vytisknout velikost písma O úrodu se nám letos postarají včely

Zavařování je v plném proudu, i když dávno není in, ale kdo rád experimentuje, může zkusit netradiční způsob konzervování plodů ze zahrádky do medu.

Okurky v medu

Zelené okurky nebo tykve okrájíme vroubkovaným nožem, ale jen dužninu bez jader. Povaříme ve slané vodě pět minut. Pak zeleninu na cedníku necháme okapat a zvážíme ji. Na 3 kg okurek vezmeme 1/2 kg medu, 1/2 kg cukru a 1 l vinného octa a vše společně povaříme.

Nálev necháme vychladnout. Druhý den okurky z nálevu vyndáme a narovnáme do sklenic. Nálev povaříme a ještě horký nalijeme na zeleninu. Sklenice uzavřeme víčkem a dál již nesterilujeme.

Bezinky v medu

Bezinky opláchneme, zbavíme stopek a podusíme v nízkém rendlíku. Pro chuť okořeníme celou skořicí, několika hřebíčky, citrónovou kůrou a osladíme přiměřeně medem. Stejným způsobem můžeme zavařit brusinky, borůvky, jeřabiny, oskeruše a jiné měkké ovoce.

Medová čalamáda

Ingredience: 5 kg paprik, 2 větší květáky, 1 kg mrkve, 2 celery i s listy. Na marinádu: 2,5 l vody, 1,5 l šestiprocentního octa, 350 g mořské soli, 500 g cukru, 500 ml oleje, 2 plné polévkové lžíce medu, 5 g pálivé papriky, 12 až 14 bobkových listů, 6 až 8 kuliček nového koření.

Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme. Skládáme ji do sklenice po střídavých vrstvách. Mezitím si ze všech ingrediencí svaříme marinádu (vaříme ji deset minut), necháme ji vychladnout a studenou nalijeme na zeleninu. Sklenice zavíčkujeme, uložíme do zavařovacího hrnce a tam je necháme přejít varem. Potom sklenice vyjmeme a obrátíme dnem vzhůru.

Feferonkové čatný

Ingredience: feferonky, 1/3 octa, 1/3 vody, 1/3 medu, rozinky.

Z feferonek odstraníme jádřinec a nahradíme ho rozinkou. Ocet, vodu a med svaříme. Feferonky naskládáme do sklenice a zalijeme horkým nálevem. Zavařovat se nemusí.

Klepněte pro větší obrázek
 

Pravá staročeská medovina

Svaříme 9 litrů medu s 68 litry vody, přičemž sbíráme pěnu tvořící se na povrchu. Roztok se dříve cedil přes živočišné uhlí. K tomu přidáme do kotle 0,5 kg dobrého chmele a koření (například koriandr, muškátový oříšek - ovšem vše ve skromném množství).

Vyzkoušejte

K zavařování můžeme zužitkovat i zcukernatělý med. Do rendlíku s vodou dáme sklenici medu a pomalu zahříváme, až se med rozpustí. Potom jej tekutý použijeme, jak je uvedeno v předpisu. Chceme-li udělat dobrou pomazánku, do tekutého medu přidáme rozpuštěné vlažné máslo, dobře promícháme a hned plníme do malých skleniček. Uložíme do chladna.

 

Směs koření s medovinou povaříme asi pět minut a necháme vychladnout. Do roztoku se přidá 6 dkg vinných kvasnic. Nechá se kvasit a po vykvašení se stáhne z kvasnic a náležitě se nechá uležet.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Krok za krokem: Vyrobte si netradiční velikonoční dekoraci

Krok za krokem: Vyrobte si netradiční velikon…

Chcete přivolat jaro a vnést domů velikonoční atmosféru? Pak se pusťte do výroby těchto roztomilých zajíčků z bambulek. A zapojte do toho i děti. Přinášíme vám podrobný návod, jak na to.

18.  3.  2017 |
Stromanthe - pokojový stromek ideální do koupelny

Stromanthe - pokojový stromek ideální do koup…

Pokud máte rádi vše, co zavání exotikou, Stromanthe vás určitě dostane. Roste v pralesech a šustot jejích listů na dlouhých stopkách patří k jeho typickým zvukům. Pěstovat ji ale můžete doma, bude jen vyžadovat hodně tepla a trochu víc péče.

19.  3.  2017 |
Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Máte-li dobrou loňskou zkušenost s některou bylinkou, není důvod, proč ji nepěstovat letos znovu. I na malém záhonku můžete vysadit více druhů, a mít tak bylinkovou zahrádku třeba jen metr čtvereční velkou. A pokud žijete v bytě bez zahrady, zkuste bylinkami osázet truhlík. Budou vám k radosti v době květu i k užitku v kuchyni po celou sezonu. 

6.  2.  2017 |
Brazilská krasavice - Gloxinie

Brazilská krasavice - Gloxinie

Nádherně kvetoucí gloxinie se v květinářství objeví jen zřídka a v domácnostech se pěstuje jen výjimečně. Je totiž dost choulostivá na neopatrnou zálivku, potřebuje hodně světla, ale přímé slunce jí nesvědčí.

12.  3.  2017 |
Přesazujeme pokojovky: Velká galerie květináčů a obalů

Přesazujeme pokojovky: Velká galerie květináč…

Jaro už klepe na dveře a s ním přichází i ten správný čas na přesazení pokojových rostlin. Zvlášť když vypadají poněkud „unaveně“. Pokud ztrácejí svěží barvu, padají jim listy a kořeny začínají vykukovat z květináče, pusťte se do toho dříve, než o ně přijdete. Poradíme vám, jak vybrat nejvhodnější květináč. A pro inspiraci vám přinášíme galerii květináčů a obalů, které skvěle doplní váš interiér.

17.  3.  2017 |