Novoroční ohňostroje 2020: Kam a kdy vyrazit, abyste nepřišli o skvělou podívanou

Novoroční ohňostroje 2020: Kam a kdy vyrazit, abyste nepřišli o skvělou podívanou

Velkolepý ohňostroj už tradičně patří k oslavám Nového roku po celém světě. Čím větší, delší, barevnější a hlučnější, tím lépe. Zjišťovali jsme, kam se letos můžete vydat v Čechách a na Moravě, abyste si užili nezapomenutelnou podívanou.

Když tisíce světel s typickým rachotem a hvizdem rozzáří oblohu, všichni bez dechu hledí vzhůru. Ohňostroje milují děti i dospělí bez rozdílu věku.  A ty největší se samozřejmě konají ku příležitosti uvítání Nového roku. Světové metropole se každoročně předhánějí v tom, čí světelná show bude lepší. Často je dokonce můžete sledovat i online na internetu.

V Česku si ale budete muset zajít či se zajet podívat přímo na místo konání. Abyste nebyli zklamaní, zjistili jsme za vás, kde vlastně letos ohňostroje odpálí a na co se můžete těšit. Rozhodně totiž není pravidlem, že by se odehrávaly ve všech velkých krajských městech. Novoročního ohňostroje se letos nedočkáte například ani v Pardubicích, Brně, Karlových Varech či Liberci.

Dokonce i ten největší pražský byl letos zrušen, magistrát ho nahradil videomappingem na budově u Národního muzea. Přesto o novoroční podívanou v metropoli nepřijdete, jen počítejte s tím, že nebude tak pompézní. Ohňostroj se uskuteční pod taktovkou spolku Ohňostroj pro Prahu pod záštitou Prahy 2, na jejímž území bude odpálen. Také Brno vyměnilo hlučnou pyrotechniku za světelnou show a videomapping.

Ohňostroje v ČR

PRAHA 

KDY: 1. 1. 2020 v 18 hodin
KDE: odpálen bude z Bastionu, mezi parky Folimanka a Ztracenka nedaleko Nuselského mostu
Na co se můžete těšit:
Ohňostroj s tématem Praha Božská bude poctou zesnulým v roce 2019, zejména pak Karlu Gottovi, jehož písně během něj zazní. Očekávaná délka audiovizuálního představení byla 12 a půl minuty, jak dlouhý ale nakonec bude, zatím nevíme. Pyrotechnická show totiž měla být financována z darů lidí, kteří mohli přispívat na transparentní účet. Vybraná částka byla však natolik nízká, že spolek Ohňostroj pro Prahu musel přispět 200.000, aby se ohňostroj vůbec mohl konat.

Náš tip:
Nejlepší výhled na celou show budete mít z vyšehradských hradeb a prostoru u Kongresového centra, u kterého bude umístěna aparatura.

VIDEOMAPPING

KDY: 1. 1. 2020 v v 18:15, 19:15 a 20:15 hod.
KDE: promítat se bude na historickou budovu Národního muzea
Na co se můžete těšit:
Videomapping nazvaný "My, Praha" je obrazovým příběhem doprovázeným hudbou o Praze jako moderním městě přátelském k životu. Je rozdělen na sedm obrazů a potrvá deset minut. 

HRADEC KRÁLOVÉ

KDY: 1. 1. 2020 v 18 hodin
KDE: Velké náměstí – Bílá věž, Hradec Králové
Na co se můžete těšit: Sváteční program začne už v 16 hodin promítáním sestřihu reportáží z významných událostí, které se uskutečnily v Hradci Králové v roce 2019. Projekce na velkoplošnou obrazovku se odehraje na Velkém náměstí, kde bude současně podáván pro zahřátí teplý punč, čaj a také výtečná čočková polévka. Vše vyvrcholí zvoněním na zvon Augustin a ohňostrojem, jehož tématem je 140. výročí narození architekta Josefa Gočára.

Náš tip:
Celý novoroční sváteční den je možno v prostorech s parkovacími automaty (zimní stadion, Gayerova kasárna, Orlické a Eliščino nábřeží) parkovat zdarma.

