Pěstování kapusty nemusí být problematické, ale je třeba vědět, co potřebuje a před čím ji chránit. Pak vás tato u nás běžná košťálovina vyznačující se velkou odolností vůči mrazu potěší na talíři i v těle.
S čím začít
Důležité je vědět, že nároky na pěstování se liší u raných a pozdních odrůd. Pozdním odrůdám vyhovují středně těžké půdy s dostatečným obsahem vápníku, odrůdy pro polní pěstování a studené rychlení chtějí lehčí, hlinitopísčitou, záhřevnou půdu.
Výsadba: na řadě jsou pozdní odrůdy
Podle druhu odrůdy se pusťte do výsevu semene a následné výsadby. Sadba se předpěstovává v teplém pařeništi nebo ve skleníku. Právě nyní, v květnu, se vysazují pozdní odrůdy, které budete sklízet od září do ledna. Do konce května provádějte výsadbu ve sponu 50 x 40 centimetrů.
Na sáčku se semeny najdete základní informace týkající se pěstování; foto: www.seva-seed.cz
Růžičková kapusta roste pomalu, proto se v několika prvních měsících výborně hodí pro výsev meziřádků některé rychle rostoucí zeleniny jako salát či špenát. Vzdálenost přirychlovaných rostlin je 30 x 40 centimetrů.
Polorané a pozdní odrůdy vysazujeme na 50 x 50 až 50 x 60 centimetrů. Hlávková kapusta roste nejlépe při teplotách patnáct až dvacet stupňů Celsia. Vzdálenost mezi rostlinami může do jisté míry ovlivnit velikost hlávek, při řidším sponu jsou hlávky větší.
Koncem srpna vyřízněte růžičkové kapustě termální výhon, aby se růžičky lépe vyvíjely; foto: www.seva-seed.cz
K dobře přezimujícím hybridním odrůdám patří 'Wiroza', 'Tarvoy', 'Alaska', z nehybridních odrůd například 'Langendijská', která je značně odolná proti předčasnému praskání a dobře snáší podzimní mrazy. Naopak od konce května již můžete sklízet nejranější odrůdy kapusty hlávkové a také ozimé odrůdy kapusty z podzimní výsadby.
Přihnojení prospěje
Kapusta je velmi náročná na hnojení a dostatečné zalévání, hlavně koncem léta. Kapusta kadeřavá vyžaduje živnou, vyhnojenou půdu a dostatečnou vláhu, přihnojuje se vícesložkovými hnojivy.
U růžičkové kapusty se hnojí nedlouho před výsadbou. Nepoužívejte k tomu ale čerstvý hnůj, protože by podporoval tvorbu lehkých a neuzavřených růžiček místo růžiček pevných.
Aby úrodu nezhatil škůdce
Kapustu může napadnout nádorovka kapustová. Její přítomnost lze rozpoznat podle nádorů různého tvaru a velikosti, které se objevují na kořenech rostlin a mají za následek, že kapusty zakrňují. K důležité ochraně patří vápnění pozemků, použití dusíkatého vápna, likvidování postižených rostlin a dezinfikování zeminy.
Můra kapustová zanechává na listech otvory nepravidelného tvaru, listy jsou znečištěné černým trusem. Housenky někdy ožírají listy tak, že z nich zůstávají jen silnější žebra, anebo se prožírají dovnitř hlávek. Poškozená zelenina zahnívá. Ochranu provádějte syntetickými insekticidy nebo přípravky na bázi 'Bacillus thuringiensis' v době maximálního líhnutí housenek z vajíček.
Naučte děti jíst kapustu, prospějete jejich zdraví
Proč pěstovat kapustu aneb Kapustové desatero
- kapusta snižuje hladinu cholesterolu, dobře působí na zažívání, cévy, imunitní systém a dobře pročistí organismus
- obsahuje vitamin C, a to několikrát více než citrusové plody
- kapustu vařte nejprve v nezakrytém hrnci, aby unikly čpavé látky
- nelze ji jako zelí nakládat, ale můžete si ji krátce předvařit a zmrazit
- kapusta obsahuje hodně vitaminů a stopových prvků, je zdrojem kyseliny listové a vlákniny
- chuť růžiček se zlepší, jestliže je přešel mráz
Popel ze dřeva jako forma přihnojení zajistí růžičkám kapusty pevnost
- pokud chcete vypít skutečnou výživnou bombu, smíchejte čerstvou šťávu z kapusty s jablečnou šťávou v poměru jedna ku dvěma; chuť vás překvapí, protože vám připomene jahody či kiwi
- kadeřávek vás ochrání před nachlazením a pomůže v boji s chřipkou
- kapusta je lépe stravitelná než zelí
- při bolesti páteře vyzkoušejte osvědčené noční obklady z potlučených kapustových listů
Kapustu můžete využít v kuchyni studené i teplé. Pro inspiraci přidávám tři recepty, podle nichž vytvoříte chutné pokrmy.
Slyšeli jste už o kombinování určitých zeleninových druhů? Kapustu mají před bělásky chránit rajčata, vyzkoušejte to!
Kapustové karbanátky
1 středně velká kapusta
sůl
20 gramů másla
150 gramů housky
1/16 litru mléka
2 vejce
4 zrnka tlučeného pepře
60 gramů vařeného uzeného masa
30 gramů cibule
150 gramů strouhanky dovnitř
2 vejce a strouhanka na obalení,
tuk na smažení
Kapustu zbavte zvadlých listů, spařte ji a pak vložte do čisté a vařící osolené vody. Uvařte doměkka a dejte na síto dobře okapat. Potom kapustu jemně usekejte nebo umelte na masovém strojku. V míse si umíchejte máslo se solí, přidejte vejce, v mléce namočenou a prolisovanou housku, tlučený pepř, jemně usekanou nebo usmaženou cibulku.
Dále umleté vařené uzené maso a tolik strouhané housky, aby těsto bylo husté jako na masové karbanátky. Vytvarované karbanátky obalujte v bílcích nebo rozšlehaném vejci a ve strouhance. Usmažte je na pánvi nebo ve fritovacím hrnci do růžova. Ke karbanátkům podávejte různé saláty a bramborovou kaši.
Kapusta snižuje hladinu cholesterolu
Růžičková kapusta se salámem
700 gramů růžičkové kapusty
3 lžíce oleje
sůl
150 gramů šunkového salámu
mletý pepř
muškátový květ
Kapustu osmahněte na troše oleje, podlijte trochou vody, osolte, okořeňte a duste doměkka. Salám nakrájejte na nudličky, osmahněte na zbylém oleji a smíchejte s kapustičkami.
Tvarohové krokety s kapustou
30 g měkkého tvarohu
hrst dušené kapusty
50 gramů strouhaného sýra
2 vejce
70 gramů mouky
špetka muškátového oříšku
sůl
Prolisujte tvaroh. Poduste kapustu, vymačkejte z ní vodu a nadrobno ji nakrájejte. Z obou přísad vypracujte těsto. Z něj udělejte kuličky a zlehka je omoučněte. Nechejte je ve vroucí vodě krátce povařit. Tvarohové krokety podávejte jako přílohu k masu se šťávou nebo omáčkou.