9
Fotogalerie

Okrasné keře s barevnými plody

Ačkoliv podzimní mrazíky připraví většinu okrasných keřů o barevné listí, nemusí být vaše zahrada smutná. Rozjasní ji a oživí plody různých tvarů i barev, které s podzimem dozrávají na okrasných keřích.

Zahrada bez okrasných keřů? Možná si říkáte, že by bylo lepší vysadit jen jehličnany, pár záhonů trvalek a sem tam něco stálezeleného, abyste si ušetřili práci s podzimním hrabáním listí.

Máte pravdu, úklid spadaného listí v sychravém počasí není ta nejlepší zábava, ale bez okrasných keřů bude vaše zahrada postrádat ty nejzajímavější barvy podzimu.

pamelnik.jpg
Z pámelníků lehce vytvoříte živý plot 

Plody a plůdky

Mezi keři s okrasnými plody najdete adepty vhodné pro každou zahradu. Můžete mít keře opadavé, na kterých zůstanou do zimy jen okrasné plody, nebo stálezelené keře, zdobící se nejen plody, ale i zajímavými listy.

Ať vysadíte keře skoro přízemní či urostlé druhy, všechny vás potěší nevšedními tvary a barvami plodů. Většina keřů má jako plody bobule, malvice nebo lusky různých velikostí. 

hlohyne zluta.jpg
Plody hlohyně rozzáří pošmurné dny

Známé i neznámé

Některé keře určitě znáte dobře, pěstují se skoro v každé okrasné zahradě. Sem bych zařadila třeba dřišťály, kaliny, skalníky, pámelníky, kdoulovce nebo hlohyně. Méně často se pěstují druhy jako tavoly, bobkovišně, aronie nebo střemchy.

Okrasné plody mívají i keře pnoucí – břečťany, révovník nebo vistárie, mezi stálezelenými najdete cesmíny a mahon. Mnohé keře, vysazující se hlavně kvůli nápadnému květenství, mívají neméně zajímavé plody.

sacholan.jpg magnolie2.jpg
Poznáváte plodenství magnolií? 

Prohlédli jste si někdy, co vyrostlo po odkvětu na magnolii? Bizarní plodenství magnolie rozpukne a z jednotlivých „kapsiček“ vykouknou korálově červená semena, jež těsně před opadem visí na dlouhých bílých nitkách.  

Nebezpečná krása

Hodně plodů okrasných keřů je pro člověka nepoživatelných, nebo dokonce přímo jedovatých. Zvláště tam, kde se pohybují děti, je potřeba uvážit, které keře zvolíte. Větším dětem se dá vysvětlit, že nemají ochutnávat všechno, co na zahradě narostlo, malé děti zas určitě nenecháváte na zahradě bez dozoru, ale opatrnosti není nikdy nazbyt.

Keře s nebezpečnými plodyVýška keřeNebezpečnostBarva plodů
brslen (Euonymus)3–5 msilně jedovaté plodymodrá
břečťan (Hedera)do 15 msilně jedovaté plodymodrá
cesmína (Illex)2–3 mjedovaté plodyčervená
dřišťál (Berberis)2 mjedovaté plodyčervená, modrá
poznámka: barva plodů podle odrůdy
kalina tušalaj (Viburnum)do 4 mjedovaté plodyčerná
lýkovec (Daphne)1–1,5 mprudce jedovaté plodyčervená
poznámka: celá rostlina prudce jedovatá
mahon (Mahonia)1,5 mjedovaté plodytmavě modrá
poznámka: celá rostlina jedovatá, plody nechutné, pro ptáky neškodné
ptačí zob (Ligustrum)3 mjedovaté plodyčerná
poznámka: plody neškodné pro ptáky
ruj vlasatá (Cotinus)3–4 mjedovatá plodenstvíšarlatová
štědřenec (Laburnum)nad 5 mprudce jedovaté plodyzelená-hnědá
poznámka: celá rostlina prudce jedovatá, zvláště kůra a lusky

Nenechte se mýlit tím, že bobule obírají ptáci: co mohou oni, vám může způsobit přinejmenším střevní a žaludeční potíže. Některé keře jsou smrtelně jedovaté – například lýkovec nebo štědřenec.

dristal.jpg
Červeň dřišťálu láká děti, ale pozor, skrývá se v ní nebezpečí 

Za zmínku stojí i jehličnatý tis, který je prudce jedovatý (celá rostlina) – jedinou poživatelnou částí jsou červené bobule. Na nich si s oblibou pochutnávají kosi, mistrně se ovšem vyhýbají pecičkám – i ty jsou prudce jedovaté.  

Krása užitečná

Pro naše zdraví přináší některé keře chutné plody plné vitaminů. Krásná je například aronie s půvabně vybarveným olistěním a chutnými malvičkami (ani ptáci nepohrdnou). Jedinečné postavení má rakytník s plody zvláštní chuti, jehož léčivé vlastnosti jsou potvrzeny zkušenostmi mnoha generací.

Rakytnik.jpg
Rakytník řešetlákový zažívá v současné době své "znovuzrození" 
Keře s jedlými plodyVýška keřeVyužitíBarva plodů
dřín (Cornus)4–5 mmarmeládyšarlatová
hlošina (Eleagnus)3–4 mzavařeniny, džemyoranžová – červená
jabloň (Malus)3–4 mzavařeninyžlutá, červená
poznámka: plody na keři nebo stromku vydrží dlouho do zimy
mišpule (Mespulis)3–4 mjedlá po přemrznutíhnědá
rakytník (Hippophae)4–5 mdžemy,likéry, tinkturyoranžová
poznámka: všestranné využití , vysoký obsah vitaminů
temnoplodec (Aronia)1–1,5 mdžemy, likéry,sirupyčerná

Jablíčka jako keřů pěstovaných okrasných jabloní můžete využít i k výrobě džemů a máte-li mišpuli, přijdou její plody k chuti při procházce zahradou v době, kdy už všechno ostatní pomrzlo.  

