6
Fotogalerie

Pořizujeme skleník I: co si promyslet ještě před objednávkou

Uvažujete, že si letos pořídíte skleník? Nejdříve si promyslete, nač ho chcete mít, co od něj očekáváte a zda se pro vás vůbec hodí. V našem seriálu vám poradíme, podle čeho vybrat jeho velikost a místo, kde bude stát.

Blíží se jaro, nejčastější doba pro stavbu skleníku. Připravili jsme proto krátký seriál, v němž se dozvíte nejen jakou velikost skleníku zvolit či kam jej umístit, ale také jak pro něj nachystat základy, jaké druhy materiálu se k jeho výstavbě používají, o rozdílech mezi nimi a v neposlední řadě o výbavě skleníků.

Praktické informace, které vám v tomto seriálu poskytnu, jsem získal za léta působení coby jednatel firmy LIMES spol. s r. o. Litomyšl. Tato firma vyrábí již od roku 1991 skleníky různých rozměrů i provedení.

Skleník či zahrádku občas můžeme chápat jen jako zdroj obživy. Neuvědomujeme si ale, že kromě toho nám přináší to, co každý v současné uspěchané době tolik potřebuje: relaxaci.

Ničím se tak člověk neuklidní jako „rýpáním se“ v zemi a péčí o rostlinky od semínka až po sběr vypěstovaných plodů. Lehká fyzická práce spojená s pohledem na bující rostliny přináší mnohem vyšší formu psychického odpočinku než jen pasivní sezení.

Co Čech, to zahrádkář

Podle mých zkušeností bývá nejsilnější příčinou k pořízení skleníku záliba v zahrádkaření. Skleník však nemusí nutně sloužit pouze pro papriky či okurky. Máte sbírku sukulentů, kaktusů či jiných teplomilných rostlin? Pro ně bude skleník nejideálnějším letním sídlem, v němž můžete odpočívat i vy.

 skl_4.jpg
V části velkého skleníku si lze vybudovat i příjemné posezení 

Samozřejmě že ne za poledního žáru, ale navečer, kdy venku padá chlad, nebo při dešti. Snídaně ve skleníku, kdy stačí jen natáhnout ruku a máte nejčerstvější a nejčistší zeleninu připravenou k nakousnutí, stojí za to.  

Vlastní zelenina bez jakékoli chemie

Zdroj zdravých a nezávadných potravin pro celou rodinu a od toho se odvíjející zdravý vývin dětí je jeden z hlavních důvodů, proč si skleník pořídit. V současné době sice seženete relativně levně jak domácí, tak exotické ovoce či zeleninu snad ve všech obchodech, ale jejich nižší cena jde na úkor kvality.

Velkopěstitelé z důvodu dobré prodejnosti veškeré plodiny ošetřují mnoha různými chemickými prostředky. Rezidua těchto látek mohou samozřejmě v zelenině zůstat. U vlastnoručně vypěstované zeleniny máte naprostou jistotu nezávadnosti.

skl_papriky.jpg
Zelenina ve vašem skleníku možná nebude tak veliká jako z obchodu, chutí však vše vynahradí. Navíc si budete zcela jisti její nezávadností

Skleník opravdu pro každého?

Skleník nelze určitě doporučit těm, kteří nejsou ochotni se s ním rozdělit o svůj volný čas. I když si pořídíte závlahu, automatické otevírání oken či další vymoženosti, skleník je živý organismus, který potřebuje vaši péči. Kdo má představu, že pouze vyseje semínka a pak půjde sklízet, ten se mýlí.  

Jistě není bezpodmínečně nutné být ve skleníku každý den. Používání většiny chemických přípravků se však vyhnete právě tím, že včas odhalíte choroby či škůdce a zareagujete na ně jiným, ekologičtějším způsobem. 

Jak veliký skleník potřebujete?

Při volbě velikosti skleníku stojíte před poměrně zásadní otázkou – nepořizujete jej na rok či dva. Rozhodování je jednoduché jen tehdy, máte-li maličkou zahrádku. Pokud však vás v tomto bodě „netlačí bota“, zhodnoťte si předem všechna pro a proti.

Finanční otázka má samozřejmě své místo také. Není ale zcela limitující, protože i skleník si lze u většiny prodejců koupit buď na úvěr, nebo formou splátkového prodeje. Důležitější je zvolit správnou velikost v návaznosti na požadované využití.

skl_2.jpg
Maličký skleník Hobby H5 o rozměrech 2 x 2,5 metru sice pro základní pěstování stačí, bude ale opravdu stačit vašim požadavkům? 

