Květy se objevují v dubnu a na počátku května. Mohou se nakládat do cukru, z čehož vzniká pampeliškový med. Použití řepného cukru ale omezuje konzumaci tohoto medu. Účinné látky z pampelišky jsou vyváženy neblahými účinky sacharózy.

Květy se objevují v dubnu a na počátku května. Mohou se nakládat do cukru, z čehož vzniká pampeliškový med. Použití řepného cukru ale omezuje konzumaci tohoto medu. Účinné látky z pampelišky jsou vyváženy neblahými účinky sacharózy.

Pampeliška: Zatočí s revmatismem, vyčistí játra. Jak ji užívat?

Všimli jste si, že začínají kvést první pampelišky? Kdo je má na udržovaném trávníku a považuje je za plevel, dobře ví, jak je složité dostat je pryč. Není to ale zbytečné? Proč si naopak pampelišky nehýčkat? Pampeliška je poklad pro lidské zdraví. Seznamte se s možnostmi jejího využití při léčení různých neduhů a připravte si z ní chutný salát.

Pampeliška (Taraxacum officinale) může být velmi nepříjemný plevel. Špička kořene bývá hluboko, je křehká, lehce se přetrhne a to, co z ní v půdě zbude, opět vyraší. Na druhou stranu je to mocná léčitelka s širokým uplatněním.

Víte, jak připravit léčivý čaj z kořene pampelišky? Podívejte se na video:

Co pampeliška obsahuje

Pampeliška je často brána jako nežádoucí plevel, ale zasvěcení na ni pohlížejí jako na poklad. Tato rostlina dokáže léčit mnohé lidské nemoci. Věděli to už staří Řekové, kteří z ní připravovali lék na celou řadu neduhů. Pampeliškou například pročišťovali organismus. Pro léčebné kúry se jim hodily listy, a především kořen. Nedávnými chemickými rozbory v nich byla potvrzena přítomnost tříslovin, glykosidů, polycyklického alkoholu, silic, éterického oleje, ale také vitaminů, zejména A, B, C a D, vedle toho betakaroten a minerály vápník, draslík, křemík a železo.

Co z pampelišky se sbírá a ve kterou dobu?

Listy si můžete natrhat od jara do podzimu (s příchodem podzimu ale jejich chuťová kvalita klesá), kořen sbírejte v březnu nebo dubnu, ještě lépe v říjnu. Listy sušte v polostínu, kořen v sušičce či troubě do 40 °C nebo v polostínu. Nesmí plesnivět. Obě sušené drogy uchovávejte v uzavřených temných nádobách.

Nač se pampeliška používá? Kořen na játra, listy na močák a klouby

  • Podzemní část pampelišky se doporučuje v případech problémů s trávením. Tradiční asijská medicína hovoří o bylinné podpoře jaterní funkce. Pampeliška totiž napomáhá odstraňovat z organismu toxiny, které se v lidském těle dlouhodobě hromadí jako produkt metabolismu.
  • Výtažky z kořene rovněž podporují tok žluče z jater. Zejména při zpracování těžkých tučných jídel má žluč vliv na tvorbu enzymů, které pomáhají zpracovávat potravu.
  • To zdaleka není všechno. Že neslazený čaj, připravený z mladých listů pampelišky posiluje činnost ledvin a doporučuje se například při zánětu močových cest, ví snad každá správná kořenářka. Méně už je známo, že čaj z listů pomáhá nemocným s revmatickými problémy. Pitná kúra totiž zajistí vydatné prokrvení kloubního vaziva, podporuje látkovou výměnu a přispívá k celkovému zlepšení funkce organismu. Lidé postiženi revmatismem se při léčbě také shodují na podstatném omezení revmatických záchvatů.

Recept na pampeliškový salát

Listy pampelišky jsou velmi dobré, pokud se jedí společně s hlávkovým salátem. Dodají mu výraznou štiplavou příchuť. Do směsi je možné přidat ještě i další doplňky.

Nakrájíme a smícháme:

  • jednu středně velkou hlávku salátu,
  • 10 dkg mladších listů pampelišky,
  • stejné množství potočnice,
  • menší cibuli,
  • přidáme trochu olivového oleje.

Pampeliškový čaj k pročištění krve

K tzv. pročištění krve může posloužit pampeliškový čaj. Připravíme ho ze sušených listů a sušeného kořene. Smícháme je v poměru 1 : 1 a dvě čajové lžičky asi dvě minuty vaříme. Pak necháme do vychladnutí ustát. Dva šálky denně pijeme po dobu dvou měsíců.

Jaké jsou další důvody, proč si jít natrhat pampelišky? V kuchyni se dají použít třeba na výrobu pampeliškového medu, sirupu, smoothie, vína a dalších dobrot.

Upozornění

Pampelišku v jakékoli formě by bez porady s lékařem neměli užívat lidé s nemocnými ledvinami! Tím, že je bylina silně močopudná, by mohla vyvolat nežádoucí reakci.

Doporučujeme

Články odjinud