vytisknout velikost písma Petržel kořenová: jak ji pěstovat?

Petržel zahradní kořenová (Petroselinum crispum convar. radicosum) je trochu opomíjená, ač velmi zdravá zelenina. Patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), tudíž je blízce příbuzná s celerem. Víte, jak ji správně pěstovat?

Poslední roky petrželi moc nepřály, řada zahrádkářů se věnovala spíše pěstování pastináku, který má v kuchyni stejné využití. Pro vysoký obsah látek důležitých pro lidský organismus  a své  léčebné účinky se ale opět vrací na záhony.  

Užitková zahrada | Zelenina | Zahradní rostliny | Ochrana a péče | Choroby a škůdci | Výživa a hnojení

Mrkev a petržel: nepromeškejte výsadbu této tradiční zeleniny

Zázračné účinky na zdraví  

Kořeny petržele obsahují vitaminy A, B, C, E a řadu minerálních prvků, jako je draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník a železo. Silice podporují činnost ledvin, snižují krevní tlak a zlepšují funkci celého trávicího traktu. Kyselina listová, obsažená v nadzemních částech rostliny, podporuje správnou tvorbu tkání a dělení buněk.  

Klepněte pro větší obrázek
Syrová petržel je zdraví prospěšná; foto: Peter Gajdoštin, SEMO  

Výsev hned zjara  

Na zálivku je petržel náročná v období, kdy semena klíčí. Vysévejte je proto co nejdříve v dubnu, to je ještě půda po zimě dostatečně nasáklá po tání sněhu. Nerovnoměrně rozvržená doba zálivky má za následek zaschnutí klíčících semen.  

Přehled odrůd petržele kořenové
Název odrůdyTypPoužití
'Alba'polopozdníkonzum i skladování
'Atika'ranýpřímý konzum
'Konika'středně ranýkonzum i skladování včetně natě
'Hanácká'polopozdníkonzum i skladování
'Jadran'středně ranýkonzum i skladování
'Olomoucká dlouhá'pozdníkonzum i skladování
'Orbis'polopozdníkonzum i skladování
'Osborne'polopozdnídlouhodobé skladování

Půda, určená pro pěstování petržele, musí být hluboce zpracovaná, nejlépe řádně zrytá a důkladně zkypřená pomocí železných hrábí nebo rotavátoru. Kamenité půdy nejsou pro pěstování vhodné, kořen se vlivem překážek v nich rozvětví a nemá správný tvar.  

Užitková zahrada | Zelenina | Zahradní rostliny | Užitečná zahrada | Ochrana a péče | Zahrádkářův diář | Úroda | Zemina

Jak uskladnit kořenovou zeleninu

Záhony pro petržel kořenovou nikdy nehnojte chlévským hnojem! Vysoký obsah dusíku způsobuje špatnou skladovatelnost. Použijte nadrobno posekanou trávu smíchanou s listím a ostatním zahradním odpadem.  

Po vzejití semen stále zajišťujte dostatek vláhy a vyjednoťte mladé rostlinky, aby se pak kořeny řádně vyvinuly. Po dobu růstu pěstební plochu udržujte kyprou a prostou plevelů. Vegetační doba je dlouhá přibližně šest měsíců a déle podle místních povětrnostních podmínek a použité odrůdy.  

Klepněte pro větší obrázek
Petržel vysejte blízko dveří do domu – pro čerstvou nať si při vaření často odskočíte    

Po vyrytí kořenů z půdy je řádně očistěte a uložte na suché a chladné místo. Vhodné jsou normalizované zelinářské přepravky nebo uložení do písku. V dobrých podmínkách není problém, aby kořeny vydržely na skládce celou zimu až do jara bez poškození.  

Škůdci a nemoci  

Největší škody na petrželi působí vrtule celerová (Euleia heraclei), patřící mezi blanokřídlý hmyz. Larvy škodí tím, že v listech vykusují chodbičky. Postižené listy následně zasychají a odumírají.  

Mezi další škůdce na listech petržele patří mšice mrkvová (Psila rosae) a sviluška chmelová (Tetranychus urticae). Všechny tyto škůdce zničíte pomocí dostupných insekticidních přípravků, jako jsou Decis nebo Pirimor.  

Kořeny petržele bývají občas napadány háďátky (Meloidogyne). Jsou to drobné hlístice, které svou činností působí deformace a větvení kořenů. Boj proti nim je však velmi jednoduchý – okolo zeleninových záhonů vysejte afrikány (rod Tagetes), které háďátka usmrcují svými šťávami.  

Klepněte pro větší obrázek
Výnos je značně ovlivněn správnou technikou pěstování; foto: Peter Gajdoštin, SEMO  

Vlhké a teplé počasí přispívá ke vzniku septoriové skvrnitosti listů, způsobené houbami Septoria petroselini. Mnohem horší situace ale nastává, pokud se na rostlinách objeví padlí petržele. Tuto zákeřnou chorobu působí houba Erysiphe heraclei a obrana je jediná – napadený porost se musí co nejrychleji spálit nebo zakopat hluboko do země.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s ruličkami od toaleťáku? Vyrobte si květinový věnec

Co s ruličkami od toaleťáku? Vyrobte si květi…

Přemýšlíte, jak o víkendu na chvilku zabavit děti? Pusťte se s nimi do výroby netradiční jarní dekorace z prázdných ruliček od toaletního papíru. Květinový věnec zvládnete i s těmi nejmenšími.

18.  2.  2017 |
Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslouží pozornost

Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslo…

Kdysi patřila k běžné květinové výzdobě oken městských činžáků, venkovských stavení a nechyběla ani v kancelářích. Většinou se o ni nikdo moc nestaral, a přece rostla jako z vody. Inu, voděnka.

19.  2.  2017 |
Jak vyrobit česnekovou tinkturu: Sníží krevní tlak, cukr i cholesterol

Jak vyrobit česnekovou tinkturu: Sníží krevní…

To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje neuvěřitelné množství léčivých substancí, jejichž účinky využívali již před 5000 lety buddhističtí mniši. Tady je jejich recept na zázračnou tinkturu, který byl objeven v osmdesátých letech minulého století v tibetském klášteře vyrytý do kamenné destičky.

24.  2.  2017 |
8 rad, jak doma vyčistit vzduch, aby se vám lépe dýchalo

8 rad, jak doma vyčistit vzduch, aby se vám l…

I když ovzduší nad naší republikou není nejčistší, měli byste vědět, že vzduch v interiéru je až patnáctkrát horší. Ať už je to v bytě či v kanceláři. Obsahuje nejen nebezpečný kysličník uhličitý a všudypřítomný prach, ale také spousty škodlivin, které po vdechnutí vyvolávají velké množství zdravotních problémů, mezi nimi i čím dál tím častější alergie. Poradíme vám proto, jak vzduch udržet co nejčistší, i když nemáte k dispozici čističku.

15.  2.  2017 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

25.  2.  2017 |