7
Fotogalerie

Pět pokojových rostlin nenáročných na péči

Každý chce mít svoje obydlí co nejkrásnější. Tu pravou krásu v každém bytě či domě dotvářejí právě pokojové rostliny. Až je budete vybírat, dbejte na několik kritérií, jež rozhodnou o jejich správném růstu.

Nejdůležitějším kritériem při výběru pokojovek je celkové prosvětlení obydlí. Byt s okny orientovanými na východ je situován jako polostinný, tedy vhodný pro pěstování rostlin s malými nároky na sluneční světlo.

Pokojovky1.jpg
Správným výběrem rostlin získáte útulné obydlí

Opačná situace nastává, bydlíte-li v bytě s okny, jež jsou orientována na západní stranu. Takový byt je velmi prosvětlený a přes léto v něm při odpoledních vedrech působí přímé sluneční světlo.  

Většina pokojových rostlin přímé sluneční světlo nesnáší, ale najdou se i určité výjimky. Například citrusovitým přímé světlo vůbec neškodí – a při pravidelné a vydatné zálivce dokonce často kvetou.

Osvědčenou metodou při jejich pěstování je letnění rostlin na balkoně nebo v lodžii. Avšak abyste dosáhli úspěchu a ochutnali vlastní plody, musíte citrusovité vlastnoručně opylovat, tyto rostliny nejsou samosprašné.  

Pokojovky2.jpg
Bonsaje působí ve spojení s kameny velmi elegantně 

Polostín: ideální pro většinu pokojovek  

Stinnější polohy jsou pro dobré pěstování rostlin podmínkou. Sami uvidíte, jak se na těchto místech bude rostlinám dařit. Do takových podmínek umístěte například některý z dračinců (Dracaena). V současné době patří k nejoblíbenějším pokojovým rostlinám právě pro svoji nenáročnost a schopnost adaptace v každém koutě bytu.  

Zvláště oblíbenými jsou dračince ve formě falešné palmy (Dracaena marginata) nebo okrasného bambusu zvaného Lucky Bamboo (Dracaena sanderiana). Tento bambus navíc velmi snadno rozmnožíte (řízkováním). Ještě zbývá zmínit dračinec deremeský (Dracaena deremensis). Tuto odolnou rostlinu sám doma pěstuji a svým tvarem mi připomíná vršek ananasu.

 Pokojovky-2.jpg
Výběr vhodného umístění rostlin je klíčový  

Za zvláště zajímavou rostlinu do polostínu považuji sleziník (Asplenium nidus) s jeho sytě světle zelenými dlouhými listy. U této rostliny platí dvojnásob, že nesnáší přímé sluneční světlo. Pokud však dodržíte všechny pokyny pro pěstování, bude vám dělat jen radost.  

Nenáročnou volbu představuje epipremnum (Epipremnum aureum), popínavá a převislá liánovitá rostlina, pocházející ze Šalamounových ostrovů. Rostlina je velmi adaptabilní a rychle roste, opory se drží pomocí svých vzdušných kořenů.

Všechny liány mají velmi jednoduché rozmnožování pomocí řízků (řízkovanou část rostliny jednoduše ponoříte do vody a během čtyř týdnů máte rostlinu s kořeny).  

Pokojovky-3.jpg
Pokojovky by neměly chybět v kuchyni...  

Už několik let se do středu zájmu opět dostává tenura (Sanseviera), známá spíše pod názvem tchýnin jazyk. Její ozdobné listy často mají světlé skvrny nebo příčné pásky, mnohdy žlutě lemované.

Každý druh vypadá jinak a je jinak velký, takže nabízí široké uplatnění třeba i v jednom interiéru. Rostlina poroste i na stinném stanovišti, ale kresby na listech nebudou tak výrazné.

Snad vůbec nejméně náročnou rostlinou do bytu je lopatkovec (Spathiphyllum). Zvláště v bytech, které jsou orientovány na východní stranu, bohatě roste a také velmi často kvete. Aby byla rostlina stále v dobré kondici, je nutné, jakmile začne odkvétat, květenství odstranit. Pokud dodržíte tuto podmínku, můžete se těšit z nejedné krásné rostliny po celý rok.

   Pokojovky3.jpgPokojovky5.jpg
... ani v koupelně 

Správný květináč rostlinu ještě zkrášlí  

S rostlinami si rovnou při nákupu vyberte i květináče, nejlépe se mi osvědčily různobarevné kameninové. Jedině tak přesně a krásně sladíte barvy, nebo naopak vytvoříte působivý kontrast. V současné době se dá vybírat z nesčetného množství barev i druhů.

Pokojovky-4.jpg
V zeleni se vám bude výborně pracovat, rostliny působí svým uklidňujícím dojmem 

Rostlinu do květináče vkládejte i s původním, většinou plastovým obalem, ve kterém jste ji přinesli domů, ten kameninový poslouží jako miska, do níž odteče přebytečná voda ze zálivky.  

Důležité je, abyste si vybírali jen rostliny zdravé, to znamená se sytě zelenými listy a bez jakéhokoliv poškození nebo škůdce. Přejeme vám dobrou ruku a úspěchy při pěstování.

Doporučujeme

Články odjinud