Přenosný generátor: hodí se i vám?

Přenosný generátor využijete na odlehlých místech s problematickým přívodem elektřiny, jako jsou zahrádkářské kolonie a chalupy v horských oblastech. Tam usnadní péči o zahradu i bydlení. Jaký model se hodí vám a za kolik jej pořídíte?

Nákup malé elektrocentrály se nejčastěji týká lidí, kteří upřednostňují zahradní stroje s elektrickým pohonem, ale v jejichž zahradách je problém s dodávkou elektrického proudu – buď z důvodu úplné nepřítomnosti přípojky, nebo častých kolapsů rozvodné sítě.

Poznejte, jak funguje

Přenosný generátor je stroj složený ze tří dílů. Nejdůležitější částí je hnací čtyřdobý benzinový motor, konstruovaný na použití podle zátěže. Hobby provedení jsou vybavena bezvložkovým válcem a kluzným uložením klikové hřídele.

generator1.jpg
Malým generátorem můžete napájet vrtačku, ale třeba i vyžínač; foto: BG Technik

Průmyslová provedení disponují naproti tomu litinovou vložkou válce, valivým ložiskem alespoň na vývodové straně motoru a profesionálně řešenou filtrací vzduchu, která dobře pracuje i ve velmi prašném prostředí.

Právě profesionální provedení má velkou výhodu, a tou je hlídání stavu oleje v klikové skříni. Jakmile hladina klesne pod bezpečnou úroveň, motor se automaticky vypne a do doplnění oleje jej není možno nastartovat.

generator2.jpg
Rámová provedení jsou konstrukčně nejjednodušší; foto: Vari, a. s.

Samotný generátor a motor tvoří jeden celek. Odběr elektrické energie zajišťují jedna nebo dvě zásuvky na šasi generátoru, přičemž regulaci výstupního napětí řeší kondenzátor, případně transformátor u třífázového proudu. Jedná se o velmi jednoduchou regulaci, která je již léty prověřena.

Nejjednodušší malé elektrocentrály jsou zavěšeny na malém rámu, což zaručuje dobrou manipulaci. Ty dražší mají uzavřen celý agregát do kvalitního plastového skeletu.

Vybírejte s ohledem na konkrétní podmínky

Generátor by měl zvládnout napájet i výkonnější zahradní přístroje, jako jsou drtiče zahradního odpadu, sekačky, vyžínače nebo vertikutátory. Při jeho výběru si odpovězte na následující otázky. 

  • Jak často bude stroj používán?

K pohonu nikdy nesmí sloužit sekačkové motory, jež mají životnost okolo tisíce motohodin (především s rozvodem SV pomocí bočních ventilů). Velmi dobré vlastnosti mají motory s horizontální hřídelí vybavené rozvody OHC (vačka v hlavě válce) nebo OHV (vačková hřídel v bloku motoru, ventily jsou ovládány přes tyčky a vahadla).

Především provedení OHC má výhodu ve snadné startovatelnosti, velkém točivém momentu, spolehlivosti a malé spotřebě pohonných hmot. 

  • Kolik spotřebičů bude třeba napájet?
  • Kde bude elektrocentrála pracovat?

generator3.jpg
Snadná přenositelnost a malé rozměry jsou největší výhodou; foto: BG Technik

S generátorem zacházejte přesně podle návodu. Nesprávnou manipulací jej snadno zničíte a výsledkem je pak velmi drahá oprava, případně výměna stroje za úplně nový kus.

Přenosné elektrocentrály jsou vyráběny pouze v několika málo provedeních. Nejlevnější rámové typy pořídíte za cenu kolem jedenácti tisíc. Naopak ty nejdražší, které vás vyjdou téměř na čtyřicet tisíc korun, potěší hlídačem stavu oleje v motoru, počítadlem provozních hodin a dalšími komfortními prvky.

Doporučujeme

Články odjinud