Nepřehlédnutelné plody krásnoplodky vyniknou v každé zahradě

Krásnoplodka (Callicarpa) je teplomilný keř z čeledi sporýšovitých (Verbenaceae). Rod je zastoupen asi 150 druhy, najdeme mezi nimi opadavé i stálezelené. Dorůstají až do třímetrové výšky a pro své dekorativní plody fialové barvy a snadné tvarování jsou s oblibou vysazovány do zahrad.

U nás se krásnoplodka objevila teprve před pár desítkami let, přičemž ve venkovních podmínkách se tu pěstuje pouze jediný druh.

Jedná se o krásnoplodku Bodinierovu (Callicarpa bodinieri), která pochází z Číny. Je to opadavý keř, zvyklý na větší nadmořské výšky, tudíž i na chladnější počasí. Šlechtěné odrůdy jsou mrazuvzdorné až do − 24 stupňů Celsia.  

Nač nezapomenout při nákupu

Při výběru keříku si dejte pozor na to, zda je odrůda jednodomá, či dvoudomá. Zatímco u jednodomé vám stačí keř jeden, u dvoudomé potřebujete dva, abyste se dočkali ozdobných bobulí. Pořídit se dají i samosprašné odrůdy, jako je například 'Profusion'.

 

 

Pěstování je snadné

Krásnoplodku je nejlepší zasadit na sluníčko nebo alespoň do polostínu, půdu volte humózní, neutrální až mírně kyselou, propustnou a stále vlhkou. Pod kořeny je dobré dát drenáž a na povrch menší vrstvu rašelinového mulče, aby si rostlina udržela vláhu.

krasnoplodka_3.jpg
Krásnoplodka Bodinierova je pouze okrasná rostlina, ale jiné druhy jsou používány i k přípravě bylinkových čajů

Letitější exempláře sice snesou dlouhodobější sucho i méně kvalitní půdu, avšak vhodná je pravidelná zálivka a dobré zásobování živinami – projeví se to na celkovém habitu rostliny i na množství ozdobných plodů. I přes její mrazuvzdornost je lepší krásnoplodku na zimu přikrýt, abyste předešli případnému namrzání.

Ze začátku jara můžete podle potřeby keř seříznout kousek nad zemí, sám se plně obnoví a už v červnu se na něm začnou objevovat drobné růžové květy. Plody se z nich utváří postupně až do září a zůstávají na keři ještě dlouhou dobu po tom, co listy již podzimně zčervenaly či zežloutly a poté opadaly.

krasnoplodka_4.jpg
Nezvykle zbarvené plody upoutají pozornost kolemjdoucích od podzimu až do zimy

Krásnoplodky obvykle nebývají náchylné na škůdce, což zjednodušuje jejich pěstování. Pokud chcete, aby se vaší rostlince dařilo, každoročně ji přihnojujte kompostem s rašelinou a dodržujte pravidelnou zálivku. Množit je můžete pomocí semen nebo řízkováním dřevitými či bylinnými řízky, které necháte v létě zakořenit pod sklem.

Zimní zahrada nabízí další možnosti

Pokud máte zimní zahradu, můžete si vypěstovat i jiné odrůdy krásnoplodky, například krásnoplodku americkou (Callicarpa americana) s většími nebo menšími plody fialové, bílé či růžové barvy, kterou můžete použít i jako repelent proti komárům, nebo krásnoplodku japonskou (Callicarpa japonica) s nádhernými výraznými květy růžové nebo bílé barvy květů. Tyto krásnoplodky se dají pěstovat ve velké nádobě třeba na terase.

krasnoplodka_1.jpg
Krásnoplodka americká by naši zimu nepřežila. Chcete-li ji pěstovat, zajistěte jí na toto období vhodné prostory

Jakmile rostlině opadnou lístky, přemístěte ji na světlé stanoviště s teplotou nad bodem mrazu. Nejvhodnější je právě zimní zahrada, kterou zpestří svými nádhernými plody. Na jaře krásnoplodku přesaďte do čerstvé zeminy, seřízněte ji, a jakmile přejdou mrazy, můžete ji umístit opět na terasu. 

Zdroj: Semena-rostliny.cz

Doporučujeme

Články odjinud