Okurková sezóna zdraví znamená

Traduje se, že okurka je výborná zelenina, ale vitamíny a minerály jsou jí cizí. Není to pravda. Okurka má léčebné účinky a může pomoci při mnoha zdravotních nesnázích.

Lékaři hovoří o tom, že okurka dokáže více než jiná zelenina vázat kyseliny v organismu, zejména kyselinu močovou. Z toho vyplývá, že okurka může pomáhat především osobám trpícím dnou, ledvinovými potížemi (včetně kamenů) a poruchami trávení.

hadovka.jpg
Hadovka, salátová okurka s hladkou jemnou
slupkou, je lépe stravitelná a působí méně
zažívacích potíží než klasická okurka

Šťáva z okurek je bohatá na vysoký obsah draslíku, ten je prospěšný při snižování vysokého krevního tlaku, důležitý je pro správnou funkci nervů a žláz s vnitřní sekrecí. Křemíku je v okurkách rovněž značné množství, důležitý je především pro dobrý stav kůže, vlasů a nehtů. Proto se používá často v prostředcích vlasové kosmetiky. Omezuje vypadávání vlasů a příznivě působí na nemoci nehtů a vlasů.

Obsah minerálů ve 100 gramech okurky:

draslík (K) – 140,0 mg

fosfor (P) – 36,0 mg

hořčík (Mg) – 9,0 mg

mangan (Mn) – 0,15 mg

měď (Cu) – 0,06 mg

síra (S) – 21,0 mg

sodík (Na) – 5,0 mg

vápník (Ca) – 25,0 mg

zinek (Zn) – 0,52 mg

železo (Fe) – 1,1 mg

Mezi srovnatelnými druhy zeleniny má okurka největší přebytek zásaditých iontů nad kyselými.

Tento vztah se příznivě projevuje při léčbě srdečních chorob. Okurka má taky nemálo vitaminů. Ve 100 gramech okurky bylo rozborem potvrzeno:

28 μg karotenů (vitamin A).

0,3 mg kyseliny pantotenové,

0,1 mg vitaminu E,

8,0 mg vitaminu C,

0,02 mg tiaminu (B1), riboflavinu (B2) a niacinu (B3)

0,04 mg pyridoxinu (B6)

1 μg biotinu (H).

Z pokladnice lidové moudrosti

Každodenní konzumace lžíce čerstvě nastrouhaných okurek, smíchaných s cibulí a olivovým olejem upravuje metabolismus, pomáhá čistit organismus a odbourávat tuky.

Náš recept: Okurkový salát s čočkou

Ingredience: 1 větší okurka (salátová), 3 rajská jablíčka, trocha cibule, česnek, pepř, sůl, citrónová šťáva, 100 g naklíčené čočky.

Příprava: Čočku necháme naklíčit, nastrouháme okurku, nakrájíme rajčata i cibulí a vše smícháme. Přidáme čočku, česnek, olej, opět promícháme a dochutíme. Salát je dobré nechat dvě hodiny uležet. Je to vynikající letní večeře.

Doporučujeme

Články odjinud