5
Fotogalerie

Pěstujeme kapustu

Pěstování kapusty nemusí být problematické, ale je třeba vědět, co potřebuje a před čím ji chránit. Pak vás tato u nás běžná košťálovina vyznačující se velkou odolností vůči mrazu potěší na talíři i v těle.

S čím začít

Důležité je vědět, že nároky na pěstování se liší u raných a pozdních odrůd. Pozdním odrůdám vyhovují středně těžké půdy s dostatečným obsahem vápníku, odrůdy pro polní pěstování a studené rychlení chtějí lehčí, hlinitopísčitou, záhřevnou půdu.

Výsadba: na řadě jsou pozdní odrůdy

Podle druhu odrůdy se pusťte do výsevu semene a následné výsadby. Sadba se předpěstovává v teplém pařeništi nebo ve skleníku. Právě nyní, v květnu, se vysazují pozdní odrůdy, které budete sklízet od září do ledna. Do konce května provádějte výsadbu ve sponu 50 x 40 centimetrů.

kapusta hlávková.jpg
Na sáčku se semeny najdete základní informace týkající se pěstování; foto: www.seva-seed.cz

Růžičková kapusta roste pomalu, proto se v několika prvních měsících výborně hodí pro výsev meziřádků některé rychle rostoucí zeleniny jako salát či špenát. Vzdálenost přirychlovaných rostlin je 30 x 40 centimetrů.

Polorané a pozdní odrůdy vysazujeme na 50 x 50 až 50 x 60 centimetrů. Hlávková kapusta roste nejlépe při teplotách patnáct až dvacet stupňů Celsia. Vzdálenost mezi rostlinami může do jisté míry ovlivnit velikost hlávek, při řidším sponu jsou hlávky větší.

kapusta růžičková - semena.jpg
Koncem srpna vyřízněte růžičkové kapustě termální výhon, aby se růžičky lépe vyvíjely; foto: www.seva-seed.cz

K dobře přezimujícím hybridním odrůdám patří 'Wiroza', 'Tarvoy', 'Alaska', z nehybridních odrůd například 'Langendijská', která je značně odolná proti předčasnému praskání a dobře snáší podzimní mrazy. Naopak od konce května již můžete sklízet nejranější odrůdy kapusty hlávkové a také ozimé odrůdy kapusty z podzimní výsadby. 

Přihnojení prospěje

Kapusta je velmi náročná na hnojení a dostatečné zalévání, hlavně koncem léta. Kapusta kadeřavá vyžaduje živnou, vyhnojenou půdu a dostatečnou vláhu, přihnojuje se vícesložkovými hnojivy.

U růžičkové kapusty se hnojí nedlouho před výsadbou. Nepoužívejte k tomu ale čerstvý hnůj, protože by podporoval tvorbu lehkých a neuzavřených růžiček místo růžiček pevných.  

Aby úrodu nezhatil škůdce

Kapustu může napadnout nádorovka kapustová. Její přítomnost lze rozpoznat podle nádorů různého tvaru a velikosti, které se objevují na kořenech rostlin a mají za následek, že kapusty zakrňují. K důležité ochraně patří vápnění pozemků, použití dusíkatého vápna, likvidování postižených rostlin a dezinfikování zeminy.

Můra kapustová zanechává na listech otvory nepravidelného tvaru, listy jsou znečištěné černým trusem. Housenky někdy ožírají listy tak, že z nich zůstávají jen silnější žebra, anebo se prožírají dovnitř hlávek. Poškozená zelenina zahnívá. Ochranu provádějte syntetickými insekticidy nebo přípravky na bázi 'Bacillus thuringiensis' v době maximálního líhnutí housenek z vajíček.  

kapusta 2.jpg
Naučte děti jíst kapustu, prospějete jejich zdraví

Proč pěstovat kapustu aneb Kapustové desatero  

  • kapusta snižuje hladinu cholesterolu, dobře působí na zažívání, cévy, imunitní systém a dobře pročistí organismus
  • obsahuje vitamin C, a to několikrát více než citrusové plody
  • kapustu vařte nejprve v nezakrytém hrnci, aby unikly čpavé látky
  • nelze ji jako zelí nakládat, ale můžete si ji krátce předvařit a zmrazit
  • kapusta obsahuje hodně vitaminů a stopových prvků, je zdrojem kyseliny listové a vlákniny
  • chuť růžiček se zlepší, jestliže je přešel mráz

kapusta růžičková.jpg
Popel ze dřeva jako forma přihnojení zajistí růžičkám kapusty pevnost

  • pokud chcete vypít skutečnou výživnou bombu, smíchejte čerstvou šťávu z kapusty s jablečnou šťávou v poměru jedna ku dvěma; chuť vás překvapí, protože vám připomene jahody či kiwi
  • kadeřávek vás ochrání před nachlazením a pomůže v boji s chřipkou
  • kapusta je lépe stravitelná než zelí
  • při bolesti páteře vyzkoušejte osvědčené noční obklady z potlučených kapustových listů

Kapustu můžete využít v kuchyni studené i teplé. Pro inspiraci přidávám tři recepty, podle nichž vytvoříte chutné pokrmy.  

kapusta růžičková - semena (2).jpg
Slyšeli jste už o kombinování určitých zeleninových druhů? Kapustu mají před bělásky chránit rajčata, vyzkoušejte to! 

Kapustové karbanátky

1 středně velká kapusta

sůl

20 gramů másla

150 gramů housky

1/16 litru mléka

2 vejce

4 zrnka tlučeného pepře

60 gramů vařeného uzeného masa

30 gramů cibule

150 gramů strouhanky dovnitř

2 vejce a strouhanka na obalení,

tuk na smažení  

Kapustu zbavte zvadlých listů, spařte ji a pak vložte do čisté a vařící osolené vody. Uvařte doměkka a dejte na síto dobře okapat. Potom kapustu jemně usekejte nebo umelte na masovém strojku. V míse si umíchejte máslo se solí, přidejte vejce, v mléce namočenou a prolisovanou housku, tlučený pepř, jemně usekanou nebo usmaženou cibulku.

Dále umleté vařené uzené maso a tolik strouhané housky, aby těsto bylo husté jako na masové karbanátky. Vytvarované karbanátky obalujte v bílcích nebo rozšlehaném vejci a ve strouhance. Usmažte je na pánvi nebo ve fritovacím hrnci do růžova. Ke karbanátkům podávejte různé saláty a bramborovou kaši.  

kapusta.jpg
Kapusta snižuje hladinu cholesterolu 

Růžičková kapusta se salámem  

700 gramů růžičkové kapusty

3 lžíce oleje

sůl

150 gramů šunkového salámu

mletý pepř

muškátový květ

Kapustu osmahněte na troše oleje, podlijte trochou vody, osolte, okořeňte a duste doměkka. Salám nakrájejte na nudličky, osmahněte na zbylém oleji a smíchejte s kapustičkami.  

Tvarohové krokety s kapustou  

30 g měkkého tvarohu

hrst dušené kapusty

50 gramů strouhaného sýra

2 vejce

70 gramů mouky

špetka muškátového oříšku

sůl  

Prolisujte tvaroh. Poduste kapustu, vymačkejte z ní vodu a nadrobno ji nakrájejte. Z obou přísad vypracujte těsto. Z něj udělejte kuličky a zlehka je omoučněte. Nechejte je ve vroucí vodě krátce povařit. Tvarohové krokety podávejte jako přílohu k masu se šťávou nebo omáčkou.

Doporučujeme

Články odjinud