5
Fotogalerie

Pěstování orchidejí: přirozené žloutnutí starších listů nevadí

Řadíte se mezi začínající pěstitele orchidejí? Nevíte si rady s pěstováním některého z běžných druhů? Zdá se vám, že vaše orchidej chřadne či málo kvete? Projděte si jednotlivé díly naší Orchidejové poradny: ve většině případů jsme ten samý problém, který trápí i vaši rostlinu, už řešili a tazateli poradili nejvhodnější řešení.

Co může způsobit vadu na listu 

Mohl vadu způsobit pokles teploty v místnosti začátkem zimy (16–17 stupňů)? Vada v pletivu listu je stále stejná a nerozšiřuje se, proto jsem ho dosud neodstranila. Jinak se rostlině daří dobře, začíná mít nové kořeny. Chystám se ji přesadit do nového substrátu a umístit do středu květináče, protože je moc u kraje.

rady_11_2.JPG
Foto: Kateřina Košínová

Odpověď: Vaše rostlina je na první pohled velmi pěkná, silná a zdravá. Poškozený list je zřetelně menší než listy sousední a podle popisu se jedná o první list, který vyrostl po zakoupení rostliny. Velikost i poškození tedy mohou být následkem strádání, jímž rostlina prošla na cestě k zákazníkovi.

Zmenšeným růstem či propadem pletiv orchidej obvykle reaguje na nedostatek živin či světla, podobnou reakci ale vzácně může vyvolat i vystavení extrémně nízkým teplotám. 16 stupňů je pro Phalaenopsis opravdu málo. Optimální teplota pro teplomilné orchideje se pohybuje okolo 20 stupňů Celsia celoročně.

rady_11_3.JPG
Foto: Kateřina Košínová

Vada na listu ale může být způsobena i mechanickým poškozením (smáčknutím) zárodku listu ještě před viditelným začátkem růstu. Poslední, nový list je již zdravý a v plné velikosti – orchidej je zřetelně vitální a žádného zákroku není třeba. Přesazení rostlině jistě prospěje.

Průměrý Phalaenopsis má tři páry listů

Lada Sadílková: Dostala jsem letos v zimě na starost orchidej od člověka, který odjel na dlouhodobý pobyt do zahraničí. Nijak zvláštně se o ni nestaral. Byla na jižním okně na parapetu, měla dostatek světla a tepla. Zaléval ji nárazově, vždy trochu přímo do květináče. Přebytečnou okapanou vodu nechával na dně květináče.

Orchidej nebyla ničím přihnojovaná, nikdy ji nerosil. Na začátku roku začala pomalu rozkvétat, zároveň jí však začaly žloutnout listy a na okrajích se objevovaly hnědé zaschlé skvrny, jednu dobu zespodu i lepivé kapky, žádný škůdce však okem patrný nebyl.  

rady_11_4.jpg
Foto: Lada Sadílková

Nyní orchidej kvete již třetí měsíc, má mnoho květů, které zatím neodkvétají ani neodpadávají. Hledala jsem řešení, nejčastěji jsem se dočetla, že rostlina je nejspíše přelitá a žluté listy opadají samy a narostou nové. Listy mé rostliny jsou však velmi tuhé a pevné. Ani zažloutlé, poškozené listy s hnědými skvrnami opadávat v současné době nebudou.

Rostlina nebyla nikdy přesazovaná, je celá vyboulená do strany, květináč je jí malý, bohužel ji ale nemohu přesadit do většího, protože od doby, co jsem ji dostala na starost, stále kvete. Zdá se mi, že má mnoho květů i listů a je jejich vyživováním velmi vyčerpaná.

Tento pocit mám především z toho, že vrchní listy orchideje jsou krásně sytě zelené a pevné, kdežto spodní jsou problémové (žloutnou, mají skvrny). Chtěla bych se také poradit, zda můžu nějak počet listů orchideje sama regulovat, když orchidej sama o sobě žádný list neshodí.  

rady_11_5.jpg
Foto: Lada Sadílková

Nejraději bych spodní poškozené listy sama odstranila, abych rostlince ulehčila, ale bojím se, aby ji takový zásah spíše nepoškodil. Byla bych moc ráda, kdybyste mi mohli poradit, jak o mou orchidej správně pečovat. Moc jsem si ji oblíbila pro sílu a chuť do života, nerada bych o ni přišla. 

Odpověď: Určitě vás potěším. Nemyslím, že by vaše rostlina jakkoli strádala. Při takto vysokém počtu listů je zcela přirozené, že ty nejstarší žloutnou, měknou a občas se na nich objeví zaschlá skvrnka. Je třeba si uvědomit, že průměrný dobře rostlý Phalaenopsis má zhruba tři páry zelených listů.

Ten váš jich má možná dvojnásobek. Je tedy normální, že jako projev přirozené výměny listů ty, jež jsou na orchideji nejdéle, stárnou. Rozhodně to ale neznamená, že byste je měla odstranit! Rostlina nevyživuje listy, naopak listy napomáhají rostlině ke kvalitnímu životu. Čím víc jich je, tím je systém stabilnější. Až přijde jejich čas, přirozeně samy opadnou.

rady_11_6.jpg
Foto: Lada Sadílková

Novější listy jsou zdravé, pevné a svěže zelené, rostlina je zjevně v pořádku. A jaké jsou rady pro další péči? Nejpozději po odkvětu orchidej přesaďte. (V akutním případě je možné přesadit i plně rozkvetlou rostlinu. Provedete-li zákrok šetrně, obvykle zůstane zcela bez negativních následků.)

Změňte způsob zalévání – ponechávání zálivkové vody v obalovém květináči může rostlinu zahubit! Pokuste se podpořit vitalitu vašeho Phalaenopsisu vhodným dodáním živin. O tom, jak správně přesazovat, zalévat či hnojit se dozvíte v článku Pěstování orchidejí: Phalaenopsis přesazujte bez obav.

Čtenářské příspěvky byly v případě potřeby redakčně upraveny.

Doporučujeme

Články odjinud