6
Fotogalerie

Nenáročné letničky k výsevu: nejoblíbenější druhy

Velkou část letniček si snadno předpěstujte doma za oknem či ve skleníku. Právě nyní nastává doba vhodná k jejich výsevu. Nenáročné druhy se ze semínek vyklubou už za měsíc.

V květnových dnech, když už nehrozí mrazíky, pak sazeničky vysadíte na finální stanoviště. Kombinací několika barevných odstínů vytvoříte působivé dílo, které prozáří zahradu od konce jara až do podzimu.

Správný substrát základem  

Při předpěstování letniček dbejte na výběr odpovídajícího substrátu. Kupte si typ určený pro výsevy a množení, který je jemně rozemletý. Rostlinky do něj velmi dobře zakoření. Některé druhy se nepředpěstovávají, výsévají se rovnou na záhon.

Důležitou roli hraje i pravidelná zálivka. Pokud budete přelévat, krčky semenáčků napadnou za několik dní houbové choroby. Padání klíčních rostlin dokáže rychle zahubit celou vegetaci.  

Kterou si vyberete?

Asi nejznámějšími a nejpěstovanějšími kvetoucími jednoletkami jsou aksamitníky (rod Tagetes), lidově zvané afrikány. Vynikají zajímavě tvarovanými listy, které připomínají kapradiny. Květy mají barvu od bílé po karmínovou, přičemž zahradu prozařují po celé léto. Tyto nenáročné rostliny milují slunce a nevadí jim ani dlouhodobější období sucha.  

letnicky_1.JPG
Aksamitník 'Mr. Majestic'; foto: Semo  

Afrikány můžete předpěstovat v nádobách nebo vysít rovnou na záhon. Výsev doporučuji provést až v polovině května po odeznění posledních mrazíků, neboť rostliny jsou na přímrazky velmi citlivé. Ve vegetační době pomáhají aksamitníky chránit okolní vegetaci před půdními háďátky. 

 

Astra čínská (Callistephus chinensis) zaujme velkými květy, jejichž barva sahá od bílé přes růžovou a rudou až po fialovou. Dobře se předpěstovává ve skleníku nebo pařeništi od poloviny dubna. Už mladé semenáčky jsou značně náchylné na houbové choroby, takže vysévejte řídce a nepřelévejte.  

Při vysazování vzrostlých jedinců myslete na pravidelné střídání stanoviště z důvodu možného napadení fusariovým vadnutím. Astry mají rády plné slunce a pravidelnou zálivku.  

Na záhon i do suchých vazeb  

Zajímavou volbu představuje černucha damašská (Nigella damascena). Nemusíte ji předpěstovávat, její semena vysévejte od března rovnou na záhon. Poté, co rostlina začne kvést, bude vás těšit nejčastěji květy bílé a modré barvy, které mají tvar hvězdičky.

Černuchy na nemoci netrpí, ale v přemokřené půdě se jim dařit nebude. Na podzim, po odkvětu, můžete sbírat tobolky, jež využijete do suchých vazeb.  

letnicky_2.JPG
Černucha 'Persian Jewels'; foto: Semo  

Gazánie zářivá (Gazania rigens) tvoří přízemní růžice, na nichž se otevírají intenzivně zbarvená květenství. Gazánii předpěstujte v nádobách a v květnu vysaďte na místo s přímým slunečním svitem. Díky svému kompaktnímu růstu a krásným barvám vyniká v nádobách nebo na skalkách.  

Hledíky větší (Antirhinnum majus) nadělají parádu nejen na záhonech; nízké kultivary vypadají k světu i v nádobách na balkonech a terasách. Středně těžké půdy zásobené živinami jim vyhovují nejvíce.  

Tyto letničky dobře snáší plné sluníčko i polostín, přísušek jim nevadí. Předpěstovávejte je od poloviny března, semena vysévejte do hnízd.  

letnicky_3.JPG
Hledíky vyniknou v každé zahradě; foto: Semo  

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus) pěstujte ve vzpřímené i popínavé variantě. Oba typy vynikají strakatými listy a pěticípými květy různých barev. Výsev provádějte přímo na stanoviště v polovině dubna.

Vzrostlé exempláře milují rozptýlené sluneční záření a mírně vlhkou půdu. Někteří zahrádkáři používají listy  do zeleninových salátů, neboť vynikají výraznou chutí. Rostlina je známá svými protizánětlivými účinky.  

letnicky_4.JPG
Lichořeřišnice pomáhá proti zánětům močových cest; foto: Semo  

Měsíček prozáří celou zahradu  

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) patří k nejkrásnějším léčivým rostlinám. Jeho pěstování je velmi jednoduché; vysévá se do nakypřené půdy nejpozději v květnu.  

Aby se mu dařilo, připravte mu dostatek živin ve formě kompostu lehce zapraveného do půdy a za vegetace pravidelně zalévejte. 

letnicky_5.JPG
Měsíček pěstovaly už naše babičky; foto: Semo  

Zajímavou a nenáročnou rostlinou je slaměnka, správně nazvaná smil listenatý (Helichrysum  braceatum). Květy jsou krásné nejen na záhoně, ale i po usušení. Sazenice předpěstujte ve sleníku, případně pařeništi od začátku dubna.

Smil vysaďte až před koncem května, nemá rád mrazíky. Vyhovuje mu humózní půda a pravidelná zálivka. Vzrostlé kultivary přivažte k opoře, neboť je může vyvrátit vítr.   

letnicky_6.jpg
Květy slunečnic mohou mít i výraznou tmavě červenou barvu, na obrázku kultivar 'Chanti'; foto: Semo  

Semena slunečnice roční (Helianthus annuus) vysévejte rovnou na záhon, předtím je vhodné jejich namočení do vody po dobu jednoho dne – rychleji naklíčí.

 

Tak jako jiné kvetoucí letničky vyžadují i slunečnice humózní půdu s dostatkem vláhy. Nezapomínejte ani na oporu ve formě kůlů, dvojnásobně to platí pro velmi vysoké kultivary.

Doporučujeme

Články odjinud