vytisknout velikost písma Pěstujeme kapustu

Pěstování kapusty nemusí být problematické, ale je třeba vědět, co potřebuje a před čím ji chránit. Pak vás tato u nás běžná košťálovina vyznačující se velkou odolností vůči mrazu potěší na talíři i v těle.

S čím začít

Důležité je vědět, že nároky na pěstování se liší u raných a pozdních odrůd. Pozdním odrůdám vyhovují středně těžké půdy s dostatečným obsahem vápníku, odrůdy pro polní pěstování a studené rychlení chtějí lehčí, hlinitopísčitou, záhřevnou půdu.

Zelenina | Užitková zahrada | Pěstování | Užitečná zahrada | Ochrana a péče | Zahrádkářův diář | Zvířata

Do poloviny června vysejte kadeřávek (kapustu kadeřavou) 

Výsadba: na řadě jsou pozdní odrůdy

Podle druhu odrůdy se pusťte do výsevu semene a následné výsadby. Sadba se předpěstovává v teplém pařeništi nebo ve skleníku. Právě nyní, v květnu, se vysazují pozdní odrůdy, které budete sklízet od září do ledna. Do konce května provádějte výsadbu ve sponu 50 x 40 centimetrů.

Klepněte pro větší obrázek
Na sáčku se semeny najdete základní informace týkající se pěstování; foto: www.seva-seed.cz

Růžičková kapusta roste pomalu, proto se v několika prvních měsících výborně hodí pro výsev meziřádků některé rychle rostoucí zeleniny jako salát či špenát. Vzdálenost přirychlovaných rostlin je 30 x 40 centimetrů.

Zelenina | Užitková zahrada | Užitečná zahrada | Zajímavosti | Úroda

Zelenina je plná vitaminů. Jak na ni nalákat děti?

Polorané a pozdní odrůdy vysazujeme na 50 x 50 až 50 x 60 centimetrů. Hlávková kapusta roste nejlépe při teplotách patnáct až dvacet stupňů Celsia. Vzdálenost mezi rostlinami může do jisté míry ovlivnit velikost hlávek, při řidším sponu jsou hlávky větší.

Klepněte pro větší obrázek
Koncem srpna vyřízněte růžičkové kapustě termální výhon, aby se růžičky lépe vyvíjely; foto: www.seva-seed.cz

K dobře přezimujícím hybridním odrůdám patří 'Wiroza', 'Tarvoy', 'Alaska', z nehybridních odrůd například 'Langendijská', která je značně odolná proti předčasnému praskání a dobře snáší podzimní mrazy. Naopak od konce května již můžete sklízet nejranější odrůdy kapusty hlávkové a také ozimé odrůdy kapusty z podzimní výsadby. 

Přihnojení prospěje

Kapusta je velmi náročná na hnojení a dostatečné zalévání, hlavně koncem léta. Kapusta kadeřavá vyžaduje živnou, vyhnojenou půdu a dostatečnou vláhu, přihnojuje se vícesložkovými hnojivy.

U růžičkové kapusty se hnojí nedlouho před výsadbou. Nepoužívejte k tomu ale čerstvý hnůj, protože by podporoval tvorbu lehkých a neuzavřených růžiček místo růžiček pevných.  

Aby úrodu nezhatil škůdce

Kapustu může napadnout nádorovka kapustová. Její přítomnost lze rozpoznat podle nádorů různého tvaru a velikosti, které se objevují na kořenech rostlin a mají za následek, že kapusty zakrňují. K důležité ochraně patří vápnění pozemků, použití dusíkatého vápna, likvidování postižených rostlin a dezinfikování zeminy.

Můra kapustová zanechává na listech otvory nepravidelného tvaru, listy jsou znečištěné černým trusem. Housenky někdy ožírají listy tak, že z nich zůstávají jen silnější žebra, anebo se prožírají dovnitř hlávek. Poškozená zelenina zahnívá. Ochranu provádějte syntetickými insekticidy nebo přípravky na bázi 'Bacillus thuringiensis' v době maximálního líhnutí housenek z vajíček.  

Klepněte pro větší obrázek
Naučte děti jíst kapustu, prospějete jejich zdraví

Proč pěstovat kapustu aneb Kapustové desatero  

  • kapusta snižuje hladinu cholesterolu, dobře působí na zažívání, cévy, imunitní systém a dobře pročistí organismus
  • obsahuje vitamin C, a to několikrát více než citrusové plody
  • kapustu vařte nejprve v nezakrytém hrnci, aby unikly čpavé látky
  • nelze ji jako zelí nakládat, ale můžete si ji krátce předvařit a zmrazit
  • kapusta obsahuje hodně vitaminů a stopových prvků, je zdrojem kyseliny listové a vlákniny
  • chuť růžiček se zlepší, jestliže je přešel mráz

Klepněte pro větší obrázek
Popel ze dřeva jako forma přihnojení zajistí růžičkám kapusty pevnost

  • pokud chcete vypít skutečnou výživnou bombu, smíchejte čerstvou šťávu z kapusty s jablečnou šťávou v poměru jedna ku dvěma; chuť vás překvapí, protože vám připomene jahody či kiwi
  • kadeřávek vás ochrání před nachlazením a pomůže v boji s chřipkou
  • kapusta je lépe stravitelná než zelí
  • při bolesti páteře vyzkoušejte osvědčené noční obklady z potlučených kapustových listů

Kapustu můžete využít v kuchyni studené i teplé. Pro inspiraci přidávám tři recepty, podle nichž vytvoříte chutné pokrmy.  

