vytisknout velikost písma Poslední sklizeň rajčat: i zelené plody můžete zpracovat

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

Tyčková rajčata pěstovaná ve skleníku či fóliovníku tolik ranním chladem netrpí. Při slunečném počasí se prohřeje i zem a noční teploty jsou pro rostliny celkem přijatelné.  

Klepněte pro větší obrázek
V polovině září nejpozději je vhodné zakrátit rostliny za posledním výhonem vyvinutých plodů. Rajčata pak věnují všechnu energii na jejich dozrávání

Někteří zahrádkáři se snaží rostliny uchránit před chladem stavbou fóliového krytu, což je poměrně pracné, navíc se takový kryt nevyužije dlouho. Máte-li jen několik keříků rajčat, ochrání je před nízkými teplotami i netkaná textilie.

Venku už to zebe

Od poloviny září už začínají starosti s chladnými rány, někdy dokonce hrozí přízemní mrazíky. Rajčata keříčková mají kratší vegetační dobu (a budou v tuto dobu už sklizená), pokud nepěstujete odrůdu ‘Karla‘.

Tohle keříčkové rajče můžete přesadit ze záhonu do vhodné nádoby a přestěhovat do světlé místnosti s teplotou kolem patnácti stupňů, vydrží vám až do Vánoc. V truhlíku ho můžete pěstovat celoročně, plody se dají bez problémů skladovat tři týdny. 

Když slunko prohrává

První mrazíky jsou pro rajčata posledním zvoněním. Ještě před jejich hlášeným příchodem můžete „sklidit“ všechno, co na záhonech máte. Možností, jak uchovat nedozrálé plody, je několik.

Rostliny i s kořeny vytrhněte a zavěste v teplejší místnosti, kde budou plody postupně dozrávat (stejně tak můžete vytrhat i rajčata skleníková). Plody, které se už vybarvují, sklízejte se stopkou, déle vydrží! 

Italští zelináři sklízejí celé hrozny rajčat a nechávají je dozrát. Na rozdíl od sklizně jednotlivých plodů se tak prodlouží i jejich trvanlivost. Chcete-li zrání rajčat uspíšit, dopřejte jim společnost jablek, jež zrání urychlí (jablka obsahují v nepatrném množství etylen podporující vyzrávání), stejný efekt má pro rajčata i společnost banánu.  

Klepněte pro větší obrázek
Dobrý tip z Itálie: ať rajčata visí jako baňky na stromečku

Červená proti zelené

Zralá rajčata neskladujte při teplotě nižší než deset stupňů, není tedy vhodné je dlouho nechávat ani v chladničce v prostoru pro zeleninu – rajčata jsou prostě teplomilná i po sklizni. V mikrotenovém sáčku vám ve spodní části chladničky vydrží asi týden, chuť si ovšem nejlépe zachovají při teplotách kolem patnácti stupňů.

Zelená rajčata se nehodí k přímému požívání, obsahují solanin a tomatin. Při zrání se tyto dvě složky odbourávají, ale co potom s nezralými plody, je-li jich mnoho? 

Protože se v kyselém prostředí mění škodlivé látky na méně toxické, můžete zpracovávat zelená rajčata do kyselých zavařovaných salátů a zeleninových směsí.  

Měla by však mít menší váhové zastoupení než ostatní druhy. Zelená rajčata nepoužívejte k přípravě sladkých pokrmů, protože cukr obě škodlivé složky stabilizuje. 

Nechcete zpracovávat zelená rajčata? Nechte je dozrát doma

Nespusťte je z očí

Nedozrálá rajčata skladujte v nízkých přepravkách či lískách, dvě vrstvy postačí, abyste je mohli kontrolovat bez velkého přehrabování. Bedýnku vyložte fólií nebo novinami a postavte v blízkosti okna nebo přímo na okenní parapet.   

Klepněte pro větší obrázek
Nedozrálé plody, které otrháte, denně kontrolujte

Častá prohlídka uložených rajčat se vyplatí, jinak byste jednoho dne mohli stát nad bedničkou hnědých nevzhledných plodů, jež zdecimovala nějaká skládková či houbová choroba. 

Rajčata dobře dozrávají i bez přímého světla, nezaberou vám tedy místo přímo v kuchyni, dobře „dojdou“ i na chodbě pod schody či ve spíži, kde nebude příliš chladno. Když se všechno dobře podaří, můžete mít rajčata ještě na Vánoce. Jen ta chuť a vůně není jak vyhřátá od slunka… 

Úklid nakonec

Očesané keříky rajčat lze zkompostovat jako jiný zelený materiál ze zahrady. Protože jsou ale lodyhy rajčat dost silné a jako by dřevnaté, je dobré rozsekat (rozstříhat) je nejdříve na menší kusy. Teprve pak je uložte do kompostu. Vrstvu můžete posypat dusíkatým vápnem, preventivní desinfekce není na škodu. 

Rajče, kam se podíváte?

Máte-li zralých rajčat tolik, že je opravdu nestačíte zkonzumovat, zkuste si na zimu připravit do zásoby nějakou pochutinu. Receptů na různé pomazánky, směsi na pizzu, omáčky, kečupy a protlaky je tolik, že máte z čeho vybírat.  

Klepněte pro větší obrázek
Pokud se vám letošní úroda vydařila, udělejte si zásoby na horší časy

Úplně jednoduchá je zeleninová hořčice – není drahá ani pracná, nevaří se dlouho, a máte-li mixér, hotová je opravdu za chvíli. Připravte si:

  • 1 kilo rajčat
  • 1 kilo cibule
  • 1 kilo papriky
  • 10 stroužků česneku
  • 3–6 feferonek
  • po 2 dl oleje, octa, plnotučné hořčice
  • 1,5 dl cukru

Očištěnou a nakrájenou zeleninu povařte do měkka ve vodě s přídavkem půl sáčku Deka (Pikanta, Nova). Nechte okapat, rozmixujte, přidejte ostatní přísady a krátce rozmixujte, pak zahřejte k varu (už nevařte) a horké plňte do skleniček. A je to!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Proč mít doma citrony

Proč mít doma citrony

Mít doma v zásobě citrony se hodí. Tyto voňavé exotické plody se dají využít nejen při přípravě nápojů a jídel, ale také jako léčivo při nachlazení, pomocník při úklidu a v neposlední řadě při péči o vaše tělo.

26.  11.  2016 |
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pě…

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

9.  12.  2016 |