Pro potěšení

Pěstovat keře okrasné plodem můžete pochopitelně jen pro radost. Najdete celou řadu takových, které nejsou jedovaté a bez obav je můžete vysadit, i když máte neposedné děti. Kdoulovce, okrasné keřové višně a mandloně, jeřáby nebo plodové růže vám starosti nezpůsobí.  

Keře s okrasnými plodyVýška keřePoužitíBarva plodů
hloh (Crataegus)4 mdo keřových skupinčervená, žlutá, černá
poznámka: barva plodů podle druhu, pěkné podzimní olistění
hlohyně (Pyracanta)2–3 mživé ploty, solitéryčervená, žlutá, oranžová
poznámka: stálezelený keř, odolný a zimovzdorný
jesenec (Celastrus)8 m a vícepnoucí liánaoranžovočervená
kalina obecná (Viburnum opulus)3–4 mdo keřových skupinčervená
kdoulovec (Chaenomeles)1–1,5 mskalky, solitéražlutá, oranžová
krásnoplodka (Callicarpa)1,5 mmenší skupinkyzářivě fialová
meruzalka krvavá (Ribes)2 mdo nižších skupinčerná ojíněná
pámelník (Symphoricarpus)2–3 mskupinybílá
poznámka: nízký druh S. chenaultii s plody růžovými, výška do 1 m
révovník (Ampelopsis)10 m a vícepnoucí liánažlutá, modrá, zelená
poznámka: bobule různých barev v jednom plodenství
skalník (Cotoneaster)0,3–2 mzídky, skalky, skupinykorálově červená
poznámka: plody nepoživatelné, pro ptáky neškodné
šácholan (Magnolia)3–4 msolitéračervená semena
poznámka: hnědý pukavý plod různých tvarů, výrazně zbarvená semena
tavola (Physocarpus)2 mživé ploty, skupinyzelená až hnědá
poznámka: méně otužilá, dobře obnovuje odspodu

Už máte místo?

Výsadba okrasných keřů má svoje pravidla – pokud je nedodržíte, můžete se dočkat zklamání. Termín výsadby záleží na tom, jak byl keř ve školce dosud pěstovaný a také na tom, zda je opadavý nebo stálezelený.

Opadavé keře sázejte buď na podzim (po opadu listů), nebo brzy na jaře před rašením. Stálezelené keře vysazujte koncem léta (konec srpna až začátek září), aby stačily zakořenit do příchodu mrazů. Druhý termín je zjara – ještě před rašením. Tyto termíny platí pro rostliny pěstované ve volné půdě (prostokořenné).

hlohyne oranzova.jpg
Některé plody se dají sušit a využít potom jako součást aranžmá 

Celoročně lze vysazovat keře, jež jste koupili v pěstebních nádobách. Dokonce ani výsadba v bezmrazém počasí během zimy je neohrozí – mají kompaktní kořenový bal, a tak vlastně o přesazení ani „nevědí“. Pokud si nejste jisti, zeptejte se při koupi, protože některým teplomilnějším keřům by zimní výsadba neprospěla.  

Čemu věnovat pozornost

Každá práce chce svoje, o výsadbě živých rostlin to platí dvojnásob. Nelitujte času a námahy a připravte keřům podmínky pro zdárný růst a příjemné žití. Jak tedy na to:

  • Jamka na keře by měla mít průměr i hloubku alespoň dvakrát větší, než je kořenový bal rostliny.
  • Volný prostor kolem kořenů vyplňte kvalitní zeminou (u běžných keřů stačí dobře rozložený kompost), pro některé druhy přimíchejte rašelinu nebo jehličnatou hrabanku.
plody.jpg
Plody vám rostlina dokazuje, že je o ni dobře postaráno
  • Kořenový krček sázené rostliny (tam, kde kořeny přechází v nadzemní část) musí zůstat ve stejné výšce, jako byl v původním místě. Pouze růže nebo keře očkované či roubované těsně nad zemí sázejte o dva až tři centimetry hlouběji.
  • Zasypaný keř řádně přišlápněte, i po utužení země musí být kořenový krček v potřebné úrovni.
  • Vydatně zalijte a nastelte kolem dřeviny asi pět centimetrů kompostu nebo jiného materiálu (posečenou trávu, drcenou kůru). Ušetříte tak půdní vláhu – a hlavně tam, kde nemáte možnost časté zálivky, zabráníte přeschnutí zeminy. Jemně drcená kůra je vhodným materiálem pro všechny keře: vydrží několik let, než se rozloží. Brání v růstu plevelům, výborně zadržuje vodu a v zimě půda tolik nepromrzá. Dostatek vláhy je důležitý hlavně pro stálezelené keře, které i v zimě vypařují vodu bez přísunu vláhy z kořenů.

Půvab na celá desetiletí

Pokud budete nově vysazeným keřům věnovat první dva tři roky více péče, nenecháte je trpět suchem, v dalších letech už vás prakticky potřebovat nebudou. Občas je jen nutné odstranit staré, proschlé či přehoustlé větve.

ptaci zob.jpg
Ptačí zob nepotřebuje příliš péče 

Většina listnatých keřů je poměrně nenáročná, dobře snáší i silnější mrazy (s výjimkou teplomilných) nebo dobře po namrznutí obráží. Po letech lze většinu listnatých keřů zmladit – seříznout nízko nad zemí a pěstovat bez problémů další roky.

Doporučujeme

Články odjinud