5
Fotogalerie

Pozvánka: kam na výlet o víkendu

Příjemné počasí, které nás podle všeho o víkendu čeká, bude přát výletům. Pro milovníky rostlin jsme proto vybrali několik zajímavých, ale hlavně osvědčených akcí, které mají svou tradici. Nenechte si je ujít!

Fuchsie v Liberci

Pokud patříte k pěstitelům fuchsií, jistě jste si do kalendáře zapsali termín 15. června až 31. srpna. Právě v tuto dobu totiž probíhá v Zahradnictví Jiří Pevný (Hrdinů 590/36, Liberec 12, Staré Pavlovice) tradiční výstava květin.

vystava_1.jpg
Na výstavě vám rádi poradí, jak se o fuchsie starat 

Léčivé rostliny v Brně

V Centru léčivých rostlin Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (Údolní 74, Brno-Kraví hora) byla ve čtvrtek 21. června zahájena výstava léčivých rostlin, která potrvá do 1. července.

vystava_5.jpg
Mezi léčivými rostlinami nechybí ani heřmánek 

Krom léčivek můžete zhlédnout i sortiment aromatických, kořeninových, toxických a mákovitých rostlin. Představen bude i výběr takzvaných rostlinných harmonizátorů. Výstava s dobrovolným vstupným je otevřena denně od 9.00 do 18.00 hodin.

Cykasy a palmy v Praze

Botanická zahrada hlavního města Prahy pořádá od neděle 22. června do 29. července Palmové léto, výstavu, jež se uskuteční ve skleníku Fata Morgana a jeho okolí. Navštívit ji můžete vždy od úterý do neděle od 9.00 do 19.00 hodin. K vidění bude téměř stovka druhů palem a čtyřicet druhů cykasů.

vystava_2.jpgvystava_3.jpg
Palmy a cykasy si do botanické zahrady chodí na výstavu rok co rok prohlédnout množství návštěvníků. Pohled na jejich listy připomíná čas dovolených 

Co vás rozhodně zaujme, je sbírka palmových semen od nejmenších až po největší semeno světa, doplněná produkty z palem. Ve štole spojující sukulentní a tropickou část skleníku naleznete fotografie palem z cest kurátora výstavy Vlastíka Rybky.

Tašky a šperky z rostlinných materiálů v Praze

Ve stejný den bude v trójské botanické zahradě zahájena ještě jedna akce: na výstavě Tašky, kabelky a šperky z rostlinných materiálů se představí více než stovka tašek, taštiček, kabelek a kabelčiček z celého světa.

Její hlavní část tvoří výrobky pletené z různých druhů palmových listů, například tašky z rafiových vláken, košík z takzvané palmy poutníků (Ravenalla madagascarience), výrobky z palem rodu Hyphaene nebo Borassus.

 

Jako největší lákadla ohodnotili organizátoři dvě taštičky pletené ze vzdušných kořenů orchidejí pocházejících z ostrova Jáva.

 

K vidění budou také kabely pletené z rýžové slámy, orobince, kukuřičného šustí, vodního hyacintu, bambusu, sisalu, bavlníku, juty nebo banánovníku textilního. Na výstavě, jež potrvá do 8. července, se seznámíte též s textilními rostlinami, z nichž byly jednotlivé exponáty vyrobeny. Tašky a kabelky budou doplněny desítkami zajímavých šperků z plodů a semen.

vystava_4.jpg 
Kabelky a tašky z přírodních materiálů jsou opět v módě 

Workshop: přírodní kabelka vlastoručně vytvořená

Pokud vás kabelky z přírodních materiálů nadchnou natolik, že byste si nějakou rádi zkusili vyrobit, přijďte do zahrady 7. července ve 14.00 hodin. Malé psaníčko z palmových listů zdobené květy nebo plody, s kterým zaujmete na každé letní party, vytvoříte pod vedením Mistra České republiky ve floristice Petra Kopáče.

Foto: Profimedia, Shutterstock

Doporučujeme

Články odjinud