Pořídíte si přátelské plísně a houby?

Ne každá plíseň či houba představuje pohromu pro náš organismus, zahradu či domov. Existují druhy, které lze také využít jako pomocníky při pěstování rostlin. Jak taková spolupráce funguje?

Zkuste si poopravit všeobecný názor a zjistíte, že známé jedlé i jedovaté houby a někteří jejich příbuzní jsou pro rostlinnou říši nepostradatelnými pomocníky.

Přítulní symbionti

Princip symbiózy zná každý už z obecné školy, a tudíž ví, že se jedná o veskrze prospěšný vztah dvou či více nejrůznějších druhů organismů. Ale symbiont už tak dobrý zvuk nemá.

houby - Symbiom.jpg
Síť podhoubí zvětšuje aktivní povrch kořene pro příjem živin až 700x; foto: www.symbiom.cz

Představa, že vám něco vleze do těla a bude ve vás žít, vyvolává spíš husí kůži než dojem oboustranné spokojenosti, a to ani nemusíte být skalními diváky sci-fi Hvězdná brána. Ale přesto: v případě některých plísní či hub a rostlin takový vztah velmi dobře funguje.

Co jsou mykorhizní organismy

Jedná se o houby, jejichž podhoubí vytváří symbiotický vztah – takzvanou mykorhizu – s kořeny rostlin. Mykorhiza není v přírodě ničím novým, vývoj tohoto vztahu se datuje od doby, kdy rostliny začaly ozeleňovat souši.

Mykorhiza může probíhat buď endomykorhizní, nebo ektomykorhizní formou. Endomykorhizní houby žijí v symbióze s devadesáti procenty rostlinných druhů, kdežto ektomykorhizní houby se spojují jen s jehličnatými a některými listnatými dřevinami.

houby - Polyversum.jpg
Polyversum obsahuje Pythium oligandrum ničící dřevokazné houby; foto: http://semenavanek.krtekcentrum.cz

Přátelé většiny rostlin

U endotrofní mykorhizy vniká podhoubí dovnitř kořenových buněk, ale nemění tvar kořene a nevytváří okolo něho houbový plášť; vlákna houby se rozrůstají do okolní půdy. Důležitý je tento vztah například pro orchideje, jejichž semena bez infikování endorfní houbou nevyklíčí.

Přátelé lesa

U ektotrofní mykorhizy sice podhoubí také proniká do kořenů rostlin, ale nikoli do jejich buněk. Vytváří zde souvislou strukturu – takzvané Hartigovo pletivo – a mění i tvar a délku kořenů.

Vně kolem kořene vytváří houbový plášť. K těmto houbám patří známé jedlé i jedovaté houby vytvářející nadzemní plodnice, vyjma hub parazitujících na dřevě jako například známé václavky.

Nemykorhizní rostliny

Některé druhy o tuto pomoc nestojí. Jedná se především o brukvovité, merlíkovité, sítinovité a podobně. Přesnější údaje vám podá tabulka, kterou najdete zde.

Vzájemná výpomoc

Z mykorhizního vztahu mají užitek obě strany:

  • Rostlina se houbě stará o přísun živin, jejichž hlavní složku představuje uhlík.
  • Houba zásobuje rostlinu vodou obsahující rozpuštěné minerální soli.
  • Houba chrání rostlinu před napadením půdními parazity včetně parazitních hub a plísní.
  • Některé druhy vytvářejí antibiotika, které symbiotickou rostlinu dokáží ochránit před dalšími půdními škůdci.
  • Rostliny v tomto vztahu lépe odolávají stresovým situacím, jako je například mráz, přehnojení, změna stanoviště.
  • Pokud jsou prostřednictvím mykorhizního podhoubí spojeny s okolím, dostávají přes ně informace o reakcích rostlinného společenstva k faktorům prostředí.

Dvě hvězdičky pro mykorhizu

Předností těchto hub oproti chemickým přípravkům, které mají jen jednorázovou, případně krátkodobou účinnost, je dlouhodobá ochrana rostlin. Díky tomu, že se jedná o prostředky na přírodní bázi, nepředstavují pro přírodu žádný ekologický problém.

houby - Suprevisit.jpg
Supresivit obsahuje mykorhizní houbu Trichoderma harzianum, používá se například při výsevu trávníků; foto: http://semenavanek.krtekcentrum.cz

V jakých přípravcích hledat

Mykorhizní houby jsou součástí různých ochranných a podpůrných biopřípravků, jen je třeba zvolit ten správný pro konkrétní rostlinu. Jiné budou účinkovat na zeleninu, květiny, keře, jiné musíte zvolit pro jehličnany a zcela jiné, s ohledem na půdní nároky, budou vyhovovat například rododendronům a azalkám.

Mykorhizní přípravky
Název Druh přípravku Uplatnění
ECTOVIT® ektomykorhizní houby jehličnany a vybrané listnáče
endoROOTS® mykorhizní houby pro osev i regeneraci trávníků a některé druhy stromů
MYKOaktiv mykorhizní houby trávníky, střešní zeleň, okrasné i ovocné stromy, kontejnerové rostliny, řezané květiny
POLYVERSUM® Pythium olig. při výsevu semen
RHODOVIT® erikoidní houby vřesovcovité rostliny
SUPRESIVIT Trichoderma harzianum při výsevu trávníků
SYMBIVIT® arbubuskulární mykorhizní houby pro většinu rostlin
TURFCOMP® komplexní kondicionér s mykorhizními houbami trávníky

Pozor na doma pěstované houby

Mykorhizní houby jsou obávanými parazity pěstovaných hub, jako jsou žampiony a hlívy.

Jak přípravky použít na zahradě

Přípravky se aplikují buď formou roztoku při zalévání, nebo zapravením do půdy a následným zalitím. Je třeba dodržovat postupy uvedené jejich výrobci. Aby přípravek brzy účinkoval, je vhodné zvolit pro aplikaci v zahradě teplejší počasí a vlhkou půdu.

Protože může hrozit nebezpečí vdechnutí spor, musíte při aplikaci dodržet přesný návod a použít ochranné pomůcky zabraňující nadýchání a kontaktu se sliznicemi (roušku, brýle).

Mykorhizní houby potřebují ke svému růstů především vlhko a teplo stejně jako běžné lesní houby. Proto se přes zimu ve venkovním prostředí jejich růst zastavuje a obnovuje se až na jaře, když teploty stoupnou nad deset stupňů.

Při extrémně silných zimách mohou houby vymrznout a bude třeba přípravky aplikovat znovu na počátku nové pěstitelské sezony.

houby Trichoderma.jpg
Trichoderma patří k nejpoužívanějším mykorhizním houbám

Co, jak a za kolik 

Ceny přípravků se pohybují v rozmezí od šedesáti do pěti set korun, podle typu a množství přípravku. Průměrně můžete počítat s cenou mezi sto padesáti až dvě stě korunami.

Například třičtvrtěkilový Symbivit postačí podle výrobce pro padesát muškátů a třistagramovým Rhodovitem ošetříte až stovku rododendronů. A kde se dají sehnat? Objednat si je můžete například na těchto stránkách:

  • www.symbiom.cz
  • www.agrostis.cz
  • www.semenavanek.krtekcentrum.cz
  • www.greenhome.cz

Doporučujeme

Články odjinud