vytisknout velikost písma Pět nejlepších receptů z cukety

Sklizeň cuket je v plném proudu. Tento kultivar, patřící k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo), prospívá našemu zdraví a stejně tak i linii těla. Cuketa totiž obsahuje velké množství minerálů a naopak minimum kalorií. Má protirakovinné účinky a příznivě ovlivňuje činnost srdce, střev i ledvin.Klepněte pro větší obrázek

Pokud si na této zelenině rádi pochutnáváte, rozšiřte seznam svých vyzkoušených pokrmů a pusťte se do přípravy slaných i sladkých dobrot podle osvědčených nejoblíbenějších receptů našich čtenářek.

Užitková zahrada | Zahradní rostliny | Zelenina | Ochrana a péče | Zahrádkářův diář | Výživa a hnojení

Chutnají vám cukety? Vypěstujte si je sami!

Cuketové lodě

  • cuketa
  • sůl
  • šunka, případně jiné maso
  • sýr
Klepněte pro větší obrázek
Do cuketových loděk můžete přidat i další suroviny, které máte rádi, například rajčata

Cuketu podélně rozkrojte a z obou polovin vydlabejte vnitřek. Vzniklé loďky zevnitř posolte, naplňte šunkou nebo masem (například mletým), navrch položte plátky sýra (výborná je niva či mozzarella) a dejte zapéct.

Žáby v díře

  • několik mladých nastrouhaných cuket
  • 120 g hladké mouky
  • 2 celá vejce
  • 300 ml mléka
  • česnek
  • olej
  • sůl
  • 6 párků, případně klobásky

Mouku, vejce a mléko smíchejte a připravte z nich těstíčko. Osolte je a nechte odstát. Přidejte do něj mladé neloupané cukety nastrouhané najemno. Pokud máte rádi česnek, může si jím těstíčko dochutit.

V zapékací misce na trošce oleje opečte kousky tenkých párků jako špalíčky, zalijte je těstíčkem a zapečte při sto osmdesáti stupních Celsia v troubě dorůžova, což trvá asi třicet minut. Po prvních patnácti minutách teplotu zmírněte, aby se pokrm propekl, ale nespálil.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud sklidíte cuketky mladé, neloupejte je. Zbytečně byste se připravili o dávku hořčíku a karotenů, které se ve slupce nacházejí

Cuketový koláč

  • 2 vejce
  • 2 plné lžíce oleje
  • 25 dkg cukru
  • 35 dkg strouhané cukety
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Všechny ingredience smíchejte dohromady. Vzniklé těsto nalijte na plech a povrch poklaďte ovocem, které budete mít právě k dispozici. Posypte je drobenkou a dejte péct.

Cuketová kolečka

  • cuketa
  • olivový olej
  • kelímek zakysané smetany
  • špetka soli
  • česnek
  • pažitka či zelená cibulka

Cuketu nakrájejte na kolečka, ta vyskládejte na pánev nebo na plech a velmi mírně pokapejte olivovým olejem. Upečte je dozlatova, vyskládejte na talíř a polijte zakysanou smetanou smíchanou s česnekem, solí a pažitkou či zelenou cibulkou.

Klepněte pro větší obrázek
Pochutnat si můžete i na cuketové specialitce, kterou připravíte během chvilky

Ti, kdo nemají dost času, jistě ocení, že tento vynikající pokrm se podává bez přílohy a jeho příprava je velmi rychlá. Možná je i obměna receptu: cuketová kolečka opečte, seskládejte na střídačku s mozzarelou nebo kozím sýrem a zapečte.

Cuketový nákyp

  • cuketa
  • 200 g tvrdého sýra
  • kelímek zakysané smetany
  • 5 vajec
  • čerstvá červená paprika
  • sůl
  • drcený kmín
  • pažitka
  • bazalka
  • olej na vymazání formy

Cuketu oloupejte – pokud je mladá, můžete tento krok vynechat. Jsou-li uvnitř plodu semínka, vydlabejte je. Cuketu i papriku pokrájejte na drobnější kousky, přidejte k nim nastrouhaný sýr, pokrájenou pažitku, sůl, kmín a vejce (pokud je cuketa menší, můžete dát vajec méně).

Směs dobře promíchejte, nalijte do zapékací mísy vytřené olejem, posypte bazalkou a nechte zapékat po dobu asi třiceti minut v troubě vytopené na sto sedmdesát stupňů Celsia.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. S pomocí v tento den natrhaných větviček, označovaných na památku panny a mučednice jako barborky, si svobodná dívka může předpovědět svatbu.

4.  12.  2016 |
Netradiční adventní kalendář vytvoříte z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář vytvoříte z váno…

K vánočním svátkům patří i specifická rostlinná výzdoba. K druhům, které zdobí domácnost právě v prosinci, se bezesporu řadí oblíbená poinsettie neboli vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima).

22.  11.  2016 |
Co dělat, aby vánoční kaktus kvetl včas a bohatě

Co dělat, aby vánoční kaktus kvetl včas a boh…

Vánoční kaktus patří k nejznámějším rostlinám, jež o svátcích zdobí svými květy naše domovy. Aby vykvetl včas, nepotřebuje na rozdíl od většiny ostatních druhů žádné komplikované rychlení.

17.  11.  2016 |
Fíkus: pěstování od A do Z

Fíkus: pěstování od A do Z

Pokojové fíkusy (rod Ficus) patří k oblíbeným pokojovým rostlinám hlavně proto, že mají minimální nároky na péči. Dekorativně působí jako solitéry i ve skupinách.

8.  8.  2016 |
Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí.

19.  9.  2016 |