Klepněte pro větší obrázek
Slyšeli jste už o kombinování určitých zeleninových druhů? Kapustu mají před bělásky chránit rajčata, vyzkoušejte to! 

Kapustové karbanátky

1 středně velká kapusta

sůl

20 gramů másla

150 gramů housky

1/16 litru mléka

2 vejce

4 zrnka tlučeného pepře

60 gramů vařeného uzeného masa

30 gramů cibule

150 gramů strouhanky dovnitř

2 vejce a strouhanka na obalení,

tuk na smažení  

Kapustu zbavte zvadlých listů, spařte ji a pak vložte do čisté a vařící osolené vody. Uvařte doměkka a dejte na síto dobře okapat. Potom kapustu jemně usekejte nebo umelte na masovém strojku. V míse si umíchejte máslo se solí, přidejte vejce, v mléce namočenou a prolisovanou housku, tlučený pepř, jemně usekanou nebo usmaženou cibulku.

Dále umleté vařené uzené maso a tolik strouhané housky, aby těsto bylo husté jako na masové karbanátky. Vytvarované karbanátky obalujte v bílcích nebo rozšlehaném vejci a ve strouhance. Usmažte je na pánvi nebo ve fritovacím hrnci do růžova. Ke karbanátkům podávejte různé saláty a bramborovou kaši.  

Klepněte pro větší obrázek
Kapusta snižuje hladinu cholesterolu 

Růžičková kapusta se salámem  

700 gramů růžičkové kapusty

3 lžíce oleje

sůl

150 gramů šunkového salámu

mletý pepř

muškátový květ

Kapustu osmahněte na troše oleje, podlijte trochou vody, osolte, okořeňte a duste doměkka. Salám nakrájejte na nudličky, osmahněte na zbylém oleji a smíchejte s kapustičkami.  

Tvarohové krokety s kapustou  

30 g měkkého tvarohu

hrst dušené kapusty

50 gramů strouhaného sýra

2 vejce

70 gramů mouky

špetka muškátového oříšku

sůl  

Prolisujte tvaroh. Poduste kapustu, vymačkejte z ní vodu a nadrobno ji nakrájejte. Z obou přísad vypracujte těsto. Z něj udělejte kuličky a zlehka je omoučněte. Nechejte je ve vroucí vodě krátce povařit. Tvarohové krokety podávejte jako přílohu k masu se šťávou nebo omáčkou.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Máte-li dobrou loňskou zkušenost s některou bylinkou, není důvod, proč ji nepěstovat letos znovu. I na malém záhonku můžete vysadit více druhů, a mít tak bylinkovou zahrádku třeba jen metr čtvereční velkou. A pokud žijete v bytě bez zahrady, zkuste bylinkami osázet truhlík. Budou vám k radosti v době květu i k užitku v kuchyni po celou sezonu. 

6.  2.  2017 |
Co s ruličkami od toaleťáku? Vyrobte si květinový věnec

Co s ruličkami od toaleťáku? Vyrobte si květi…

Přemýšlíte, jak o víkendu na chvilku zabavit děti? Pusťte se s nimi do výroby netradiční jarní dekorace z prázdných ruliček od toaletního papíru. Květinový věnec zvládnete i s těmi nejmenšími.

18.  2.  2017 |
Jak si vypěstovat papriky? Semínka zasijte už teď

Jak si vypěstovat papriky? Semínka zasijte už…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, je právě teď v únoru nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Poradíme vám, jak si vlastní sazeničky vypěstovat ze semínek.

10.  2.  2017 |
Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslouží pozornost

Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslo…

Kdysi patřila k běžné květinové výzdobě oken městských činžáků, venkovských stavení a nechyběla ani v kancelářích. Většinou se o ni nikdo moc nestaral, a přece rostla jako z vody. Inu, voděnka.

19.  2.  2017 |
Plíseň v bytě - jak se jí zbavit a proč je nebezpečná

Plíseň v bytě - jak se jí zbavit a proč je ne…

Plísně jsou mimořádně odolné a pokud se jich nezbavíte včas, zničí vám zařízení i zdraví. Přitom to začne tak nenápadně. Z páry, která se hromadí v bytě z vaření, praní či ze sprchování a která se nemá kam odpařit. Jak s ní co nejúčinněji zatočit?

9.  2.  2017 |