ZLÍN

KDY: 1. 1. 2020 v 18:00 hodin
KDE: náměstí Práce – parkoviště Obchodního domu Zlín, Zlín
Na co se můžete těšit: Ohňostroji bude předcházet bubenická show Jumping Drums od 17:20 hodin a proslov primátora. Chybět nebudou ani stánky s občerstvením a otevřená bude i Bistrotéka Valachy a obchodní pasáž včetně veřejných toalet. Odpaliště ohňostroje bude na louce nám. T. G. Masaryka v pohledovém směru na Památník Tomáše Bati. Hudbu k ohňostroji bude také živě přenášet Radio Zlín.

PLZEŇ

KDY: 1. 1. 2020 v 17:00 hodin
KDE: náměstí Republiky – směrem k hotelu Central, Plzeň
Na co se můžete těšit: Již sedmým rokem ozáří plzeňské nebe Novoroční ohňostroj. Tomu vždy předchází dětská diskotéka, která tentokrát začne už v 15 hodin. Samotný ohňostroj pak vypukne v 17 hodin a bude trvat 8,5 minuty. Diváky čeká impozantní světelná show.

JIHLAVA

KDY: 1. 1. 2020 v 17:30 hodin
KDE: Masarykovo náměstí, Jihlava
Na co se můžete těšit: Kromě ohňostroje se od 17:00 hodin bude konat městské pohoštění, zástupci města budou podávat svařák a čaj pro zahřátí, proběhne zdravice primátorky statutárního města Jihlavy Karolíny Koubové. Těšit se můžete také na dáreček jako překvapení.

OSTRAVA

KDY: 1. 1. 2020 v 18 hodin
KDE: Rondel (kruhový objezd), Ostrava-Hrabůvka
Na co se můžete těšit: Příchod nového roku Ostravani oslaví velkolepým ohňostrojem, který bude uveden slavnostním proslovem za tónů české národní hymny a také podbarven hudbou různých žánrů, aby si na své přišel skutečně každý.

ÚSTÍ NAD LABEM

KDY: 1. 1. 2020 v 18 hodin
KDE: Střekovské nábřeží, Ústí nad Labem
Na co se můžete těšit: nejsou zveřejněny bližší informace

OLOMOUC

KDY: 1. 1. 2019 v 18 hodin
KDE: prostranství poblíž Krajinské lékárny – Horní náměstí, Olomouc
Na co se můžete těšit: nejsou zveřejněny bližší informace

Další ohňostroje v menších městech

V Pardubickém kraji se koná pár menších oficiálních novoročních ohňostrojů, a to například v Přelouči nebo v Lázních Bohdaneč.

V Libereckém kraji se můžete zajet podívat třeba do Turnova, kde v 17 hodin odpálí ohňostroj na autobusovém nádraží Na Lukách. Doprovodný program s vystoupením kapely Snap call začne už v 16:30 hodin. Děti, které donesou obrázek z Vánoc na téma "Zážitky z vánočních prázdnin", obdrží sladkou odměnu. V 18 hodin se pak nebe rozzáří například v zámeckém parku v Doksech. Ve stejný čas můžete přivítat nový rok parádním ohňostrojem i v České Lípě na parkovišti u KD Crystal, kde budou připravené i stánky s občerstvením. Půjde o tzv. tichou verzi ohňostroje, která by neměla tolik vadit domácím mazlíčkům.

Lidé z Brna a okolí se ani letos oblíbeného ohňostroje na hradu Špilberk nedočkají, mohou se ale zajet podívat na ohňostroj do Starého Lískovce. Ten se koná ale až 6. 1. 2019 v 18 hodin na konečné trolejbusu Osová.

V Karlovarském kraji se v 18 hodin vypravte například na náměstí v Horním Slavkově, do Kraslic nebo na fotbalové hřiště ve Studánce-Hranicích.

V jižních Čechách se nebe rozsvítí v celé řadě měst, mezi nimi v Prachaticích, Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci, Protivíně, Soběslavi, Třeboni, Milevsku, Nové Bystřici, Římově nebo v Suchdole nad Lužnicí.

Na Vysočině se na ohňostroj můžete těšit například v Telči, Třebíči, Chotěboři, Žďáru nad Sázavou, Velkém Meziříčí, Stařeči, Jaroměřicích nad Rokytnou nebo Lukách nad Jihlavou. 

Na Moravě můžete zamířit například do Přerova, Jeseníku, Nového Jičína, Hodonína, Blanska, Ivanovic na Hané.

Doporučujeme

Články odjinud