Orchideje Dendrobium: jak je pěstovat?

Rod Dendrobium čítá v současnosti přes tisíc druhů orchidejí a patří mezi nejčastěji pěstované. Myslíte, že pěstování takovéto rostliny je jen pro odborníky? Nikoli! Má-li dobrou péči, daří se jí i v bytě.

Dendrobium: základní charakteristika

Stromobytec (Dendrobium) je velmi populární jednoděložná rostlina, patřící do čeledi vstavačovitých (Orchidaceae). Jeho výskyt je potvrzen od východní Indie dále na východ v Asii, na sever po Čínu, v Austrálii a na Tichomořských ostrovech.

Dendrobia rostou z článkovitých pahlíz, které mají různou velikost, tvar a někdy jsou i dělené – květy pak rostou z vrchu pahlízy, z boku nebo se vyvinou z jejích kolínek.

obrázek dendrobia 1.jpg
Většina u nás prodávaných orchidejí jsou hybridní odrůdy stromobytce vznešeného (Dendrobium nobile hybrida)

Pěstební podmínky

Rostliny potřebují dostatek světla. Vzrostlé jedince není proto potřeba přes léto zastiňovat, pokud jsou na zahradě a vzduch má ideální vlhkost okolo osmdesáti procent.

Při pěstování v bytě je ale nutné částečné zastínění, protože slunce zde dokáže napáchat poměrně velké škody popálením listů. Nejvíce citlivé jsou mladé rostlinky.

Dendrobia se rozdělují na dvě skupiny:

  • teplomilné: například velmi známý druh D. phalaenopsis. Takové druhy celoročně pěstujte při teplotách od dvaceti do pětadvaceti stupňů. Noční teploty by neměly klesnout pod šestnáct stupňů.
  • chladnomilné: velmi známým druhem je D. nobile a jeho hybridy. V létě je pěstujte na balkoně. Venku je nechte do prvních zimních mrazíků, pak je přeneste na místo, kde je pět až patnáct stupňů nad nulou. Na takovémto chladném místě rostliny uložte minimálně na měsíc a v březnu je začněte probouzet.

Orchideje rodu Dendrobium nesnášejí přemokření, pěstební substrát nechte po zalití výrazně proschnout. Potom teprve můžete znovu zalévat.

Od jara do podzimu zalévejte více, v období vegetačního klidu zalévejte jen minimálně. V období květu (na podzim) rostliny nezalévejte vůbec. Pozor ale, orchidejím škodí nízká vzdušná vlhkost, rostliny pak napadají svilušky.

obrázek dendobia 2.jpg
Rostliny při dobré péči dokážou překvapit záplavou různobarevných květů

Dodejte orchidejím živiny

Pro přihnojování dendrobií vybírejte speciální hnojiva, která obsahují méně dusíku (nejlépe hnojiva typu PK, obsahující pouze oxidy fosforu a draslíku). Nadmíra tohoto prvku v zálivkové vodě brání nasazování květů zvláště v letním období.

Přihnojujte již od jarních měsíců až do srpna. Zbytek roku hnojení vynechte. Přehnojením rostlin dochází k popálení kořenů, chřadnutí a náchylnosti k napadení houbovými chorobami nebo škůdci.

Přesazujte, množte

Orchideje přesazujte až tehdy, když se nevejdou do květináče. Stísněný prostor hlízám vyhovuje. Jako substrát používejte smíchanou směs rašeliny, drcené kůry, rozlámaného polystyrenu a dřevěného uhlí, přičemž rašeliny dejte méně než ostatních složek.

Tyto orchideje můžete rozmnožit třemi způsoby:

  • oddělením pahlíz od sebe při přesazení.
  • pomocí ,,keiki“, což jsou malé nové rostlinky, vyrůstající na starších pahlízách. Pokud se vám rostlinku podaří úspěšně oddělit od hlízy, získáte nového jedince. Kořínky nových rostlin musí být dlouhé minimálně deset centimetrů a rostlina by měla být alespoň rok stará.
  • nařezáním starých opadaných pahlíz. Řízky napíchejte do rašeliny a přikryjte sáčkem, aby byl prostor nad hlízami alespoň trochu větrán a nedocházelo k zaplísnění. Řízky pravidelně roste a kontrolujte přítomnost plísňových onemocnění.

obrázek dendrobia 3.jpg
Při koupi nových rostlin se přesvědčte o jejich klimatických nárocích

Co dělat, když Dendrobium onemocní?

Pokud o orchidej správně pečujete, máte vyhráno. Získáte silné rostliny, na které bude radost pohledět. Ale i v prostředí, kde se jim daří, se může vyskytnout nezvaný host. Nejčastějšími škůdci jsou mšice.

Z listů vysávají šťávu a velmi rychle se množí. Napadení poznáte podle zkroucených listů, pak musíte co nejrychleji zasáhnout. Proti mšicím se mi osvědčil přípravek Perfect Plant-Insecticid, který účinkuje velmi rychle a efektivně.

Svilušky napadají orchideje tam, kde je nízká vlhkost vzduchu. Je to malý červený pavouček, který škodí na listech podobně jako mšice. Prvotním příznakem jsou hnědé skvrny na listech, které ale lze zaměnit za známky popálení slunečními paprsky.

K likvidaci tohoto škůdce použijte speciální insekticidní přípravky. Jako prevence se doporučuje pravidelné rosení a udržování vysoké vlhkosti vzduchu.

Obzvláště často se vyskytují případy skloněného růstu, jež přímo souvisejí s nedostatkem světla. Rostlinu co nejdříve přestěhujte na místo, kde je ho dostatek. Podobnými příznaky trpí i hvězdníky (Amarylis).

Plesnivé povlaky na listech způsobuje padlí. Často se tak děje kvůli nadměrnému rosení listů za chladnějších dnů, kdy se voda nestíhá odpařovat dostatečně rychle. Nemoc může způsobit i přemokření.

Při správném zacházení a péči se z orchidejí rodu Dendrobium stávají neuvěřitelně nádherné rostliny s různobarevnými květy, které zpestří každý kout v bytě nebo na balkoně.

Při jejich koupi si vždy nezapomeňte ověřit, zda se jedná o teplo či chladnomilný druh. Jedině tak můžete vyhovět jejich značně specifickým požadavkům na péči. Ať vám orchideje krásně kvetou!

Doporučujeme

Články odjinud