5
Fotogalerie

Otravní komáři? Zbavte se jich pomocí masožravek

Snad každý někdy v létě řeší problém, jak se zbavit nežádoucího hmyzu ve svém obydlí, například bzučících komárů nebo nejrůznějších mušek včetně smutnic.

Ačkoliv většina masožravých rostlin vypadá dravě, moc hmyzu nenaloví, naštěstí ale existují výjimky. Patří mezi ně druhy, které dokáží populaci drobného hmyzu (včetně škůdců!) citelně zredukovat.

Ano, píšu drobného, protože od masařek nám spolehlivě nepomůžou ani ty nejhladovější zelení dravci a naší největší kamarádkou zůstane plácačka.

obtizny_hmyz_1.jpg
Rosnatka kapská (Drosera capensis) je dobrým lovcem a rychle se množí, takže jí lehce rozmístíte po celém domě

Vsaďte na lepivé pasti

Pokud sháníte masožravku pro tyto účely, zapomeňte na láčky, zapomeňte na mucholapky (přestože to mají v názvu) a pořiďte si rosnatky, tučnice nebo jiné druhy s adhezními, tedy lepivými pastmi. Na ně totiž drobné mušky doslova letí.

obtizny_hmyz_2.jpg
Tučnice Pinguicula moctezumae vypadá ozdobně a mušky po ní jen šílí

Jistou výjimkou mohou být špirlice (Sarracenia), které někdy dokážou velmi úspěšně lovit i velké mouchy. V bytě ale není jejich efektivita tak velká, aby se vám vyplatilo pořizovat si je jen pro tento účel.

obtizny_hmyz_3.jpg
Větší hmyz z drobných tentakulí tučnic většinou dokáže uniknout, ten menší nikoli

Kořistí mohou být i škůdci

Sluneční svit se odráží v kapkách sekretu na listech, což je pro hmyz často neodolatelné; nemluvě o nasládlé vůni, která se od mnohých druhů rosnatek line. Když k tomu přidáte fakt, že rostlinky umístíte na okno, kde se mušky zdržují nejčastěji, nemůže z toho být nic jiného, než účinná a navíc dobře vypadající past.

obtizny_hmyz_4.jpg
Drosera indica je typická svou medovou vůní

Na smutnice a další velmi drobné mušky se nejlépe hodí mexické tučnice (Pinguicula), přičemž nejlepších výsledků dosahují druhy Pinguicula moctezumae a Pinguicula gigantea.

obtizny_hmyz_5.jpg
Pinguicula gigantea je největší mexická tučnice. Může mít až čtyřicet centimetrů v průměru

Které masožravky zatočí s komáry

Ani rosnatky nejsou špatnými lovci. Například Drosera indica si poradí i s hmyzem o malinko větším (octomilky, komáři, někdy i větší mouchy). Nejlepší je samozřejmě mít na okně takových rostlin více a ideálně kombinaci více druhů (každý umí něco).

Doporučujeme

Články odjinud