Obývák: jaký zvolit nábytek?

Obývák: jaký zvolit nábytek?

Obývací pokoje lze vybavit nábytkem z masivu, dýhy či lamina. Záleží na Vašem vkusu a výši částky, kterou jste ochotni do nábytku investovat.

Obývací pokoj je prostor v bytě, na kterém nám většinou nejvíc záleží, chceme aby byl dostatečně reprezentativní pro návštěvy, ale také útulný a prakticky zařízený pro prožívání všedních rodinných chvil.

V obýváku je centrem dění sedací souprava s konferenčním stolkem, ale potřebujete také úložné prostory na ukládání různých dekorativních předmětů, audiovizuální techniky, CD nosičů a videokazet, knih, alb a spousty dalších předmětů dle Vašich zájmů.

Jaký nábytek zvolit?

Zkusme se na to podívat z hlediska materiálu. Pokud preferujete přírodní materiály a finanční prostředky Vám to dovolí, zvolte celomasivní nábytek. Vnese Vám domů kus přírody, je teplý a příjemný na dotek.

Chcete-li, aby nábytek masivně působil, ale přitom si nemůžete dovolit tolik investovat, zvolte kombinaci masivního dřeva a dýhy. V tomto případě bývají čelní plochy a půdy z masivu, takže si budete užívat vůni a teplo dřeva a zároveň ušetříte.

Do obývacího pokoje se velmi hodí, a také často používá, nábytek dýhovaný, který je dostatečně reprezentativní, kvalitní a za solidní cenu. Mezi nejoblíbenější dřevěné dýhy patří buk, dub, americká třešeň, javor, bříza, olše, smrk, ale také exotické dýhy, např. macore, zebrano, wenge. Některé dýhy (především buk a dub) se ještě často moří do různých odstínů.

Pokud netrváte na přírodním materiálu a chcete výrazněji ušetřit, pořiďte si nábytek z lamina. Určitě si vyberete z různých dezénů dřevin, které jsou dnes už k nerozeznání od skutečného dřeva. Dejte pozor, aby hrany byly opatřeny ABS hranami kvůli větší odolnosti. Nábytek z lamina je levný, odolný, snadno se udržuje, zkrátka je velmi praktický.

Jaké množství nábytku?

Obecně se dá konstatovat, že méně znamená více. Módní jsou solitérní skříňky, jakoby sem tam rozhozené po místnosti, ovšem do malého bytu budete spíš potřebovat skladebný a libovolně přestavitelný nábytkový systém.

Jak vybrat kvalitní nábytek?

Pokud si k výběru nepřizvete odborníka, není vždy jednoduché vybrat kvalitní nábytek. Dostatečnou zárukou kvality by měl být značkový nábytek vyrobený českým výrobcem s dlouholetou tradicí.

Doporučení na závěr?

Různé rady a ponaučení berte s rezervou. Nabídka je široká, vybírejte podle vlastního vkusu a svých finančních možností.

Tradiční český značkový nábytek Montero vyrábí firma Intermont, která zajistídopravu a montáž a má prodejní síť po celé ČR a SR . Vyrábí dětské, studentské a obývací pokoje, ložnice, jídelny, pracovny. Masiv, dýha, lamino. Kontakt: www.montero.cz.

Doporučujeme

Články odjinud