vytisknout velikost písma Petržel kořenová: jak ji pěstovat?

Petržel zahradní kořenová (Petroselinum crispum convar. radicosum) je trochu opomíjená, ač velmi zdravá zelenina. Patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), tudíž je blízce příbuzná s celerem. Víte, jak ji správně pěstovat?

Poslední roky petrželi moc nepřály, řada zahrádkářů se věnovala spíše pěstování pastináku, který má v kuchyni stejné využití. Pro vysoký obsah látek důležitých pro lidský organismus  a své  léčebné účinky se ale opět vrací na záhony.  

Zahradní rostliny | Užitková zahrada | Zelenina | Choroby a škůdci | Ochrana a péče | Výživa a hnojení

Mrkev a petržel: nepromeškejte výsadbu této tradiční zeleniny

Zázračné účinky na zdraví  

Kořeny petržele obsahují vitaminy A, B, C, E a řadu minerálních prvků, jako je draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník a železo. Silice podporují činnost ledvin, snižují krevní tlak a zlepšují funkci celého trávicího traktu. Kyselina listová, obsažená v nadzemních částech rostliny, podporuje správnou tvorbu tkání a dělení buněk.  

Klepněte pro větší obrázek
Syrová petržel je zdraví prospěšná; foto: Peter Gajdoštin, SEMO  

Výsev hned zjara  

Na zálivku je petržel náročná v období, kdy semena klíčí. Vysévejte je proto co nejdříve v dubnu, to je ještě půda po zimě dostatečně nasáklá po tání sněhu. Nerovnoměrně rozvržená doba zálivky má za následek zaschnutí klíčících semen.  

Přehled odrůd petržele kořenové
Název odrůdyTypPoužití
'Alba'polopozdníkonzum i skladování
'Atika'ranýpřímý konzum
'Konika'středně ranýkonzum i skladování včetně natě
'Hanácká'polopozdníkonzum i skladování
'Jadran'středně ranýkonzum i skladování
'Olomoucká dlouhá'pozdníkonzum i skladování
'Orbis'polopozdníkonzum i skladování
'Osborne'polopozdnídlouhodobé skladování

Půda, určená pro pěstování petržele, musí být hluboce zpracovaná, nejlépe řádně zrytá a důkladně zkypřená pomocí železných hrábí nebo rotavátoru. Kamenité půdy nejsou pro pěstování vhodné, kořen se vlivem překážek v nich rozvětví a nemá správný tvar.  

Zahradní rostliny | Užitková zahrada | Zelenina | Ochrana a péče | Zahrádkářův diář | Užitečná zahrada | Úroda | Zemina

Jak uskladnit kořenovou zeleninu

Záhony pro petržel kořenovou nikdy nehnojte chlévským hnojem! Vysoký obsah dusíku způsobuje špatnou skladovatelnost. Použijte nadrobno posekanou trávu smíchanou s listím a ostatním zahradním odpadem.  

Po vzejití semen stále zajišťujte dostatek vláhy a vyjednoťte mladé rostlinky, aby se pak kořeny řádně vyvinuly. Po dobu růstu pěstební plochu udržujte kyprou a prostou plevelů. Vegetační doba je dlouhá přibližně šest měsíců a déle podle místních povětrnostních podmínek a použité odrůdy.  

Klepněte pro větší obrázek
Petržel vysejte blízko dveří do domu – pro čerstvou nať si při vaření často odskočíte    

Po vyrytí kořenů z půdy je řádně očistěte a uložte na suché a chladné místo. Vhodné jsou normalizované zelinářské přepravky nebo uložení do písku. V dobrých podmínkách není problém, aby kořeny vydržely na skládce celou zimu až do jara bez poškození.  

Škůdci a nemoci  

Největší škody na petrželi působí vrtule celerová (Euleia heraclei), patřící mezi blanokřídlý hmyz. Larvy škodí tím, že v listech vykusují chodbičky. Postižené listy následně zasychají a odumírají.  

Mezi další škůdce na listech petržele patří mšice mrkvová (Psila rosae) a sviluška chmelová (Tetranychus urticae). Všechny tyto škůdce zničíte pomocí dostupných insekticidních přípravků, jako jsou Decis nebo Pirimor.  

Kořeny petržele bývají občas napadány háďátky (Meloidogyne). Jsou to drobné hlístice, které svou činností působí deformace a větvení kořenů. Boj proti nim je však velmi jednoduchý – okolo zeleninových záhonů vysejte afrikány (rod Tagetes), které háďátka usmrcují svými šťávami.  

Klepněte pro větší obrázek
Výnos je značně ovlivněn správnou technikou pěstování; foto: Peter Gajdoštin, SEMO  

Vlhké a teplé počasí přispívá ke vzniku septoriové skvrnitosti listů, způsobené houbami Septoria petroselini. Mnohem horší situace ale nastává, pokud se na rostlinách objeví padlí petržele. Tuto zákeřnou chorobu působí houba Erysiphe heraclei a obrana je jediná – napadený porost se musí co nejrychleji spálit nebo zakopat hluboko do země.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Krok za krokem: Vyrobte si netradiční velikonoční dekoraci

Krok za krokem: Vyrobte si netradiční velikon…

Chcete přivolat jaro a vnést domů velikonoční atmosféru? Pak se pusťte do výroby těchto roztomilých zajíčků z bambulek. A zapojte do toho i děti. Přinášíme vám podrobný návod, jak na to.

18.  3.  2017 |
Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, aby byla zase jako nová

Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, a…

Připečené a na uhel spálené zbytky jídla, na stěnách i dvířkách usazená mastnota. Se špinavou troubou čas od času bojuje každý z nás. A stojí nás to spoustu úsilí, času i peněz za speciální čisticí prostředky. Jde to ale i jinak. Vše potřebné navíc najdete doma ve spíži. Prozradíme vám osvědčené triky, jak špinavou troubu vyčistit i bez použití agresivních čističů plných chemie.

24.  3.  2017 |
Stromanthe - pokojový stromek ideální do koupelny

Stromanthe - pokojový stromek ideální do koup…

Pokud máte rádi vše, co zavání exotikou, Stromanthe vás určitě dostane. Roste v pralesech a šustot jejích listů na dlouhých stopkách patří k jeho typickým zvukům. Pěstovat ji ale můžete doma, bude jen vyžadovat hodně tepla a trochu víc péče.

19.  3.  2017 |
Kvetoucí skalka po celý rok: Čím ji osázet, aby kvetla a nedala moc práce

Kvetoucí skalka po celý rok: Čím ji osázet, a…

Pěkně založená skalka je jako diamant. Čím bude starší, tím více na zahradě vynikne. Poradíme vám, jak ji osázet, aby kvetla po celý rok, dala co nejméně práce a rostlinám se co nejlépe dařilo.

28.  3.  2017 |
Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Máte-li dobrou loňskou zkušenost s některou bylinkou, není důvod, proč ji nepěstovat letos znovu. I na malém záhonku můžete vysadit více druhů, a mít tak bylinkovou zahrádku třeba jen metr čtvereční velkou. A pokud žijete v bytě bez zahrady, zkuste bylinkami osázet truhlík. Budou vám k radosti v době květu i k užitku v kuchyni po celou sezonu. 

6.  2.  2017 |