5
Fotogalerie

Ozdobné tvarování stromů a keřů

Původ ozdobného zastřihování rostlin spadá už do předkolumbovské doby. Ve městě Tenochtitlán žilo více než tři sta tisíc domorodců. Ti vytvářeli obrovské zahrady včetně různě tvarovaných stromů a keřů.

Ozdobným stříháním chceme docílit, aby se keře a stromy udržely v určitém tvaru. Jedná se o pravidelné zkracování jednotlivých větví, které přečuhují z požadovaného tvaru. Různé druhy tvarovatelných rostlin vám zaručeně pomohou oživit zahradu.

tvary.jpg
Začněte jednoduššími tvary  

Realizace stříhání tvarů

Ozdobné stříhání znamená především mnoho ruční práce, ale s velmi překvapivým efektem. V mnoha případech se jedná o opravdová umělecká díla a zahrada zůstává plná zelených soch. Zajisté si vzpomínáte na výtvory Střihorukého Edwarda ze stejnojmenného filmu. 

Máte dvě možnosti. Buď si v zahradnických centrech zakoupíte rostliny již vytvarované do různých kuželů, koulí, obelisků, kroužků a mnoha dalších tvarů, anebo si koupíte vhodný keř či strom a začnete zcela od nuly. Čeho potřebujete opravdu nejvíc, je trpělivost, pevná ruka a dobré nůžky, protože tyto procesy zaberou několik let, než se kýžená forma ustálí.  

koule.jpg
Takovéto keře nezískáte během roku... 

Zahradník s dostatečnou praxí může stříhat od oka a vytvořit si tvar, jaký se mu líbí. Ten, kdo zkušenosti postrádá, musí použít různé dřevěné, železné či drátěné konstrukce a provazy či desky. Ke správnému nasměrování neposlušných větví si pomozte připevněním drátu.

Jak často?

Frekvence zastřihování závisí samozřejmě na rychlosti růstu vybraných rostlin. Například druhy jako zimostráz a tis, které jsou husté, rostou velmi pomalu, takže u nich odpadává zkracování výhonů několikrát za rok, aby si udržely požadovaný tvar. Stačí se jim věnovat jednou či dvakrát za rok. 

Rychle rostoucí druhy je třeba upravovat přibližně každý měsíc v době vegetace. Základem je pravidlo, podle něhož musíte odstřihnout větvičku nejpozději, jakmile přeroste požadovaný tvar o patnáct centimetrů.

kráva z živého plotu.jpg
Po několika letech praxe můžete po geometrických tvarech přejít třeba ke zvířatům  

Rovné tvary, například pyramida, kužel a kostka, se stříhají pomocí napnutých provázků (buď vám při sestřihu někdo pomůže a bude motouzek držet, nebo jej z jedné strany přivážete ke kolíčku, který zapíchnete do zeminy, čímž se vám uvolní jedna ruka, jíž můžete stříhat) či pomocí rámu z dřevěných latěk. Rám se musí otáčet kolem celé rostliny a zastřihává se vše, co vykukuje. 

Pokud se chcete pustit do tvorby tvarů pocházejících z vaší fantazie a stvořit si různá zvířata nebo postavy, doporučuje se vyrobit si konstrukci z pletiva. Tou překryjete živý plot či rostlinu a zbývá jen ostříhat všechno, co z pletiva vyčuhuje. Tento bezproblémový způsob využijete i při vytváření různých geometrických útvarů z živého plotu.

srdce.jpg
Podobnými výtvory zahradu proměníte v galerii 

Druhy, které se pro naše pokusy hodí:

Stálezelený keř ptačí zob (Ligustrum japonicum): na kouli, kužel...

Cypřiš (Cupressus sempervirens): na kužel, obelisk...

Stromovitý fíkovník malolistý (Ficus benjamina): na kouli

Bonsaj Fíkus nitida (Ficus nitida): na kouli, slunečník

Vavřín (Laurus nobilis): na kouli, obelisk...

Rychle rostoucí jehličnan cypřišovec (Cupressocyparis leylandii): na kužel, kroužky, spirálu...

Stálezelená pitospora (Pittosporum tobira): na kouli, slunečník

Tis červený (Taxus baccata): na kužel, obelisk, kostky...

pes.jpg
Jen zaštěkat... 

Z dalších druhů jsou to například cesmína ostrolistá, ptačí zob vejčitolistý, zimostráz obecný, brslen japonský, břečťan popínavý, zimolez lesklý nebo myrta obecná. A co vy, milí čtenáři, jaké máte zkušenosti s tímto typem úprav ozdobných keřů a stromů?

Doporučujeme

Články odjinud