vytisknout velikost písma Pravidla grilování od A do Z

Chvilky letní pohody můžete smísit s báječnou vůní a chutí grilovaných pokrmů. Aby vaše grilování bylo co nejúspěšnější a připravená jídla co nejchutnější, zopakujte si s námi všechna podstatná pravidla.

Co byste měli vědět, jestliže chcete grilovat   

  • Grilování pomocí grilů na dřevěné uhlí je nejrozšířenější, ale poměrně pracné a zdlouhavé.
  • Dřevěné uhlí nechte pořádně vyhořet, až bude mít vrchní vrstva šedobílou barvu.
  • Gril musí stát rovně!
  • Nerozdělávejte oheň benzinem ani lihem.
Klepněte pro větší obrázek
Zásady grilování byste měli dobře znát, jen tak budou vámi připravené pokrmy opravdu chutné 
  • Gril se žhavým uhlím nepřemisťujte.
  • Nepoužívejte šišky, obsahují pryskyřici.
  • Neopékejte uzeniny na dřevě s větším množstvím pryskyřice (například smrkové a borové dřevo).
  • Uzeniny nařízněte, aby při grilování nepopraskaly.
  • Maso neopékejte nad přímým plamenem, připálí se a získá nahořklou chuť.
  • Maso před grilováním aspoň půl hodinky marinujte.
  • Aby se rošt nelepil, potřete ho před grilováním olejem či sádlem.
  • Maso během grilování potírejte marinádou. Nevysuší se a získá křupavou kůrku.
  • Maso opečte nejprve zprudka, aby zůstalo šťavnaté, poté grilujte zvolna dozlatova.
  • Negrilujte příliš tučné potraviny.
  • Umístěte rošt co nejvýše nad žhavé uhlíky.
Klepněte pro větší obrázek
Nevyhýbejte se ani exotičtějším pokrmům 
  • Drůbež předpečte v troubě. Špatně propečené kuře může obsahovat salmonely.
  • Nevystavujte potraviny přímým plamenům.
  • Důležité je dosáhnutí intenzivního sálavého tepla, které dosahuje v okolí suroviny asi 170 stupňů Celsia.
  • Obecně platí, že čím tenčí plátek masa je, tím blíže ho umístěte ke zdroji tepla.
  • Marinované potraviny před začátkem grilování pečlivě vysušte.
  • Solte až ke konci grilování. Sůl vytahuje ze syrového masa šťávu a výživné látky.
  • Maso nesmí být spálené a ani nedopečené.
  • Tuk z grilovaného masa by neměl odkapávat do ohně. Tuk se škvaří a vznikají škodliviny, které se teplým vzduchem vrací zpět do potraviny. Čím tučnější maso, tím víc škodlivin.
Klepněte pro větší obrázek 
Různé bylinky můžete k jinak stejným pokrmům střídat, abyste zjistili, jaká kombinace vám chutná nejvíce
  • Ke tvorbě škodlivin dochází i ve chvíli, kdy se plameny dotýkají samotného masa a teplota přesahuje 400 stupňů Celsia.
  • Tuk si při přípravě z masa odřízněte.
  • Odkapávání tuku zabraňte pomocí speciální alobalové misky na jedno použití.
  • Ideálně by mělo mít maso uvnitř teplotu 70 stupňů Celsia po dobu minimálně deseti minut.
  • Teplotu lze zjistit speciálním vpichovacím teploměrem.
  • Důkladně si ještě před grilováním umyjte po práci se syrovým masem ruce.
  • Nikdy nejezte zčernalé kůrky masa z grilu.
  • Gril nikdy nestavte pod stromy.
Klepněte pro větší obrázek
Do špízů přidejte zeleninu, kterou zrovna máte k dispozici  
  • Gril nejdříve očistěte ocelovým kartáčem.
  • Grilované potraviny stále otáčejte, maso nepropichujte.
  • Pokud na rozžhavené uhlíky vhodíte syrové kousky jabloňového, třešňového nebo ořechového dřeva, maso bude mít chuť po uzeném.
  • Dejte na okraj roštu trochu suchých bylin k provonění okolního prostoru.
  • Maso a uzeniny nepřevážejte v plastových pytlích.
  • K převážení použijte chladící tašky anebo zabalte maso a uzeniny do několika vrstev novin.
  • Gril postavte na místo, kde nevane vítr.
  • Gril nepodpalujte papírem.
  • Oheň nejlépe rozdmýcháte máváním kusem lepenkové krabice.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Krok za krokem: Vyrobte si netradiční velikonoční dekoraci

Krok za krokem: Vyrobte si netradiční velikon…

Chcete přivolat jaro a vnést domů velikonoční atmosféru? Pak se pusťte do výroby těchto roztomilých zajíčků z bambulek. A zapojte do toho i děti. Přinášíme vám podrobný návod, jak na to.

18.  3.  2017 |
Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, aby byla zase jako nová

Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, a…

Připečené a na uhel spálené zbytky jídla, na stěnách i dvířkách usazená mastnota. Se špinavou troubou čas od času bojuje každý z nás. A stojí nás to spoustu úsilí, času i peněz za speciální čisticí prostředky. Jde to ale i jinak. Vše potřebné navíc najdete doma ve spíži. Prozradíme vám osvědčené triky, jak špinavou troubu vyčistit i bez použití agresivních čističů plných chemie.

24.  3.  2017 |
Stromanthe - pokojový stromek ideální do koupelny

Stromanthe - pokojový stromek ideální do koup…

Pokud máte rádi vše, co zavání exotikou, Stromanthe vás určitě dostane. Roste v pralesech a šustot jejích listů na dlouhých stopkách patří k jeho typickým zvukům. Pěstovat ji ale můžete doma, bude jen vyžadovat hodně tepla a trochu víc péče.

19.  3.  2017 |
Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Máte-li dobrou loňskou zkušenost s některou bylinkou, není důvod, proč ji nepěstovat letos znovu. I na malém záhonku můžete vysadit více druhů, a mít tak bylinkovou zahrádku třeba jen metr čtvereční velkou. A pokud žijete v bytě bez zahrady, zkuste bylinkami osázet truhlík. Budou vám k radosti v době květu i k užitku v kuchyni po celou sezonu. 

6.  2.  2017 |
Brazilská krasavice - Gloxinie

Brazilská krasavice - Gloxinie

Nádherně kvetoucí gloxinie se v květinářství objeví jen zřídka a v domácnostech se pěstuje jen výjimečně. Je totiž dost choulostivá na neopatrnou zálivku, potřebuje hodně světla, ale přímé slunce jí nesvědčí.

12.  3.  2017 |