vytisknout velikost písma Pět nejlepších receptů z cukety

Sklizeň cuket je v plném proudu. Tento kultivar, patřící k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo), prospívá našemu zdraví a stejně tak i linii těla. Cuketa totiž obsahuje velké množství minerálů a naopak minimum kalorií. Má protirakovinné účinky a příznivě ovlivňuje činnost srdce, střev i ledvin.Klepněte pro větší obrázek

Pokud si na této zelenině rádi pochutnáváte, rozšiřte seznam svých vyzkoušených pokrmů a pusťte se do přípravy slaných i sladkých dobrot podle osvědčených nejoblíbenějších receptů našich čtenářek.

Zelenina | Užitková zahrada | Zahradní rostliny | Výživa a hnojení | Zahrádkářův diář | Ochrana a péče

Chutnají vám cukety? Vypěstujte si je sami!

Cuketové lodě

  • cuketa
  • sůl
  • šunka, případně jiné maso
  • sýr
Klepněte pro větší obrázek
Do cuketových loděk můžete přidat i další suroviny, které máte rádi, například rajčata

Cuketu podélně rozkrojte a z obou polovin vydlabejte vnitřek. Vzniklé loďky zevnitř posolte, naplňte šunkou nebo masem (například mletým), navrch položte plátky sýra (výborná je niva či mozzarella) a dejte zapéct.

Žáby v díře

  • několik mladých nastrouhaných cuket
  • 120 g hladké mouky
  • 2 celá vejce
  • 300 ml mléka
  • česnek
  • olej
  • sůl
  • 6 párků, případně klobásky

Mouku, vejce a mléko smíchejte a připravte z nich těstíčko. Osolte je a nechte odstát. Přidejte do něj mladé neloupané cukety nastrouhané najemno. Pokud máte rádi česnek, může si jím těstíčko dochutit.

V zapékací misce na trošce oleje opečte kousky tenkých párků jako špalíčky, zalijte je těstíčkem a zapečte při sto osmdesáti stupních Celsia v troubě dorůžova, což trvá asi třicet minut. Po prvních patnácti minutách teplotu zmírněte, aby se pokrm propekl, ale nespálil.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud sklidíte cuketky mladé, neloupejte je. Zbytečně byste se připravili o dávku hořčíku a karotenů, které se ve slupce nacházejí

Cuketový koláč

  • 2 vejce
  • 2 plné lžíce oleje
  • 25 dkg cukru
  • 35 dkg strouhané cukety
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Všechny ingredience smíchejte dohromady. Vzniklé těsto nalijte na plech a povrch poklaďte ovocem, které budete mít právě k dispozici. Posypte je drobenkou a dejte péct.

Cuketová kolečka

  • cuketa
  • olivový olej
  • kelímek zakysané smetany
  • špetka soli
  • česnek
  • pažitka či zelená cibulka

Cuketu nakrájejte na kolečka, ta vyskládejte na pánev nebo na plech a velmi mírně pokapejte olivovým olejem. Upečte je dozlatova, vyskládejte na talíř a polijte zakysanou smetanou smíchanou s česnekem, solí a pažitkou či zelenou cibulkou.

Klepněte pro větší obrázek
Pochutnat si můžete i na cuketové specialitce, kterou připravíte během chvilky

Ti, kdo nemají dost času, jistě ocení, že tento vynikající pokrm se podává bez přílohy a jeho příprava je velmi rychlá. Možná je i obměna receptu: cuketová kolečka opečte, seskládejte na střídačku s mozzarelou nebo kozím sýrem a zapečte.

Cuketový nákyp

  • cuketa
  • 200 g tvrdého sýra
  • kelímek zakysané smetany
  • 5 vajec
  • čerstvá červená paprika
  • sůl
  • drcený kmín
  • pažitka
  • bazalka
  • olej na vymazání formy

Cuketu oloupejte – pokud je mladá, můžete tento krok vynechat. Jsou-li uvnitř plodu semínka, vydlabejte je. Cuketu i papriku pokrájejte na drobnější kousky, přidejte k nim nastrouhaný sýr, pokrájenou pažitku, sůl, kmín a vejce (pokud je cuketa menší, můžete dát vajec méně).

Směs dobře promíchejte, nalijte do zapékací mísy vytřené olejem, posypte bazalkou a nechte zapékat po dobu asi třiceti minut v troubě vytopené na sto sedmdesát stupňů Celsia.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak naplánovat založení nové zahrady

Jak naplánovat založení nové zahrady

Aby návrh zahrady skutečně respektoval potřeby všech členů rodiny a jejich různé zájmy, je dobré se nad ním důkladně zamyslet. Má být víceúčelovým prostorem, lahodit oku a vyžadovat co nejméně péče.

17.  1.  2017 |
Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pě…

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

9.  12.  2016 |