novým záhonům zryjte, odstraňte drny a rozrušte velké slepené kusy půdy. Poté vás čeká nejzdlouhavější práce, a to vyčistit půdu od plevelů a travních kořenů. Chcete-li být šetrní k přírodě, udělejte tuto práci celou manuálně.

Bude vás sice stát trochu času, ale můžete ji brát jako relaxaci i udržování kondice zároveň. Odměnou vám bude čistá, zdravá zahrada, nezkažená chemikáliemi, které už tak číhají na každém kroku. 

letničky - příprava půdy.jpg
Zeminu dobře prokypřete

Vhodná půda je základ 

Letničky potřebují lehčí, propustnou, nejlépe hlinitopísčitou a vesměs i zásaditou půdu. Kyselou půdu vyžadují například lupina (vlčí bob) a smělek, suchou a chudší půdu například jazylka. Neodpovídá-li půda svou kvalitou, bude třeba obohatit ji živinami.

Použít můžete kompostovou i humózní zahradní zeminu či rozhodit po záhonech dlouhodobě působící hnojivo – kostní moučku nebo minerální hnojivo. To následně do půdy zapracujte lehkým přerytím nebo jen trojzubou motyčkou. Je-li půda příliš kyselá, použijte k zmírnění například mletý vápenec.  

CZ - CMYKK - 21-40_Stránka_20_Obraz_0002.jpg CZ - CMYKK - 21-40_Stránka_14_Obraz_0001.jpg
Veselé barvy letniček oživí zahradu

Poslední úpravy

Záhony uhrabte hráběmi. Pokud sousedí s frekventovanými cestičkami, můžete jejich okraje ochránit například lemem z kamenů nebo nízkou dřevěnou, případně plastovou palisádou – záleží jen na vašem vkusu. 

Obnova stávajících záhonů nezabere tolik času

S již založenými záhony tolik práce mít nebudete, jen jim uděláte malou generálku, aby byly pro vysazení letniček ve formě. Zeminu na záhonech nakypřete, je-li hodně slehlá, můžete ji lehce zrýt. Odstraňte z ní všechny plevele a nálety.

letničky - hrabání.jpg
Bez odpovídajícího nářadí to nepůjde

Rozhoďte po povrchu opět dlouhodobě účinkující hnojivo nebo slabou vrstvu kompostové zeminy a zapravte je do stávající zeminy. Nakonec půdu uhrabte hráběmi. Je-li hodně suchá, zvláště s vyšším obsahem písku, důkladně ji zalijte. V tuto chvíli jsou vaše nové i stávající záhony připraveny přijmout své sezónní nájemníky.  

Výsadbou práce nekončí 

Po výsevu nebo vysazení předpěstovaných sazenic letniček ještě zdaleka nebudete, co se týče záhonů, bez práce. Propustnost půdy je nutné obnovovat pravidelným okopáváním. Zemina na záhonech by neměla přeschnout a nebude-li dostatek dešťových srážek, musíte se o závlahu postarat sami.

CZ - CMYKK - 01-20_Stránka_15_Obraz_0002.jpg  CZ - CMYKK - 41-60_Stránka_14_Obraz_0001.jpg
O kombinacích různých druhů uvažujte už při nákupu sazeniček

Letničky budou také potřebovat stálý přísun hnojiva, takže pokud jste nepoužili některé dlouhodobě působící, zhruba po měsíci začněte s přihnojováním. Nejvhodnější je tekuté hnojivo, kterým obohatíte zálivku každé tři až čtyři týdny.

Doporučujeme

Články odjinud