Nejkrásnější kuchyňky na zahradu pro děti: 30 nápadů, jak si je vyrobit. Inspirujte se | iStock

iStock

Nejkrásnější kuchyňky na zahradu pro děti: 30 nápadů, jak si je vyrobit. Inspirujte se

Dětská kuchyňka láká ke hře nejen holčičky, ale i malé kluky. Vyhrají si hodiny, když připravují polévky, kouzelné lektvary, dorty a koláče. Přitom vyrobit kuchyňku není pro šikovného kutila nic složitého. Prohledali jsme za vás Pinterest a našli ty nejkrásnější kusy. Inspirujte se a pusťte se do díla.

Dřevěné kuchyňky jsou snem mnoha dětí. Pokud i vy máte doma budoucího kuchaře či kuchařku, vyrobte potomkovi kuchyňku vlastními silami. Třeba tahle je až na dřevěné plotýnky jako opravdická. 

Úvodní foto: Istock

Jak zajistit dětem bezpečí na internetu? Podívejte se na video: 

Pokračování 2 / 31

Děti se zkrátka rády motají v kuchyni, která je pro většinu z nich tajuplným a kouzelným místem – spotřebiče svítí, vydávají různé zvuky, voní zde jídlo... 

Pokračování 3 / 31

Skutečná kuchyně je ovšem pro děti nebezpečným místem, hrozí poranění, popálení či opaření. Dětská kuchyňka je ale naopak prostředím bezpečným. 

Pokračování 4 / 31

Dřevěná kuchyňka měří na výšku až 160 centimetrů, má čtyři plotýnky a místo dřezu plastový lavorek. Nabízí dostatek úložného prostoru na vše, co malá kuchařka bude potřebovat.

Pokračování 5 / 31

Jakmile dítěti dáte vařečku a mísu, zabaví se při přípravě vlastního jídla. Vaření je totiž úžasná zábava.

Pokračování 6 / 31

Čím lépe a bohatěji je dětská kuchyně vybavená, tím větší zábavu skýtá.

Pokračování 7 / 31

Čím menší děti jsou, tím jednodušší model je pro ně lepší. Mezi nádobím a náčiním by se neměly objevovat malé kusy, které děti v tomto věku tak rády strkají do pusy. 

Pokračování 8 / 31

Starší děti již ocení kuchyňku, která více připomíná tu maminčinu – různé spotřebiče, doplňky jako nádobí či potraviny, svítící troubu či cinkající mikrovlnku. Čím realističtější kuchyňka je, tím líp.

Pokračování 9 / 31

Velikost kuchyně ovlivňuje prostor, který máte. Nestačí, že se kuchyně někam vejde, připočítat musíte zhruba půl metru, ve kterém bude vaše malá kuchařka či kuchař stát a vařit.

Pokračování 10 / 31

Příslušenství do dětské kuchyně nemusíte kupovat nové – většině dětí postačí nádobí a nádoby, které už ve skutečné domácnosti nevyužijete.

Pokračování 11 / 31

Nádherná dřevěná kuchyňka, kterou by mohla závidět leckterá maminka. Stylová, sladěná, s vypáleným jménem malé kuchařky.

Pokračování 12 / 31

Výroba dětské kuchyně přitom nemusí být vůbec složitá. Stačí dřevěný pult, do kterého vyříznete otvor na dřez, třeba v podobě plastového lavoru či nerezové mísy.

Pokračování 13 / 31

Některé dětské kuchyně jsou tak krásné, že by si je přál leckterý dospělý. Třeba tahle – masivní dřevo přímo láká k vaření.

Pokračování 14 / 31

Kuchyňka v provensálském stylu nabízí i posezení či výdejní okénko. Veškeré náčiní může malý kuchař uložit do proutěných košíků.

Pokračování 15 / 31

Radost určitě udělá i otevírací trouba a malá tabule, na kterou lze napsat recept, jednoduchou poznámku i namalovat obrázek.

Pokračování 16 / 31

Dřevěné palety jsou vděčným materiálem pro stavbu zahradní kuchyňky. Nerezový dřez a skutečný kohoutek způsobí, že kuchyň bude vypadat jako opravdová.

Pokračování 17 / 31

Na téhle kuchyni je vidět, že k její stavbě není třeba žádné velké umění. Pár beden, paleta k tomu a několik hrnců a pánví se snadno promění v kuchyni, která přímo zve batole k experimentování.

Pokračování 18 / 31

Další ukázka jednoduché přípravy kuchyně. Nejtěžší na tomhle kousku bylo vyříznutí otvoru pro lavor.

Pokračování 19 / 31

Děti mají rády výrazné barvy, takže fialová kuchyně je jistě zaujme. Místo plotýnek zde slouží stará CD. 

Pokračování 20 / 31

Pastelová kuchyňka s dvouplotýnkovým vařičem a otevírací troubou může posloužit venku na zahradě, ale ostudu neudělá ani uprostřed obývacího pokoje.

Pokračování 21 / 31

Dětská kuchyňka, která obsahuje "opravdickou" troubu a varnou desku. Takové kuchyně zaujmou spíš starší děti. 

Pokračování 22 / 31

Základem téhle nádherné kuchyňky jsou europalety a místo plotýnek dřevěná kolečka z kulatiny. Ty jde mimochodem koupit v různých kreativních potřebách.

Pokračování 23 / 31

Když má každé dítě svůj dřez a plotýnky, nedochází k sourozeneckým roztržkám. I malé kluky totiž baví vařit.

Pokračování 24 / 31

Není třeba stavět kuchyň batoleti přímo na míru, pokud dítě někam nedosáhne, vezme si stoličku a stupínek a kuchyňka bude alespoň sloužit déle. Důležité je, aby stavba byla dostatečně stabilní.

Pokračování 25 / 31

Jen málokdo chce připojit dětskou kuchyni k opravdovému vodovodu. Pokud ale dítě chce s vodou hospodařit, může mít v kuchyňce malý kanystr s pákovým mechanismem.

Pokračování 26 / 31

Kuchyňka vůbec nemusí mít hořáky ani troubu. Dětem to nevadí, a pokud ano, poradí si samy.

Pokračování 27 / 31

Základní tvar vznikl z palet. Autor vyřezal místo pro dřez (plastový lavor) a natřel jednotlivé plotýnky barvou.

Pokračování 28 / 31

Opět jedna kuchyňka bez vařiče. Ale nabízí dostatek úložného prostoru.

Pokračování 29 / 31

Nicméně aby dítě mělo svou kuchyňku, někdy není třeba něco vyrábět. Postačí stará skříňka na uložení nádobí a druhá, která bude představovat plotýnku. Místo hořáků pak už jen potřebujete dřevěná kolečka z kulatiny. Jednoduché, ale postačí.

Pokračování 30 / 31

Stará skříňka na koření přidělaná na zdi a obyčejná pracovní plocha. I tak může vypadat kuchyňka, ze které budou děti nadšené.

Pokračování 31 / 31

Nebo využijte již nefunkční kuchyňský spotřebič. Pak už jen stačí vhodně umístit úložnou skříňku a kuchyňský kout je hotov.

Doporučujeme

Články odjinud