6
Fotogalerie

Přesazování masožravých rostlin: dodejte jim správný substrát

Chcete-li pěstovat masožravky, dřív či později přijde čas, kdy je budete muset přesadit.

K sehnání jsou speciální substráty míchané přímo pro ně. Jestliže ale máte více rostlin, vyplatí se připravit si správný substrát doma. Naučte se, jak na to!

Substráty pro masožravé rostliny by měly být velmi chudé na živiny. Většinou je tvoří hlavně rašelina, do níž se pak přidávají další složky.

substraty_1.JPG
Plastové květináče jsou praktičtější (lépe omyvatelné, lehké, levné), ale hliněné často vypadají estetičtěji. Použít se dají oba typy

Kdy a proč masožravky přesazovat?

Rostliny je třeba přesazovat ze dvou hlavních důvodů. Jednak kvůli znehodnocení starého substrátu (zapáchá, je příliš zasolený a tak podobně), druhak kvůli nevhodné velikosti květináče (rostliny se do něj zkrátka již nevejdou).

Běžně se přesazování provádí jednou za rok až tři. Vlhkomilné druhy přesazujte nejčastěji, protože při vysoké vlhkosti kvalita substrátu rychle klesá. Naopak druhům suchomilnějším vystačí i několik let. Zároveň platí, že čím větší objem substrát má, tím déle vydrží bez výrazného zhoršení kvality.

substraty_2.jpg
Při přesazování rosnatky kapské (Drosera capensis) kořeny očistěte od starého substrátu a zhruba polovinu můžete otrhat na množení

Pěstitelé si substrát často míchají sami z běžně dostupných složek nebo si kupují hotovou směs od zkušenějších kolegů. V supermarketech substrát vhodný pro masožravky neseženete, pouze jednotlivé složky, z nichž si ho namícháte. Pokud byste si chtěli nakoupit již hotový substrát, podívejte se do internetových obchodů s masožravými rostlinami.

Masožravky jsou ekologicky širokou skupinou flóry, takže neexistuje žádný univerzální substrát, který by vyhovoval úplně všem. Co který druh chce, si musíte zjistit. V dnešní době je to otázka dvou minut u internetového vyhledávače, případně u vhodné knížky.

Pokud budete sledovat náš seriál o masožravých rostlinách na webu AbecedaZahrady.cz, dozvíte se i nároky konkrétních skupin masožravek a z čeho by se měl substrát pro danou rostlinu skládat.

substraty_3.JPG
Bez rašeliny se žádný pěstitel masožravek neobejde. Hrubší částice v ní obsažené nejsou vůbec na škodu

Začněte nákupem rašeliny

Nejdůležitější složkou je rašelina, která musí být čistá, bez chemických úprav, nejlépe vláknitá. Seženete ji v každém větším zahradnictví. Používá se do naprosté většiny substrátů, často dokonce stačí pouze čistá rašelina bez dalších příměsí.

Přísady do substrátu, které by vám doma určitě neměly chybět, jsou perlit a křemičitý písek (alespoň jedna z nich). Obojí používejte pro odlehčení hutného rašelinného substrátu, aby byl vzdušnější a pomaleji slehával.

Perlit běžně pořídíte v zahradnických obchodech, písek většinou také. Pozor však na záměnu s různými zásaditými materiály! Písek by měl být zbaven prachových částic, aby splňoval svůj účel. Neměl by se lepit – bábovičku z něj tedy neuděláte.

substraty_4.JPG
Substrát složený z rašeliny a perlitu (nebo křemičitého písku) v poměru 2 : 1 až 4 : 1 je ze všech nejpoužívanější

Spousta rostlin vyžaduje vzdušnější substrát, než je ten rašelinný. Proto pro ně nachystejte směs složenou z větších a propustnějších částic. Může to být například mix obsahující kůru, jakou používají pěstitelé orchidejí, keramzit, perlit, drcený polystyren, dřevěné uhlí, trochu rašeliny a mech rašeliník.

Mech rašeliník často nahrazuje substrát

Rašeliník (Sphagnum) vám pěstování může velmi ulehčit. Jednak se výborně hodí jako hlavní složka vzdušných substrátů, někdy dokonce stačí použít pouze čistý rašeliník bez dalších přísad. Dále ho můžete naskládat na povrch substrátů u větších druhů a on udělá přirozeně vypadající živý pokryv. Je také jen těžko nahraditelným médiem pro množení rostlin.

substraty_5.JPG
Vzdušný substrát se hodí především pro epifyticky rostoucí druhy. Každý pěstitel si ho míchá podle sebe, variant je nepřeberné množství

Kde rašeliník zakoupit? V běžných obchodech se místy objevuje sušený lisovaný, který je do substrátů též použitelný. Živý rašeliník ale musíte hledat v internetových obchodech, na specializovaných akcích nebo se pro něj vydat do přírody a trochu si ho pro své pěstování natrhat. Roste převážně ve vyšších polohách, ale dá se na něj narazit téměř po celé České republice.

Masožravky milující zásadité pH

Existují i masožravé rostliny vyžadující zásaditou půdu. Těm do květináče přidejte i drcený vápenec, sádru nebo podobné složky. Vodní druhy uvítají vodu s trochou rašeliny či ostřicového opadu, který si naberete u rybníka. A takových výjimek oproti výše popsanému bychom našli spoustu.

substraty_6.JPG
Rašeliník si s jiným mechem nespletete. Při pohledu shora má svůj charakteristický hvězdovitý tvar

Možná to vše vypadá složitě, ale věřte, že to většinou není žádná věda. Spousta druhů je tolerantních a porostou vám na ledasčem, třeba na čistém písku. Jen to zkuste.

Doporučujeme

Články odjinud