Zásadní otázka tedy zní: co od skleníku očekáváte?

Bude to opravdu pouze zdroj základní zeleniny pro dvě osoby? Pak stačí menší model a plně vaše požadavky splní. Pokud bych měl být konkrétnější, tak bych pro tento případ viděl jako ideální skleník o velikosti zhruba 2,5 x 3 metry, případně o 1 metr delší.

Je-li ale vaše rodina větší či u sebe máte celé léto vnoučata, zjistíte, že ani skleník 3 x 6 metrů není dost veliký. Totéž platí, jestliže pěstujete především pro radost, zkoušíte rádi neznámé druhy zeleniny a většinu úrody nakonec rozdáte známým.

skl_3.jpg
Chcete nějaký prostor ve skleníku věnovat kaktusům či jiným teplomilným rostlinám, jež potěší vaše oko, kdykoli vstoupíte do skleníku? 

Občas mají lidé představu, že ve skleníku budou mít pouze pár paprik a okurek, po čase ale svoje rozhodnutí hodnotí jako chybné. Dobře si tedy rozmyslete, co pro vás bude nejvhodnější, zajděte se podívat k přátelům, kteří již skleník mají, vyslechněte si jejich zkušenosti.

Až zjistíte, jak sladké je hroznové víno vypěstované ve skleníku, či jakmile se ho děti naučí navštěvovat každý den – pro papriku, pro hrozen vína, pro okurku, bude těžké jej nějakým způsobem zvětšovat. 

Máte jasno o velikosti skleníku? Vyberte pro něj nejvhodnější místo

Větší část odborníků se kloní k názoru, že osa skleníku by měla být ve směru sever – jih. Musí zde však zvítězit architektonické cítění člověka, vždyť tato stavba se stane součástí zahrady. Skleník umístěte tak, aby odpovídal orientaci zahrádky a domu. Vyberte pro něj slunné místo bez většího zastínění.

Není přípustné, aby přímo na střechu skleníku padala jablka nebo sníh ze střechy domu. Před jeho umístěním na samou hranici pozemku je velice důležité předem si zajistit souhlas souseda. Myslete také na to, že na hodně frekventovaném místě je větší nebezpečí rozbití skla!

skl_1.jpg
Skleník umístěný u stěny si mnohem lépe udrží vnitřní teplotu i během chladných nocí

Pokud můžete skleník postavit ke stěně domu, získáte obrovskou výhodu především během jarního a podzimního období. Stěna slouží jako akumulátor a během noci je ve skleníku mnohem tepleji. Stejně tak lze použít například i zděný plot.

Počítejte s tím, že pokud nemá skleník okapy, jsou sousední záhony více zavlažovány. Nelze jej tedy umístit vedle rostlin, které mají rády sucho. Důležité pro praktické používání je postavit skleník tak, abyste do něj zajistili bezproblémový vstup, aby bylo jednoduché napojení na rozvod vody, případně i elektrického proudu.  

Elektrifikace?

U nás zatím není zcela běžné napojení skleníku na přívod elektrického proudu. Pokud ale do něj necháte odborně a bezpečně zavést elektřinu, zjistíte velmi brzy, jaké výhody to přináší. Nejen že do něj budete moci umístit topnou rohož, pomocníka pro vypěstování kvalitní sadby, ale i osvětlení.

10-pozinkovany-sklenik-variant-k-x.jpg
Bude-li ve skleníku přívod elektrického proudu, rozšíří se možnosti jeho využití; foto:

Zjara možná uvítáte, když se ještě po návratu z práce budete moci věnovat přesazování mladých rostlin a dalším činnostem. Navíc pro ochranu rostlin před jarním mrazíkem lze do skleníku dát třeba elektrický přímotop. Mít v těchto otázkách jasno je důležité ještě před budováním základů.

Pokrok se zkrátka nedá zastavit ani na zahradě. Mnoho z nás si pamatuje dobu, kdy bylo světlo prakticky jen v obytných místnostech – a v kolně či ve sklepě to byl zbytečný přepych. Naše vnoučata nám možná nebudou věřit, že jsme neměli ve skleníku elektřinu. 

Foto: LIMES spol. s r. o. Litomyšl

Doporučujeme

Články odjinud