Pokládáme dřevěnou podlahu

Pokládáme dřevěnou podlahu

Dřevěná podlaha je v interiéru vždy výrazným prvkem, který dotváří celkový dojem prostoru. Její pokládka přitom není ani pro amatéry nepřekonatelný problém.

Technologii pokládání dřevěných podlah můžeme rozdělit podle různých kritérií. Jeden z pohledů se zaměřuje na to, jak jsou jednotlivé díly podlahy navzájem spojovány. Nejpoužívanějším typem je klasický spoj pero-drážka nebo spoj zámkový. Jiným hlediskem je to, jak je podlaha připevněna k podkladu. Zde existuje možnost celoplošného lepení dílů podlahy k podkladu, jejich připevnění na rošt anebo verze plovoucí podlahy.

Nejrozšířenějším druhem spoje podlahových dřevěných dílců je systém pero-drážka, který se uplatňuje jak u parket, tak u palubek a dalších typů podlahových dílců. Jeho výhodou je mimo jiné to, že umožňuje všechny tři zmíněné způsoby připevnění k podkladu - lepení, na rošt nebo plovoucí variantu řešení podlahy. Také vlastní pokládka neznamená příliš složitý postup.

Spojování dílů

  • Pero-drážka
  • Zámkový spoj

Způsoby připevnění

  • Celoplošně lepená podlaha
  • Podlaha na roštu
  • Plovoucí podlaha

Jak podlahu pokládáme

Dílce opatřené perem a drážkou začínáme pokládat vždy od stěny. Důležité přitom je, aby tyto dílce nebyly přiraženy těsně ke zdi - podlaha by pak nemohla "pracovat" a hrozily by její deformace nebo netěsnosti. Optimální vzdálenost od zdi je 10 až 15 milimetrů a dosáhneme jí umístěním dřevěných klínku mezi podlahový dílec a stěnu. Další dílce pak spojujeme tak, že na horní plochu pera se nanese lepidlo, jak na delší, tak i na kratší, čelní stranu dílce. Dílce se pak naklepou na sebe nejdříve na kratší straně a potom i na delší. Pokud se přitom vytlačí ze spoje lepidlo na povrch podlahového dílce, musí se ihned utřít čistým hadříkem.

Jiným způsobem pokládky dílců systému pero-drážka je šroubování na rošt. Jednotlivé dílce připevňujeme na dřevěný rošt vruty - při tloušťce dílců 1,5 cm používáme vruty 3x30 mm, pro silnější dílce3x40 mm. Vrutyse šroubují skrze pero k roštu pod úhlem 45°.

Zámkový systém

Kromě uvedeného systému pero-drážka se nověji uplatňuje tzv. zámkový systém, který byl poprvé použit u laminátových podlah. Zámkový spoj umožňuje mechanické spojení jednotlivých podlahových dílců mezi sebou, bez použití lepidla a speciálního nářadí. Díky tomu lze v případě potřeby později jednoduše vyměnit například poškozené podlahové dílce. Umístění zámku i na čelních stranách podlahových dílců zajišťuje jejich dokonalé spojení, bez zbytečných nerovností a spár. Dřevěné podlahové dílce se zámkovým spojem se pokládají plovoucím způsobem, pouze na dokonale vyrovnaný podklad.

Lepená podlaha

Pokud se rozhodneme pro celoplošně lepenou podlahu, musíme na dokonale rovný povrch podlahy nejprve nanést zubovou špachtlí rovoměrně lepidlo. Dílce pak sesazujeme stejně jako při běžné pokládce.

Celoplošné lepení Při celoplošném lepení se nejdříve na podklad nanese pomocí zubové špachtle lepidlo. Následně se obvyklým způsobem sesadí a naklepou jednotlivé dílce k sobě. Výhodou tohoto způsobu pokládky je snížení hladiny kročejového hluku. Je nutno se ovšem smířit s výskytem spár v topné sezoně. Při tomto způsobu pokládky se lepí dílce na kratší straně po obou plochách pera.

Pokládka plovoucím způsobem umožňuje relativně rychlé položení podlahy. Takto položená podlaha vykazuje dobrý pochůzný komfort a také tvorba spár je minimalizována. Celoplošné přilepení se používá všude tam, kde jsou zvýšené nároky, jako jsou například komerční objekty s velkými plochami. Pokládka na rošt se používá zase tam, kde je k dispozici dostatečná výška, například u renovací starých podlah. Výhodou je výborný pochůzný komfort, protože takto položená podlaha je pružná.

Jak zacházet s dřevěnou podlahou

  • optimální podmínky v místnosti s dřevěnou podlahou jsou 20 °C a 45 % až 60 % relativní vlhkosti vzduchu
  • dodržet čtrnáctidenní lhůtu šetrného zacházení pro zajištění větší trvanlivosti dřevěné podlahy - dotvrdnutí povrchové úpravy a přizpůsobení se klimatickým podmínkám
  • ani tvrdé dřeviny používané na dřevěných podlahách nesnesou enormní dobové zatížení (jehlové podpatky mohou poškodit nášlapnou vrstvu)
  • pravidelným užíváním speciálních čistících prostředků můžete podstatně prodloužit životnost podlahy
  • nově nalakované nebo naolejované podlahy po renovaci začít používat teprve po dokonalém zaschnutí a vytvrdnutí poslední vrstvy laku nebo oleje (obvykle 24 hodin po nanesení poslední vrstvy)
  • lakovanou podlahu voskujeme a leštíme, kdykoli začíná vykazovat známky opotřebení, zhruba jednou nebo dvakrát ročně.

Doporučujeme

Články odjinud